Jump to content

Opinieblad

  • artikelen
    106
  • reacties
    243
  • bezichtigingen
    70840

Editie 8 - Opinie


ERRWINS

1392 bezichtigingen

opinie9ie00.png

Geschreven door Gta Ripper

Het gedoogbeleid

Het gedoogbeleid, een internationaal veel besproken onderwerp. Het gedoogbeleid is een reden van veel drugstoerisme in Nederland. Hierbij gaan toeristen speciaal naar Nederland om min of meer legaal te kunnen blowen. Maar hoe zit het gedoogbeleid eigenlijk in elkaar? Daarnaast zal ik een zeer recente verandering van dit beleid bespreken met jullie. Het betreft hier het telen van hennepplanten.

Gedoogbeleid softdrugs

In Nederland geldt een gedoogbeleid voor softdrugs. Dit houdt in dat de verkoop van softdrugs in coffeeshops wel strafbaar is, maar dat het Openbaar Ministerie (OM) de coffeeshops niet vervolgt.

Ook vervolgt het OM burgers niet als zij kleine hoeveelheden softdrugs bezitten. Het gaat hier om:

maximaal 5 gram cannabis (wiet, hasj);

maximaal 5 hennepplanten.

Gedoogcriteria voor coffeeshops

Verkoop van cannabis (hasj en wiet) in coffeeshops wordt gedoogd. De voorwaarde is dat de coffeeshops zich aan regels (de gedoogcriteria) houden. Coffeeshops mogen:

geen overlast veroorzaken;

geen harddrugs verkopen;

geen cannabis verkopen aan minderjarigen;

geen reclame maken voor drugs;

geen grote hoeveelheden per transactie verkopen (maximaal 5 gram).

Gemeenten kunnen zelf bepalen of en hoeveel, coffeeshops ze binnen hun grenzen toelaten. Ook kunnen ze aanvullende eisen stellen aan coffeeshops.

Toegang coffeeshops strenger

Om overlast en criminaliteit die verband houden met coffeeshops en de handel in drugs tegen te gaan, mogen alleen ingezetenen van Nederland in een coffeeshop komen en er cannabis kopen. Een ingezetene is iemand die zijn (woon)adres heeft in een Nederlandse gemeente en er dus staat ingeschreven.

Bron: Klik.

Zoals je ziet is het technisch niet legaal om wiet op zak te hebben of te verkopen, maar het wordt letterlijk door de vingers gezien als dit wel gedaan wordt (mits het binnen de regels blijft). Mijn hoofd doet al pijn als ik alleen al aan de tegenstrijdigheid denk van het gedoogbeleid. Want volgens de wet moeten eigenlijk alle coffeeshops gesloten worden, maar volgens het gedoogbeleid....... Ik hoef de zin niet eens af te maken en je snapt volgens mij al waar ik het over heb. Dit is eigenlijk ook mijn grootste kritiek op het gedoogbeleid, en ik zie ook de reden niet om het gedoogbeleid in stand te houden. Het gedoogbeleid is min of meer een verkapping van de legaliteit van cannabis in dit geval. Waarom wordt het dan niet gelijk compleet legaal gemaakt? Dan kan de regering de teelt en verkoop van cannabis reguleren, en er belasting op heffen. Dan kan er bakken met geld verdient worden van de belasting en er kan toegezien worden op de kwaliteit van het product.

Helaas is het legaliseren van cannabis voor Nederland erg moeilijk. Er is een verdrag getekend door Nederland, welke Nederland er dus van weerhoudt om legaal cannabis te verkopen. Het verdrag waar ik hier over praat is het Enkelvoudig Verdrag van de Verenigde Naties van 1961. In dit verdrag staat dat drugs alleen voor medische en wetenschappelijke doelen gebruikt mag worden. De Verenigde Naties zien in dit geval toe of landen zich aan dit verdrag houden. Ik vind dat Nederland dit verdrag op de een of andere manier zou aan moeten vechten. In een aantal staten is cannabis legaal, zoals in Colorado en Washington in de VS. In deze staten wordt er ontzettend veel winst gemaakt en omzet gedraaid door het verkopen van cannabis. Ik vind dit alleen al reden genoeg om cannabis te legaliseren. Daarnaast is er uit veel recente onderzoeken gebleken dat cannabis nog niet eens zo slecht voor de gezondheid is. Sterker nog, cannabis kan voor een groot segment van mentale en lichamelijke ziektes medicinaal worden gebruikt!

Stel het je eens voor: De economische crisis uit door het verkopen van drugs!

Als laatst wil ik nog even op de laatste verandering van het gedoogbeleid terugkomen. Namelijk, het verbieden van de hennepkweek. Het is dus sinds 1 maart niet meer gedoogd om hennep te kweken. Voorheen was het mogelijk om maximaal 5 plantjes in je bezit te hebben. Sinds 1 maart mag dit dus niet meer. Dit maakt het op den duur moeilijker voor coffeeshops om hun cannabis in te kopen. Dit komt omdat er nu strenger wordt gekeken naar het houden van cannabisplanten, en er naar alle waarschijnlijkheid ook meer suppliers dan vroeger gepakt zullen worden. Ik vind dit een ontzettend slechte zet, aangezien je hier straatverkoop een duwtje in de rug mee geeft. De prijzen van de coffeeshops zullen natuurlijk omhoog gaan door het criminaliseren van hennepkweek. Het gevolg hier van is dat er meer straatverkoop zal plaatsvinden, en dit gaat vaak gepaard met geweld en andere praktijken.

Wat vinden de lezers van het opinieblad van het gedoogbeleid? Laat het ons weten door een reactie te plaatsen. Wij zijn heel erg benieuwd!

3 reacties


Recommended Comments

Ik heb hier eigenlijk al alles gezegd wat ik over dit onderwerp kwijt wilde. Als er nog wat in mij opkomt, of wanneer ik het niet eens ben met iemand zal ik zeker even posten! :)

Link to comment

Ik wist zelfs niet af van dat verdrag. Lijkt me inderdaad dat er iets moet gedaan worden, want zo'n contradictie is gewoon te belachelijk voor woorden. Eigenlijk zouden ze de regelgeving van cannabis eens moeten herbekijken binnen de Verenigde Naties, er lijkt me wel het een en ander veranderd op onze kijk in 50 jaren.

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...