GTAGames.nl

CrewLife

 • artikelen
  32
 • reacties
  240
 • bezichtigingen
  50803

Bijdragers aan deze blog

 • Thundercover 10
 • Dutchy3010 10
 • Jowx 5
 • Puma 2
 • NandroDavids 2
 • .Levi. 1
 • .Timothy 1
 • Guardian1980 1

Over deze blog

Dé officiële blog van de GTAGames crew! Hou ons in de gaten voor nieuws, aankondigingen en columns!

Artikelen in deze blog

Thundercover

TechDev januari 2017

 

De grootste forumupdate in jaren ligt alweer vijf dagen achter ons. Zowel in de tijd ervoor als erna is er hard gewerkt om het forum van alle kinderziektes te verhelpen. Voor de update hebben we de nieuwe functionaliteit alleen lokaal of een klein testforum kunnen testen, dus het was voor ons spannend in hoeverre het allemaal goed zou gaan. Over het algemeen zijn we zeer tevreden: de belangrijkste dingen lijken goed te werken en alle achtergrondtaken die het systeem na de update moest doorlopen waren sneller klaar dan verwacht. In dit blogartikel geven we jullie een inzicht in waar er sinds vrijdagavond aan gewerkt is, omdat dit lang niet altijd even zichtbaar is.

 

 • Het extra vertalen van meer dan 150 zinsconstructies van Engels naar Nederlands. Meer interactie, leden en bijdragen, elk met hun eigen specifieke eigenschappen, betekent dat er tekst wordt gevonden op plekken waar je het niet verwacht. Deze extra vertalingen kwamen bovenop de bijna 2000 die daarvoor al gemaakt waren.
 • Het werkend maken van de koppeling tussen het forum en GTAf.nl, waarmee je van die lange forumlinks kan verkorten naar heel korte links. Om het nog eenvoudiger te maken komt er ook straks weer een link naar deze service in je lidmenu.
 • Het toevoegen van tabellen aan de editor. Minder intuïtief dan de oude tabellen, maar wel meer mogelijkheden.
 • Het netjes aankleden van de Medewerkers-pagina, voorheen het moderatieteam.
 • Het toevoegen van twee-staps authenticatie via Google Authenticator.
 • Het toevoegen van een functie waarmee waarschuwingsniveau's verlaagd kunnen worden. Liev zijn heeft dus weer zin! <3
 • Nieuwe leden kunnen nu ook weer direct statusupdates plaatsen.
 • Verholpen dat pagina's soms blijven laden.
 • Het volledig inschakelen van SSL waarmee iedereen beveiligd het forum bezoekt. Tegelijkertijd is functionaliteit ingesteld dat ledengroepen die voorheen al via SSL werden geleid, geen rare trucjes meer hoeven te doen om afbeeldingen of filmpjes te zien, of om in de chat te kunnen.
 • Het controleren en instellen van vele andere aanpassingen en functies, tot in de hele late uurtjes.

 

Buiten deze aanpassingen staat er nog genoeg in de pijplijn, zowel oude als nieuwe onderdelen. Daarover berichten we de volgende keer! :D 

Guardian1980

msg-56961-0-57401800-1461345438.png

We hebben een winnaar! Van alle inzendingen wist @PrioX er de meeste te verzamelen, 6 om precies te zijn. Was de contest zo moeilijk dan? Misschien, maar wie goed had opgelet had bijna alle antwoorden in een ander artikel kunnen vinden; in 12,5 jaar - Geschiedenis schrijven werden vrijwel alle onderwerpen waar jullie in de contest naar moesten zoeken behandeld.

Waar zaten die logo's verstopt? Hier zijn de betreffende topics:

klik Oudste terug te vinden post.

klik GTAGames is een door Rockstar erkende fansite.

klik Lancering WikiGTA.

klik Start eerste GTAForum Awards.

klik Club Elmo gaat van start.

klik Samenvoeging GTAGames en GTAForum.

klik Invoering van de chat.

klik Het Kerstprobleem.

klik 100.000 leden.

klik Generaal Pardon.

klik Dutchy3010 (a.k.a. Spamslet) behaalt als eerste 10000 posts.

klik Guardian1980 wordt administrator.

Iedereen bedankt voor het meedoen, en PrioX, gefeliciteerd, je prijs komt zo snel mogelijk naar je toe.

Guardian1980

Thundercover

12,5 jaar - CrewLife Special

msg-56961-0-57401800-1461345438.png

Wàààt? Meerdere artikelen tegelijk in CrewLife? Dat zie je goed, want wij hebben speciaal voor het lustrum onze favoriete pennen uit de kast gehaald voor een speciale CrewLife-editie!

We bieden jullie een uitgebreide terugblik op de afgelopen twaalfeneenhalf jaar GTAGames. Eerst nemen we jullie mee door de verschillende periodes die de website en het forum gezien hebben. Vervolgens mogen jullie zelf op zoek gaan naar grote gebeurtenissen om goodies te winnen. Een terugblik is niet compleet zonder een terugblik door leden uit andere tijden, waarvoor we ditmaal onze Ereleden hebben benaderd. Helemaal onderaan sluiten we vervolgens af met wat cijfertjes van de afgelopen 12,5 jaar, omdat we weten dat sommigen daar helemaal gek van zijn. ^_^

Heel veel plezier met deze speciale editie van CrewLife! :D

Jullie geliefde Admins en Globals

Thundercover

12,5 jaar - Geschiedenis schrijven

msg-56961-0-57401800-1461345438.png

“Op 22 oktober 2003 zette Joriz GTAGames.nl online met het bijbehorende forum.”

Met die zin begint praktisch elke terugblik op de historische mijlpaal die we elk jaar vieren. Maar wat gebeurde er daarna eigenlijk? Zoals al tijdens de chatavond duidelijk werd, is dat niet iets wat elk lid even goed (meer) weet. En dat is ook niet zo gek ook, want er zijn waar weinig leden die de volle 12,5 jaar, al dan niet bewust, hebben meegemaakt. Het is een zeer lange periode, waarbij sommige actieve leden van nu nauwelijks uit de luiers waren bij de oprichting en namen van oude leden alleen maar van horen zeggen hebben. Daarom gaan we in dit stuk elke periode kort langs, zodat iedereen op het eind een beetje weet wat er in al die jaren is gebeurd. :)

Pre-San Andreas

Toen GTAGames werd opgericht was Vice City de nieuwste game. Het zou nog een jaar duren voordat San Andreas uitkwam, maar toch was er al genoeg om een website en een forum van te onderhouden. Met de opkomst van het internet werd ervoor gezorgd dat GTA2 en Vice City online te spelen waren. Daarnaast waren beide generaties goed te modden. Dat leidde ertoe dat Nederlandse modders naar GTAGames trokken en actief werden, waaronder Lantyz, Eclipse en PatrickW. Er werden zelfs Total Conversion mods georganiseerd (waarbij er een nieuwe map en missies worden gemaakt), waaronder Gran Tani Islands, GTA Mafia Stories en The Green Light District. Sommige mods werden eerst voor Vice City gemaakt en later naar San Andreas verplaatst.

De San Andreas-golf

San Andreas kwam in oktober 2004 uit voor de PlayStation 2. Dit had nog niet zo’n invloed op het forum. Pas een half jaar later, toen het spel voor de PC en Xbox uitkwam, ging het snel. Duizenden leden meldden zich in één maand aan, waardoor de kleine community opeens heel groot werd. Later zou dit de San Andreas-golf worden genoemd gezien de plotselinge golf van aanmeldingen die het forum overstroomde. Ook nu zul je nog vaak juni of juli 2005 als registratiedatum tegenkomen bij oudere leden (-Matthijs-, Jowx, NandroDavids, Svenie, Thundercover). Daarnaast kreeg de website internationale bekendheid doordat PatrickW de Hot Coffe mod had uitgebracht, waarbij zijn functie als administrator niet onderbelicht bleef. Het hield hem niet tegen om in het najaar mede aan de basis te staan van WikiGTA en de Forum Awards.

gallery_13783_45_170364.png

The Year of 2006

De grotere community ging in 2006 verder op de ingeslagen weg. Met zoveel leden steeg de concurrentie voor het Super- en Megalidmaatschap, waarbij hulpgeven hoog in het vaandel werd gezet. Buiten de concurrentie op het forum om werd er gezellig samen gespeeld in San Andreas, wat later tot de Summer of 2006 werd gedoopt. Echter, 2006 was meer dan alleen de zomer. In januari werd het Gangs & Corporations-gedeelte opgericht. Wat volgde waren jaren van gangs en corporations die vele leden aan het forum gebonden hielden. The Oceans, The Gunslingers, Beat Down, The Covesight Community, The Royal Guardian, The Duckdome, De Wilde Ganzen, The Underground: een greep uit de rijke geschiedenis die G&C bevat. Hoe je het ook bekijkt, veel gangs zorgden voor sterke banden die soms het forum overschreden en vrienden in real life opleverden. Nog meer bekende gezichten zien we als we verder kijken in 2006 met de oprichting van Oceans Weekly News en het allereerste Jaarboek (hoewel dat pas in 2007 werd onthuld).

GTA IV

Dat de leden genoeg te doen hadden was maar goed ook, want GTA IV liet iets langer op zich wachten dan San Andreas. Hoewel de Stories tussendoor kwamen, was bij het gebrek van een geschikte console lang niet iedereen daar geïnteresseerd in. In 2008 kwam dan eindelijk weer een grote GTA uit: GTA IV. Dankzij goede contacten kon GTAGames bijdragen aan het speciale magazine Crown dat door het bedrijf achter Gamekings werd gemaakt. De allereerste editie van Crown ging puur over GTA (IV) en bevatte een interview met PatrickW en de resultaten van een grote enquête met de leden van het forum. De release van GTA IV ging gepaard met een grote chatsessie, waar elke paar minuten leden naar de brievenbus renden om te kijken of hun versie al aangekomen was.

gallery_1_5_22826.jpg

Na de komst van GTA IV veranderde de samenstelling van de community. Waar voorheen iedereen minstens een spel van de Trilogie had gespeeld en er een handjevol fanatiekelingen zich nog op de Classics stortten, kwam er nu een nieuwe generatie aan die juist met GTA IV of later opgroeide. Dat was voor iedereen wennen en het werd er niet makkelijker op gemaakt dat de pc-versie van GTA IV niet optimaal was, modding niet eenvoudig en de multiplayer ook vele NAT-foutmeldingen veroorzaakte. Desondanks wisten een aantal clans zich op het forum groot te maken: Death Incorporated voor Xbox 360, LibertyKillerZ voor PlayStation 3 en KiWi United voor pc. Zij hielden zelfs samen een groot toernooi onder de naam IV Open Tournaments, waar deelnemers op verschillende consoles tegelijk speelden.

Social Media

Met de opkomst van social media kwamen er nieuwe mogelijkheden op het internet die al snel door iedereen werden gebruikt. Sommige social media hebben vergelijkbare functies als forums, en dan is het niet zo gek om de andere kant op te redeneren. Zo werd GTAGames vindbaar op Twitter, werd er een eigen Facebook-pagina aangemaakt en werd er zelfs een experiment gehouden met een Like-systeem. Vele malen succesvoller dan het Like-systeem (dat gelukkig snel weer verdween) was echter het kerstprobleem, oorspronkelijk bedacht door Puma en later overgenomen door NandroDavids en Flitskikker, waarbij leden elke dag een hint kregen voor het wachtwoord van een afgesloten forum. Dit is overigens bij lange na niet de enige contest waar men zich vol opstortte: gedurende de jaren hebben leden wat afgestreden tegen elkaar in foto- en racecontests, Wie is de Mol?, Weerwolven van Wakkerdam, graphics battles en Sportkenners.

voorgrond100000leden.png

10 jarig jubileum

In 2013 bestond het forum 10 jaar. Om dat te vieren werden er de hele zomer allerlei activiteiten georganiseerd, van in teamverband San Andreas uitspelen tot een verhalenwedstrijd. Tevens werd er een variant op songfestival gehouden - maar dan dus met liedjes uit GTA. De top 10 hiervan werd in de chat afgespeeld. Tijdens dit jubileumjaar overtrof Joriz alle andere winter- en zomeracties door een PlayStation 3 met GTA V als hoofdprijs te verloten. Zelf kreeg hij ook nog een fysiek aandenken van de GM+, wat eens te meer aantoont hoe hecht de community is.

Op naar de 15!

Er is in de afgelopen jaren zoveel gebeurd dat er een heel boekwerk over geschreven kan worden; dat hebben de verschillende jaarboeken al aangetoond voor één enkel jaar. Daarom stop ik nu hier, wetende dat ik ook ontzettend veel dingen onbenoemd heb gelaten. Wat bovenstaande tekst wel laat zien is dat het een ongelooflijke lange tijd is geweest met ontzettend veel gebeurtenissen, die telkens door verschillende generaties leden is beleefd en vormgegeven. Zelfs met GTA V nu betekent niet dat alles daarvoor niet meer van toepassing is. Nee, integendeel, want een MTA-avond als gisteren toont maar weer eens aan dat moderne games ook niet alles zijn: zowel de gezelligheid en het plezier werd geprezen ten opzichte van GTA Online. Er is zelfs een relatief nieuw lid helemaal warm gemaakt voor MTA! Ondanks dat het forum minder groot is dan pakweg tien jaar geleden is de community minstens zo hecht. Op naar het volgende lustrum! :bier:

Thundercover

Thundercover

12,5 jaar - Twaalfeneenhalf logo's

msg-56961-0-57401800-1461345438.png

Toen we bedachten dat we iets gingen doen met deze mijlpaal, bedacht ik, als contest-moderator aan mijn stand verplicht, dat een leuke contest niet mocht ontbreken. Dus ik heb voor jullie een leuke, niet al te moeilijke contest in elkaar gezet. Jullie moeten gaan zoeken. Wat moeten jullie gaan zoeken? Logo’s! Het GTAGames-logo om precies te zijn. Jullie dachten toch zeker niet dat dat halve logo hier er voor de sier bij stond? Ik heb er 12 verstopt op het forum (snap je ‘m? Deze halve plus 12 knipoog.gif)

gallery_112354_242_6277.png

Wees niet bang dat ik ze in willekeurige posts heb geplaatst, met bijna 2,4 miljoen posts wordt dat niet zoeken naar een speld in een hooiberg, maar naar het afgebroken puntje van die speld. Ik heb ze verstopt in de openingspost van diverse topics. En om het dan nog wat makkelijker te maken, het zijn topics die gaan over iets wat belangrijk is geweest voor het forum of over een bijzondere gebeurtenis die hier plaats heeft gevonden.

Deelnemen is heel simpel, je doet mee door mij een PB te sturen met een lijstje met links naar de door jou gevonden logo’s. Wat eventueel ook kan is dat je me het post-nummer of topic-nummer stuurt, maar zet er dan wel bij of het het post- of het topic-nummer betreft, anders wordt het fout gerekend.

Inzenden kan tot 30 april 23:59, en je mag tussentijds je PB aanpassen. Degene die op het eind de meeste logo’s heeft gevonden is de winnaar, bij een gelijke stand is de winnaar degene die als eerste had ingezonden. Om te winnen moet je minimaal twee logo’s hebben gevonden.

Tot slot, voor de winnaar heeft Joriz een mooie prijs beschikbaar gesteld.

Succes allen!

Guardian1980

Thundercover

12,5 jaar - Ereleden aan het woord

msg-56961-0-57401800-1461345438.png

Een terugblik op de geschiedenis van het forum ontbreekt natuurlijk niet zonder een terugblik door enkele hoofdrolspelers van de afgelopen 12,5 jaar. We hadden het geluk enkele Ereleden te pakken te krijgen en bereid te vind om een stukje te schrijven ter ere van deze mijlpaal.

GTAGames.nl afbeelding
.Levi.

12,5 jaar GTAGames.nl! Wat mooi om te zien dat het forum na al die jaren nog steeds bestaat. Mijn felicitaties gaan uit naar de gehele community die dit mogelijk heeft gemaakt en uiteraard naar Joriz. Jij bracht ons allemaal bij elkaar, waardoor een heuse community is ontstaan van Nederlandse en Belgische leden. Allemaal mensen met verschillende leeftijden en achtergronden, maar met dezelfde passie en interesse. Op zoek naar gelijkgestemden om betrokken te blijven over alles wat met Grand Theft Auto te maken heeft.

Een jaar na de oprichting van het forum registreerde ik mij als Levi_15. Als vijftienjarige jongen was ik onder indruk van GTAForum. Ik was nog niet echt bekend met fora in het algemeen. Al snel werd ik opgenomen in de community en begon ik mij steeds meer thuis te voelen. Het werd mijn favoriete plek op het wereldwijde web. Dat vertrouwde oranje beeld bij ieder bezoekje vergeet ik nooit. Als ik er op terug kijk dan is het wel bijzonder waartoe we met ze allen in staat zijn geweest. Flitsend door mijn hoofd zie ik het tijdperk van msn gesprekken, theorieën over Bigfoot, modders als een hechte familie, paarse superleden, de forumkrant, rap en signature battles, "It's coming!" (Jim), de oprichting van Wiki, diverse contests in elke hoek van het forum en ga zo maar door. Het mooie van deze community is dat iedereen op zijn of haar eigen manier een steentje aan die 12,5 jaar heeft bijgedragen. Dat is volgens mij ook de reden waarom dit forum zoveel jaar later nog steeds bestaat. Allemaal te danken aan de enorme toewijding van heel veel mensen. Inmiddels is het alweer 2016, maar nog steeds worden fora gezien als een ideale plek voor talloze communities. Tijden mogen misschien veranderd zijn, maar er zijn genoeg redenen te benoemen om te blijven bestaan.

GTAGames.nl afbeelding
Jacky-2007

GTAGames 12,5 jaar

..en dan wordt je ineens benaderd om als erelid een stukje te schrijven voor het 12,5 jarig bestaan van GTAGames.nl! Ik kreeg een app'je, of ik hier tijd voor kon maken? Natuurlijk! Laat ik beginnen met toegeven dat ik nog regelmatig aan deze community denk. Vaak op het moment dat ik uitgeblust na een lange werkdag tussen de lakens kruip, en me bedenk dat het al véél te lang geleden is dat ik een GTA-titel heb opgestart, dat ik dat toch zeker weer eens moet doen, en dat ik daarna weg mijmer met herinneringen aan bijvoorbeeld het "Te betreden gebouwen GTA IV"-project, wat me zoveel uren GTA-plezier heeft opgeleverd. In de game, online in de game met andere leden, en hier op het forum, met diezelfde-en-nog-meer andere leden. Heel erg spijtig, maar het laatste jaar blijft het steken bij "denken aan", en ik denk dat dat voorlopig wel zo zal blijven.

GTAGames.nl begon voor mij "pas echt" in 2008. Ik kende de site, de Wiki, raadpleegde deze wel eens, echter de stap om lid te worden volgde toen. Wat me over de streep trok was mijn hunkering naar GTA IV, en het feit dat die hunkering hier duidelijk te delen viel met anderen. Wat ik me nog goed kan heugen is hoe heerlijk ik het vond om zoveel detaillisten te treffen. De ene opgezogen in code (modding), de ander opgezogen in Rockstar Games (wat zou er allemaal kunnen op de IV-engine?) de volgende opgezogen in hoe-maken-we-deze-community-nog-toffer (blogs, nieuws etc.) en het overgrote deel opgezogen in Grand Theft Auto titels. Criticasters, predikers, fanaten van allerlei pluimage, allemaal fanaat van Grand Theft Auto. Een prachtige melting pot om in op te gaan, om mee in discussie te gaan. Om wat mee te maken, en om wat mee te creëren! Want ja, het platform GTAGames.nl staat als een huis, met allerlei vrijheden, en middelen, en mensen om samen mee aan de slag te gaan! Mijn organisatorisch bloed begon al snel na registratie in een stroomversnelling te gaan, ik zag allerlei mogelijkheden, en zo liet ik me vanuit intrinsieke passie voor de gamereeks en het organiseren van vrijheid al snel absorberen door de community. In allerlei samenwerkingsverbanden met allerlei verschillende mensen heb ik in mijn GTAGames.nl carrière, die begin 2015 uiteindelijk echt bekoelde, aan allerlei zaken gesleuteld. Grote zaken als OWN, WikiGTA en de clan Death Incorporated, maar ook kleinere zaken als jaarboeken, nieuwsberichten, cross-platform game-contests en het eerder genoemde "Te Betreden Gebouwen in GTA IV"-topic. Je doet mee, dit brengt anderen energie, die doen mee, daar krijg je dan zelf weer energie van. De community staat of valt met leden die energie krijgen van elkaar!

Wat "blijft hangen", en dat is de reden waarom ik het volste vertrouwen heb in de toekomst van deze community, is de hoge mate waarin een community als deze zich onderscheid van reguliere social media, en van bijvoorbeeld met minder reguliere Rockstar Social Club. Dit is intiem, dit is diepgang, dit is aanpakken met elkaar, dit is een forum! Ik kom nog uit de tijd dat er naast internetfora geen social media bestond, en gaandeweg mijn actieve jaren heb ik gezien hoe de nieuwe generatie dit onderscheid langzaam gaat inzien, en daarmee ook de meerwaarde van een community als deze leert begrijpen. Ik ben zojuist na lange tijd ingelogd hier om dit stukje te schrijven. Dit voelt als thuiskomen, daar zal Facebook, Twitter of Instagram nóóit aan kunnen tippen!

GTAGames.nl afbeelding
Mazzeltje

Hallo iedereen.

Wat leuk dat GTAForum 12,5 jaar bestaat. Ik kreeg het te horen via Dutchy3010, vandaar dat ik dit nu schrijf. Anders had ik het helaas niet geweten. Nu ik dit zo schrijf denk ik weer terug aan die goede oude tijd dat ik nog actief was op het forum. Ik ben 2 november 2004 lid geworden dacht ik en het was er zo gezellig dat ik echt dagelijks online was. Uiteindelijk vroegen ze mij of ik moderator wilde worden en dat leek mij eigenlijk best wel leuk. Daarna zelf nog een hele tijd globale moderator geweest. Dat vond ik erg leuk om te doen. En het mooiste vond ik om een moderator te zijn die streng is maar ook gezellig. En volgens mij heb ik dat balans wel gevonden. Na een paar jaar gebeurde er iets heel moois op het forum. Dutchy3010 registreerde zich. Wij konden het heel goed vinden met elkaar en zij versterkte onze moderator groep dan al snel. En uiteindelijk werden wij nog verliefd op elkaar ook. In mijn ogen was dit mijn mooiste forumtijd. Helaas liep het uiteindelijk stuk door onze verre afstand. Zeker 220 km haha. Ik ben ook niet weg gegaan bij forum omdat het met Dutchy niet wat werd maar ik werd gewoon wat ouder en merkte dat ik niet veel meer online was, kreeg andere interesses en uiteindelijk toch mijn functie als globale moderator neergelegd. Het voelde erg vreemd om dat te doen aangezien ik jaren bijna dagelijks online was. Nu ben ik ook erg trots op mijn status als erelid, bedankt daarvoor dat ik die heb gekregen. En ik vind het ook erg mooi om te zien dat het forum nog steeds erg leeft. En met GTA 6 in de maak zal dat nog vele jaren hopelijk zo blijven.

Mazzeltje - Michael

GTAGames.nl afbeelding
NandroDavids

NandroDavids had helaas niet de tijd om iets te schrijven, maar verwees wel naar zijn laatste editie van MAF met mooie woorden die we konden gebruiken. Echter, een MAF-artikel hoor je niet gedeeltelijk te citeren of opnieuw te plaatsen: die lees je in de MAF-blog zelf. Dus *KLIK* voor MAF 049 - De Vijf, door NandroDavids.

GTAGames.nl afbeelding
PatrickW

De meeste mensen op het forum zullen me niet meer persoonlijk kennen, maar zullen m'n naam hoogstens hier of daar een keer tegengekomen zijn. Ik ben al een paar jaar niet meer actief op het forum, maar ben daarvoor jarenlang actief crewlid geweest, voornamelijk in de rol van admin. Ik was op het forum zelf vooral actief in het modding deel en in de organisatie. Dierbare herinneringen zijn het opzetten van de WikiGTA, wekelijks "Admin Strippen" maken met Lantyz voor in de OWN en samen met Dutchy3010, het opsporen van dubbelaccounts, het organiseren van contests en het maken van mods.

Het is jammer dat interesse in forums de laatste jaren achteruit is gegaan door de opkomst van Twitter, Facebook en Youtube, maar ik hoop zeker dat we ook in de toekomst onze hobby kunnen delen op het mooiste forum van Nederland.

Groetjes van PatrickW

Thundercover

12,5 jaar - Cijfers en statistieken

msg-56961-0-57401800-1461345438.png

Cijfers en statistieken

Het 12,5-jarige bestaan van GTAGames betekent natuurlijk ook dat er een flinke geschiedenis is aan cijfertjes en statistieken. We weten dat deze community vol zit met cijferfanaten, dus onze trouwe Adminstrator Thundercover is door de database gesjeesd om het één en ander uit te zoeken. Het resultaat is een enorm uitgebreid scala aan cijfers, die uiteraard leuk is om te analyseren om zo de forumgeschiedenis wat in kaart te brengen. We zullen in dit artikel kijken naar de hoeveelheid registraties, geplaatste posts, aangemaakte topics en verzonden PB’s door de jaren heen, verdeeld over de verschillende maanden.

Registraties

Een internetforum staat en valt uiteraard met de instroom van nieuwe leden. Hoeveel mensen hebben zich afgelopen jaren geregistreerd en hoe zijn die registraties verdeeld over de jaren?

IvXj5E8.png

Wat meteen opvalt aan het verloop van de nieuwe registraties door de jaren heen, is de enorme piek in de zomer van 2005. Deze plotselinge stijging van ons ledenbestand had natuurlijk alles te maken met de uitgave van GTA San Andreas rond de tijd, want een nieuwe GTA levert natuurlijk een hele hoop nieuwe gespreksstof op. In dit licht is vooral het verschil tussen het aantal registraties in 2003 en 2005 interessant: dat zijn er 44 in 2003 tegenover maar liefst 21702 in 2005!

Na 2005 volgden er nog een aantal, weliswaar iets minder hoge, pieken. Deze hadden onder andere te maken met de uitgave van GTA IV voor de Xbox 360 en PlayStation 3 (april 2008) en de PC (december 2008). Verder zijn er rond de uitgave van GTA V nog een aantal bescheiden pieken merkbaar. De afname in de groei van het ledenbestand heeft waarschijnlijk vooral te maken met het feit dat het aanbod van online walkthroughs door de jaren heen ontzettend is toegenomen en verbeterd (waaronder onze eigen WikiGTA!), waardoor er minder nieuwe leden op ons forum afkomen voor het stellen van spelgerelateerde vragen. Desondanks heeft de jongste telg van de GTA serie genoeg gespreksstof opgeleverd, zowel voor als na de releases.

Nieuwe topics

Nu we weten hoeveel leden zich de afgelopen jaren hebben geregistreerd, is het leuk om het postgedrag van die leden te analyseren. Hoeveel onderwerpen zijn er de afgelopen jaren geplaatst?

rsswhGM.png

Het verloop van de nieuw aangemaakte topics houdt een duidelijk verband aan met de hierboven besproken registraties: waar nieuwe leden zijn, zijn nieuwe topics. Toch is het interessant dat het aantal nieuw aangemaakte topics rondom de release van GTA San Andreas minder hoog is dan je zou verwachten op basis van het aantal nieuwe leden. Het aantal nieuw aangemaakte topics rond de uitgave van GTA IV is zelfs hoger, terwijl er rond die tijd minder nieuwe registraties plaatsvonden. Het piekjaar wat betreft nieuwe topics is dan ook 2008, met maar liefst 23233 topics!

Nieuwe posts

Laten we niet het belangrijkste component van ons postgedrag vergeten: het posten zelf. Hoe zit het met het aantal posts?

pIu7gzU.png

Zoals te verwachten hangt het postgedrag op het forum ontzettend samen met de aankondigingen en uitgaven van nieuwe GTA-spellen. In dit grafiekje kun je ook duidelijk zien dat GTA-hypes weliswaar voor veel posts zorgen, maar dat het uitdoven van een hype ook duidelijk terugkomt in de statistieken. Zie bijvoorbeeld het (relatief) diepe dal rond de herfst van 2006 of de abrupte daling na de zomer van 2009. Hoewel de meest recente pieken helaas niet meer zo hoog zijn als in 2005 en 2008, is het wel te zien dat de uitgave van GTA V en GTA Online zeker in de smaak is gevallen binnen onze gezellige community.

Van de ruim 2,3 miljoen posts die afgelopen 12,5 jaar werden geplaatst, werden de meesten overigens geplaatst in 2008: dat waren er 365570. Op het moment van schrijven zijn er in 2016 tot nu toe zo’n 20600 posts geplaatst. Dat is misschien leuk om te vergelijken met de eerste drie maanden van het forum (oktober, november en december 2003): toen werden er opgeteld 863 posts geplaatst.

Aantal verzonden PB’s

Ten slotte nemen we nog even een kijkje in - nou ja, niet letterlijk natuurlijk - de privéberichten van onze leden; hoeveel privéberichten zijn er de afgelopen jaren heen en weer gegaan?

QWmJYs8.png

Het valt op dat het aantal verzonden PB’s een stuk lager ligt dan het aantal geplaatste berichten en topics, maar dat de cijfers verder uiteraard in verband staan met de algehele activiteit op het forum. Op een paar golfjes na zijn de statistieken tot medio 2013 niet ontzettend spannend. Na 2013 zijn er echter een aantal dingen die onmiddellijk in het oog springen, met name de ontzettend hoge piek van juli 2013. Die kan eenvoudig worden verklaard door de aankondiging van de nieuwe Algemene Voorwaarden van GTAGames, die Joriz massaal heeft rondgestuurd. De Winteractie uit januari 2014 verklaart de toename van begin 2014 en de uitrol van het Achievements-systeem (die in twee delen plaatsvond) heeft gezorgd voor de twee pieken in oktober 2014 en januari 2015. In totaal hebben we met z’n allen toch een flink aantal berichten rondgestuurd: op het moment van schrijven waren het er 172954!

Vragen, opmerkingen en eigen analyses van de gegevens kunnen jullie uiteraard kwijt onderaan dit artikel. Bedankt voor het lezen, en misschien tot een volgende keer!

Foreigner97

Thundercover

Lid van de Ongeveer Zoveel Dagen

post-80436-1290332797,13.png

 

Het zal menig forumgebruiker wel zijn opgevallen: het aantal te winnen prijzen in de blogsectie van het forum is op dit moment vrij laag. Natuurlijk, er is de gangnaam wedstrijd van Sans Scrupules voor het verzinnen van een nieuwe naam voor de gang. Hier kunnen we drie dingen uit concluderen: a) ze zijn lui, b) er is praktisch niets te winnen in de blogsectie ("permanente" "zeggenschap", yeah right), en c) ze zullen binnenkort hun subforum verliezen, aangezien een gang daar geen recht op heeft.

 

Helemaal niets te winnen in deze hoek van de community, terwijl dat vroeger wel het geval was. Oceans Weekly News had elke week Lid van de Week of een variatie daarop, en Maatschappijkritisch Alternatief Forumnieuws ;) (beter bekend als MAF, redactie) gaf zelfs elke week twee prijzen weg met Winnaar Van De Week en Loser Van De Week. Beide forumkranten zijn op dit moment echter niet (meer) actief, wat ons in een dal laat waar niemand ook maar iets te winnen heeft. De vaste bezoeker van de blogsectie is daarmee het grote slachtoffer en dat terwijl er wel zoveel mogelijkheden zijn in blogs die met enige regelmaat iets van zich laten horen. Nieuwkomer OB (Opinieblad, niet te verwarren met o.b.) is echter net wat te serieus om dergelijke rubrieken met onzinnige prijzen te schrijven. Een gemiste kans.

 

Dus als de community het niet doet, dan is het tijd voor de crew om de handjes uit de mouwen te steken. Bij dezen kan ik daarom met trots onze nieuwe rubriek Lid van de Ongeveer Zoveel Dagen presenteren. Hierin zullen we eens in de zoveel dagen een doodgewoon forumlid in het zonnetje zetten. De opzet is vrij eenvoudig: wij stellen de genomineerden voor en daarop mag het grote publiek uiteindelijk stemmen.

 

The nominees are:

 

Thundercover voor het plaatsen van een nieuw artikel in CrewLife anderhalf jaar na zijn vorige artikel, zonder tussenkomst van een artikel van een ander crewlid. Hiermee neemt CrewLife de koppositie in het blogklassement weer over van OWN.

 

Danger_dog_guy_7 voor het onzin vinden van de wijziging naar CitiesGames.nl, terwijl niemand iets anders kan concluderen dat Cities: Skylines op dit moment de beste game voor de PC is.

MegaPilot voor het hebben van een mening over alles. Altijd. Overal.

 

Dexist voor het zijn van de nieuwste Cities: Skylines-kenner van het forum en dat ook met meer dan enige regelmaat heeft laten zien in het betreffende topic. Ongeacht deze uitslag komt de uitnodiging voor WikiCities naar je toe!

TekaLoca voor iets dat wij ook niet kunnen begrijpen.

 

U kunt nu stemmen door een reactie achter te laten op dit blogartikel met daarin de naam van uw favoriet. De stemmen hieronder worden toegevoegd aan de al door de crew uitgebrachte stemmen (te weten respectievelijk 9, 7, 2, 5, 3) en vervolgens wordt de winnaar bepaald. Genomineerden, veel succes!

Thundercover

Paarse Piet

post-80436-1290332797,13.png

Op dit moment wordt er in Nederland uitgebreid gediscussieerd over het wel of niet racistisch zijn van Zwarte Piet. Een jaarlijkse traditie (zie
), die dit jaar een stuk heftiger is dan afgelopen jaren. Deze discussie doet mij denken aan de controversie rondom de Pokémon Jynx in 1999/2000. En niet alleen qua uiterlijk van de Pokémon.

gallery_13783_45_1411.png

Jynx behoort tot de eerste generatie Pokémon en zal daardoor waarschijnlijk wel bekend zijn onder enkelen van jullie. Misschien niet bij naam, maar de afbeelding ervan die ik hierboven heb geplaatst zal hier en daar een 'oooh, jaaaa' hebben opgeleverd. Jynx werd als 48e Pokémon bedacht, vlak voor de legendarische vogels van de eerste generatie. Het is niet zeker waar Jynx op gebaseerd is, maar één van de mogelijkheden is het racisistische stereotype beeld van een Afro-Amerikaan. Dat is duidelijk te zien op de originele afbeeldingen van de Pokémon, zoals hierboven: zwarte huidskleur en de dikke, rood-roze lippen. In Japan, het land waar in animatieseries bijna letterlijk alles kan, was het vanzelfsprekend geen probleem. Maar na de eerste aflevering met Jynx in de Verenigde Staten lag de Pokémon in het Westen snel onder vuur. Het resulteerde in het niet uitzenden van opvolgende afleveringen waarin Jynx voorkwam.

Voor Nintendo was in principe Pokémon een kinderserie, dat dankzij de games ook in de Verenigde Staten erg populair en bekend was geworden. Een controversiële Pokémon was (en nog steeds is) niet op het wensenlijstje van het Japanse bedrijf te vinden. Dat veel teksten van de Pokédex in de internationale versies van games (deels) gecensureerd werden was nog tot daar aan toe, evenals dat afleveringen op voorhand werden geschrapt in de westerse landen. Deze controversiële Pokémon was echter vrij voor iedereen te zien geweest - dus ook voor kinderen. Nintendo zwichtte en maakte van Jynx een paarse Pokémon. Artwork werd opnieuw uitgebracht, de sprites in games werden aangepast, sommige afleveringen werden opnieuw ingekleurd en in de zwart-witte manga werd het diepe zwart vervangen door een grijze tint.

gallery_13783_45_53225.png

Qua uiterlijk had Jynx wel wat overeenkomsten met Zwarte Piet, maar is dat dan ook alles? Nee, er is nog één ding waardoor ik de discussie over Zwarte Piet aan Jynx linkte: de betreffende aflevering die in 1999 werd uitgezonden. De aflevering heet Holiday Hi-Jynx en was een speciale aflevering in het eerste seizoen. In de aflevering wordt Jynx afgebeeld als een hulpje van niemand minder dan de Kerstman, en we weten allemaal dat de Kerstman voortkomt uit de traditie van Sinterklaas. Opeens ligt het dan voor de hand dat Jynx is gebaseerd op Zwarte Piet, al blijft het natuurlijk gissen. En of we in Nederland het voorbeeld van Nintendo moeten volgen en van Zwarte Piet Paarse Piet moeten maken is een discussie die ik graag overlaat aan jullie in het passende topic.
Dutchy3010

Vroeger was alles beter

gallery_33831_25_9112.png

"Vroeger was alles beter"

We horen het zo vaak... Niet alleen hier op het forum, maar zeker ook IRL. Als je het invult in Google, met aanhalingstekens, dan krijg je 1.190.000 resultaten. Van nature onthouden mensen vaker de goede dingen uit het verleden, terwijl ze de mindere dingen vergeten. Die waren er destijds ook; maar daar denken we niet aan terug.

Nostalgie, dat is het. Niets meer en niet minder. We verlangen terug naar het verleden, we verlangen terug naar de mooie momenten die we in het verleden hebben beleefd. Nostalgie kan door van alles worden getriggerd, maar het is vaak muziek of een film/serie die nostalgische gevoelens opwekt. Zelf heb ik het zeker met muziek; bepaalde liedjes herinneren me aan goede tijden. Zo word ik blij van jaren 80 muziek, zo vind ik het leuk om naar Disney muziek te luisteren. Nostalgisch, dat ben ik zeker. Maar dat wil niet zeggen dat ik vroeger alles beter vond.

Voordat ik het verband met het forum maak, wil ik eerst een dorpje en een stad vergelijken. Een dorpje is lekker knus en gezellig, iedereen kent elkaar. In een stad, daarentegen, kennen een hoop hun eigen buren niet eens. Maakt dat een stad minder leuk dan een dorp? Wellicht op dit vlak -mocht je dat belangrijk vinden- wel, maar er zijn zoveel meer vlakken... Dat je voor een fatsoenlijk winkelcentrum eerst een poos moet rijden of met de bus moet, dat is dan weer minder. En ook dat als je naar de bioscoop wil, moet je daarvoor eerst naar een andere plek. Het één is niet beter dan het ander; het is hoogstens anders. Uiteraard kan je wel een voorkeur hebben, anders zou iedereen in een stad (of juist dorp) wonen, maar het is niet per definitie beter.

Ook op het forum komt "vroeger was alles beter" vaak terug. Eén van de meest gebruikte argumenten is dat het minder gezellig is op dit forum dan vroeger. Hiervoor kan ik meerdere redenen bedenken. De eerste is dat mensen zelf veranderd zijn, volwassener geworden. Een hoop dingen die ik destijds leuk vond, vind ik nu niets meer aan. Een andere reden is vergelijkbaar met het hierboven beschreven verschil tussen een stad en een dorp: het forum is groter geworden. Het forum is nu een "stad". Dat heeft zo zijn voordelen, maar ook zijn nadelen, waaronder dat het minder "knus" is.

Ik heb, net als IRL, niet zo het "vroeger alles beter was"-gevoel. Ja, ik zou sommige dingen uit het verleden terug willen. De gezelligheid van de SA-MP avonden bijvoorbeeld. Maar dat is terug te krijgen, zolang je zelf maar je best doet. Sinds ik me dat besefte, heb ik alweer erg vaak SA Multiplayer (in dit geval MTA :P) gespeeld met forumleden, en dat is nog even gezellig als vroeger!

Twee dingen zou ik jullie mee willen geven. Allereerst: als nu iets op dit forum mist, waarom probeer je het dan niet terug te krijgen? Vroeger deden leden veel meer hun best. Nu zitten een hoop leden (ik zeg niet iedereen!) afwachtend op een bureaustoel, wachten tot de crew weer wat organiseert. Dat maakt het sowieso een stuk minder leuk; minder leuk voor jezelf én minder leuk voor je mede-forumleden. Ten tweede: blijf niet hangen in het verleden, richt je op de toekomst. Verleden is een afgesloten hoofdstuk, in de toekomst, daar gaat het gebeuren! :D

En daarom wil ik graag afsluiten met een tegeltjeswijsheid:

gallery_33831_25_18407.jpg

.Timothy

Koffie en cake

gallery_48507_222_40.png

Enkele weken geleden heb ik een interessante discussie gehad met Dutchy3010, voor menig lid ook bekend als Jet. We waren wat over vroeger aan het praten, en uit het ene onderwerp rolde het ander. Ergens halverwege ‘t gesprek heb ik gezegd dat ik eens een artikel zou schrijven over één van de meest krankzinnige dingen die ik hier op het forum kon vinden. Het gaat hier om een zeker topic in het superledenforum, namelijk het zogeheten afscheidstopic.

Laat ik voorop stellen: naar mijn mening is een topic waarin je dag zegt echt idioterie. Ik kan me best voorstellen dat je je oude maatjes even gedag wilt zeggen, maar moeten we dit nu uitgebreid gaan vieren, benoemen, bespreken, evalueren? Moeten we nog één keer traantjes wegpinken bij de gedachten aan vroeger? Want ja, als je toch eenmaal gedag zegt, dan kunnen we die gelegenheid ook prima aangrijpen om weer nostalgisch te worden. De één is hier beter in dan de ander, en een deel van de leden doet er (gelukkig) ook niet aan. Begrijp me goed, natuurlijk moet je lering trekken uit het verleden, maar in dit geval schiet je er weinig mee op. Vaak loopt het namelijk uit op meer sippe gezichten, en versterk je het gevoel dat het vroeger zo veel beter anders was.

Maar wat is het nut nou eigenlijk? Sluiten we nu een hoofdstuk uit ons leven af? Kunnen we nu eindelijk, na al die jaren van opsluiting op dit forum, ons bevrijden? Geeft dit ons een goed - of in ieder geval beter - gevoel? Nemen we nu afstand van een deel van ons leven, kunnen we nu eindelijk verder met alles wat we al die jaren minder belangrijk hebben gevonden, en behoort GTAForum nu tot die dingen die minder belangrijk zijn - of sterker nog - kunnen we GTAForum gewoon vergeten?

“Ja, ein-de-lijk.. Nu is het klaar, nu voelt het goed. Ik heb "dag" gezegd, ik heb de namen genoemd van mensen waar ik goed mee kon opschieten.” Het opsommen van namen van belangrijke coryfeeën uit het verleden is een populaire traditie (geweest) in dit topic. Echter, vaak blijven de onbenoemde nabestaanden achter met vragen. “Waarom verdiende ik niet een plaats in de advertentie?”. Als nabestaande zou ik dit persoonlijk vrij grof kunnen vinden, dat je in iemands ‘aller, aller, allerlaatste bericht’ niet eens een plekje krijgt... “Wat had ik er aan moeten doen om ook genoemd te kunnen worden? Was ik niet aardig genoeg voor je, heb ik je niet genoeg gesteund, of ben ik gewoon niet echt opgevallen?”

Opmerkelijk genoeg zijn de mensen die wel genoemd worden, de mensen waarmee je graag gesprekken hield, óók de mensen waarmee je toch wel contact houdt. Enkele keren hebben mensen in het "echte leven" zelfs afgesproken. Inderdaad, ik zeg het echte leven, want ja, dit forum is daar toch ondergeschikt aan? Dit is nep, hier kun je toch mee stoppen? Dat is nu toch gedaan? Maar moet je dit ook daadwerkelijk aankondigen? Kun je niet in alle rust vertrekken, zoals zo velen? Heeft deze rouwadvertentie nou werkelijk meerwaarde? Heb je dit verdiend, aan het eind van je ‘carrière’?

Nou, goed, nog één keer.. Voor die allerlaatste keer een berichtje plaatsen op dit forum. Want dan, dán sluit ik het pas af. Nu is het tijd voor koffie en cake.

Dutchy3010

Crew insight - #1 deel 1

turbojet.png

Wellicht dat een aantal van jullie nog wel Crew Insight kennen, een rubriek die ik een poosje geschreven heb voor OWN. Het lijkt mij leuk om hier, in deze blog, korte stukken schrijven over waar deze blog over gaat: CrewLife. Wellicht boeiend voor jullie, wellicht ook niet. Als je het niet boeiend vindt: klik hier om naar de forumindex te gaan.

De laatste editie van Crew Insight die door mij is geschreven, was editie #100 van OWN. Hierin heb ik antwoord gegeven op 100 vragen over het leven als crewlid. Dat was op 23 augustus 2008. 23 augustus is inmiddels meer dan 4 jaar geleden. Ik was toen nog Global Moderator. Nu ben ik 4 jaar ouder en admin, het leek me leuk om deze antwoorden tegenover elkaar te zetten. Bij het antwoord op elke vraag staat nu een paars antwoord en een rood antwoord. Het paarse antwoord is van toen (GM antwoord) en het rode antwoord is van nu (admin antwoord). Het is opgedeeld in twee items omdat het teveel tekst was voor één item...

100 vragen van leden over het crewleven - Beantwoord door een Global Moderator (Dutchy3010) en een Admin (Dutchy3010)

Jay;'s vragen

Krijg je wel eens bedreigingen na een warn?

Soms wel, maar dat gebeurd gelukkig niet al te vaak. Moet ik wel erbij zeggen dat de mensen die mij bedrijgen, vaak heel wat op hun kerfstok hebben, en dus vrij snel gebanned wordt. Het is vaak zo dat iemand die scheld, al redelijk dicht bij de 80% zit.

Inmiddels heb ik regelmatig bedreigingen gehad, maar dan is het ook gewoon snel gebeurd: een admin (of andere moderator) bedreigen, betekent een ban. Net als ik hierboven schreef, zitten ze dan al wel vrij dicht tegen de 100% (of nu: 5 punten) aan. Maar ik vind het geen probleem om iemand in één keer te bannen wanneer dit gebeurd, ook al was het zijn eerste warn. Natuurlijk wordt hierbij wel gelet op het verleden van het lid, een ban is nooit zo zwart-wit als dat de meeste leden denken. Ik vergelijk het beledigen van een crewlid altijd maar met het beledigen van een ambtenaar in functie: dat doe je gewoon niet. En als je het wel doet, moet je zelf maar de gevolgen onder ogen zien.

Heb je wel eens schuldgevoel na het bannen van iemand?

Regelmatig. Dank denk ik van: "misschien was het te zwaar, nooit meer op het forum terug...", maar als ik alle feiten op een rijtje zet, weet ik wel dat we het goede besluit was.

Door de jaren heen ben ik op dit punt best wel veranderd. Ondanks dat ik een ban nog steeds nooit leuk vind, vind ik het veel minder moeilijk om de trekker over te halen. Al moet ik wel zeggen dat ik, uitgezonderd in de situatie hierboven (beledigen van een crewlid), minder snel een warn geef dan voorheen. Dat is ook niet nodig binnen de huidige sfeer op het forum.

Maak je wel eens een verkeerde keuze wat betreft een warn en kom je er dan nog op terug?

Dat heb ik één keer gehad, en die heb ik ook teruggedraaid. Sterker nog, dat was een laatste warn (van 80 naar 100), dus terugdraaien was nog niet zo eenvoudig. Wel gedaan, uiteraard.

Sinds die keer heb ik nooit meer een warn teruggedraaid. Heb daar ook nooit twijfels over gehad (bij twijfel over een warn zou ik hem weghalen: onschuldig tot het tegendeel bewezen wordt).

Wat ging er door je heen toen je crew-lid werd?

Tsja, dat vond ik natuurlijk erg leuk. Maar een dag later was die euforie als sneeuw voor de zon verdwenen. Toen ik GM werd had ik net een award gewonnen, dus was het dubbel leuk.

Te lang geleden.. Natuurlijk vond ik promotie naar admin leuk. Mijn eerste daad als admin? De database opblazen met een verkeerde SQL Query. :$

Ben je ooit een nep-Dutchy tegengekomen?

Ja, door de "nep-Dutchy" werd dat topic in mededelingen destijds aangemaakt. Die zat mensen onder mijn naam uit te schelden. Treurig, gewoon laag...

Sindsdien niet meer..

Negeer je wel eens topics waar je eigenlijk in moet grijpen?

Leuke vraag. Soms wel, moet ik bekennen. Alhoewel, "in moet grijpen" klinkt nogal ernstig, bij iets ernstigs laat ik het nooit liggen. Maar het is wel zo dat ik denk: nja, laat maar hoor. Is een ander subforum van de mijne, dus mogen de lokale moderators dat oplossen. Ik weet het, erg slecht, maar ik moet toch eerlijk zijn he. :engel:

Doe ik wel vaker tegenwoordig, wanneer ik de issue niet zo belangrijk vind en ik met wat anders bezig ben. Stel dat ik mensen aan het promoveren ben, of een uitgebreide post ergens aan het tikken ben vanwege een crew issue of zo, dan kan dat andere wel wachten. Overigens heb ik soms ook simpelweg geen zin. Het is ook een kwestie van vertrouwen; ik vertrouw er op dat de lokale moderators het oplossen. Al modereer ik over het algemeen lekker mee, want dat is wat ik nog altijd het liefste doe hier op het forum!

Wat vind je het leukste subforum als crew-lid?

Moeilijke. GTA IV is leuk, vanwege de drukte, modding is leuk, vanwege mijn interesses, en GTA SA is leuk, omdat ik daar altijd al gebleven ben. Ook feedback, de ledenfora en het The Oceans subforum vind ik leuk, al zijn die niet echt aantrekkelijk wat betreft het modereren.

Op dit moment zweef ik een beetje over het hele forum. Mijn huidige fora, GTA Serie en GTAForum Contests, zijn ook niet de meest actieve fora van allemaal. Dus ik zweef een beetje over het forum, en ik denk dat dat ook zeker bij mijn functie past.

moechy's vragen

Heb je soms wel eens mensen waar je je echt aan ergert?

Zeker weten, vooral aan mensen die spammen voor het leven en leden die denken dat ze verstand van veel dingen hebben, terwijl ze eigenlijk nog geen 1% van dat onderwerp kennen.

Nog steeds wel hoor, al kan ik me veel minder snel druk maken. Op crewgebied van die leden die altijd nét binnen de regels blijven, maar het randje iedere keer opzoeken. Als iemand de regels duidelijk overtreedt, krijgt hij een warn en dan is het wat mij betreft ook klaar. Of meerdere warns. Natuurlijk denk ik wel eens "het forum zou beter af zijn zonder jou", maar kan me er niet druk om maken. Er zijn echter ook leden die telkens weer het randje opzoeken, die weten dat ze eigenlijk te ver gaan, maar waar wij niets concreets tegen doen. Gelukkig kan ik op dit moment niet dit soort leden bedenken die actief zijn op dit forum.

Buiten het "crewgebied" kan ik me ontzettend storen, net als toen, aan leden die denken dat ze veel weten van een bepaald onderwerp, maar eigenlijk niet zoveel verstand ervan hebben. Denk aan -bijvoorbeeld- modding. Veel leden reageren op modding alsof ze er veel vanaf weten, maar weten eigenlijk niets van dat onderdeel af. Of doen alsof alles wat zij maken ontzettend moeilijk is, terwijl ik denk "dat heb ik in 5 minuten gedaan". Daar kan ik me wel degelijk aan frustreren soms. Het is niet alleen bij modding, ook gewoon in bepaalde GTA fora. Het zal ook zeker bij GFX zijn, maar aangezien ik daar zelf helemaal geen verstand van heb, kan ik daar ook niet zien wie zo reageert natuurlijk.

Hoe snel geef je een warn?

Eigenlijk helemaal niet snel. Mijn laatste warn is alweer een maand terug, denk ik. Soms gaan er maanden overheen voor ik een warn geef, andere keer twee keer in de week of zelfs op een dag. Ligt er maar net aan wat voor lid ik tegenover me heb, of ik iets zie wat een warn waard is, etcetera... Ik geef niet veel warns, wel veel 0%-warns. Ik geloof een gemiddelde van 1 warn per 2 weken, of zo.

Bijna nooit meer inmiddels, daar hebben we die gemene moderators en globals voor! Admins zijn eigenlijk heel lief! :$

Wanneer misdragen mensen zich echt?

Bij mij ben je goed fout als je porno post, mensen uitscheld, liegt tegen de crew (bijvoorbeeld: die heeft het gedaan, niet ik, en het is wel zo) of gigantisch spamt (hele nieuwe topics aanmaken speciaal voor het spammen). Natuurlijk zijn er meer dingen waardoor je je misdraagt, maar dit is naar mijn mening het ergste.

Dit kan allemaal niet meer op tegen slecht gedrag tegenover crewleden. Dan heb je het bij mij echt verbruid. Iemand van de crew beledigen om iets wat hij als crewlid heeft gedaan, dan heb je een groot probleem bij mij.

Ook het beledigen van andere leden (of crewleden die niet onduty zijn, al zijn ze dat natuurlijk niet zo vaak), staat hoog op mijn lijstje. Respect is op een forum als dit het belangrijkste. Daar kan excessief spammen niet tegenop.

zamg0d1's vraag

Hoe weten jullie dat er nog een moderator nodig is? En hoe kiezen jullie dan een mod?

Dat merk je meestal snel genoeg, omdat het betreffende forum niet goed onderhouden wordt. Meestal wordt het bepaald door global moderators en admins, en wordt er gekeken naar verscheidene kwaliteiten, zoals: verstand van het onderwerp, prestaties op het forum, hoe goed iemand kan leiden, hoe goed iemand is in contact met leden, hoe goed iemands teamspel is, etcetera. Meestal kijken we eerst naar de megaleden, omdat die zich al ruimschoots hebben bewezen op het forum, maar als daar geen goede kandidaat bij is gaan we gewoon naar superleden of "gewone" leden door.

Dit is niet veranderd in de loop van de jaren. Natuurlijk zien wij gelijk wanneer een nieuwe moderator ergens nodig is. Een voorbeeld is GTA V; daar werd het ineens veel drukker, met als gevolg dat wij ook Svenie daarop zette. Enerzijds zien we vaak dat moderators er zelf om vragen (of dat het ons duidelijk wordt dat iemand hulp nodig heeft op een andere manier), anderzijds kunnen wij inspelen op de toekomst. Het zou ons héél erg verbazen als het GTA V forum niet actief blijft en nog actiever gaat worden. Daar spelen we op in. De criteria zijn nog steeds hetzelfde gebleven.

powerpats's vragen

Als iemand al 80% warn heeft en hij iets kleins heeft gedaan en hij er weer 20% bijkrijgt en dus gebant is knijpen jullie dan een oogje dicht ?

Ja, het is altijd lastig om te bepalen wanneer die laatste warn terecht is om te geven. Als ik heel eerlijk ben, heb ik nog maar een paar keer de laatste 20% gegeven. Zovaak worden leden namelijk niet gebanned, de bans die het meeste voorkomen zijn dubbelaccounts. In ieder geval worden er vaak dingen gedaan die wel een warn verdienen, maar geen levenslange ban. Regelmatig zullen we dan ook nog een laatste kans geven.

Buiten het Generaal Pardon, waarvan de leden op een zero-tolerance beleid staan en dus een klein vergrijp al reden is voor een ban, wordt bij die laatste 20% wel 3x nagedacht voordat we hem geven. Feit blijft dat je met vuur speelt. Ik ben ook een mens (ja, echt hoor!), dus als ik een slechte dag heb en chagrijnig ben, zal ik vast sneller een warn uitdelen. Wij moeten zo objectief mogelijk zijn, maar aangezien het gebaseerd is op een mening van ons, is het per definitie subjectief. We schromen zeker niet om die laatste 20% te geven. Verdiend is verdiend.

Kijken jullie dan beter naar de omstandigheden voordat jullie iemand bannen ?

Zeker weten. Als iemand veel goed werk heeft gedaan voor een forum, zijn wij eerder geneigd naar een keer een oogje dicht te knijpen. Die heeft dan genoeg "krediet" opgebouwd. Uiteraard is dat krediet niet eindeloos, zoals we al verscheidene keren in het verleden gemerkt hebben.

Nog steeds, uiteraard. Alle omstandigheden spelen mee. Elke ban wordt goed overwogen door de crew.

Kloep's vraag

Heb je wel eens ruzie over een beslissing die je hebt gemaakt?

Ruzie hebben we (crewleden) eigenlijk nooit met elkaar. Wel eens een meningsverschil, maar door te discussiëren staan uiteindelijk alle neuzen wel dezelfde kant op. En juist meningsverschillen bij bepaalde dingen, zorgen ervoor dat het forum beter wordt. Een goede discussie op zijn tijd, zorgt ervoor dat de voor- en nadelen van iets goed besproken worden. Met leden heb ik uiteraard wel ruzie op zijn tijd, ze zijn er namelijk niet altijd helemaal blij mee als ik een warn of berisping geef.

Nog steeds van toepassing. In 6 jaar als crewlid, zijn de ruzies op een paar vingers te tellen. Deze worden ook altijd vrij snel bijgelegd.

Lange Draak's vragen

Binnen de afweging van een warn waar kijken jullie dan altijd naar. Is het puur de regel die geldt en dus 20% of kijken jullie naar het post verleden van een member (is hij altijd constructief bezig, hoevaak is hij buiten de regels al gegaan enz enz...)

Bij warns is het meestal een opsomming van een aantal "delicten". 1x een spambericht krijg je echt geen warn voor, als je het echter 100x doet wel. Ernstigere dingen, zoals maken van dubbelaccounts, krijg je wel gelijk een warn voor.

Een warn is vrijwel nooit gebaseerd op een enkele fout (tenzij het gelijk goede fout is: beledigen van leden, porno posten, dubbelaccounts). Wanneer een lid 15 goede posts op een dag maakt en daarbij 2 spamposts, wordt daar minder op gereageerd dan wanneer iemand alleen die 2 posts maakt. Zoals ik al vaker heb gezegd hiervoor: het hangt allemaal af van de omstandigheden.

Om moderater te worden kan dat vanaf gewoon lid zijnde of moet je eerst doorgroeien naar mega lid ??

Wij kijken eerst naar megaleden, omdat die zich toch al bewezen hebben en goed zijn in bepaalde dingen. Het komt echter wel eens voor dat er geen geschikt Megalid is voor die functie, dan kijken we naar de superleden en "gewone" leden.

Hetzelfde. Natuurlijk kijken we eerst naar Megaleden. Over het algemeen zijn dat leden die bewezen hebben veel voor het forum te betekenen. Je wordt niet zomaar megalid; dat betekent dat je je goed voor het forum hebt ingezet. Natuurlijk worden deze leden als eerste bekeken bij het overwegen van een nieuw crewlid. Maar wanneer niemand van de Megaleden werkelijk crewlidpotentie voor een bepaald subforum heeft (bijvoorbeeld: geen modding kenners), dan kan ook naar de superleden of "gewone" leden worden gekeken.

Hoe druk heb je het als crew member buiten het bijhouden van het forum om... Zijn er vergaderingen en uitjes binnen de crew ??

Druk, wat is druk? Je kunt eigenlijk het crewleven zo druk maken als je zelf wilt. Toch wordt er wel enige mate van activiteit van je verwacht, natuurlijk. Vergaderingen zeker wel. We hebben de crewfora, waarin we eigenlijk veel vergaderen, maar ook op MSN hebben we zo nu en dan een gesprek tussen verscheidene crewleden. Dat kan over van alles gaan, van het in de gaten houden van een lid tot een bespreking wat je in een bepaald geval moet doen. met 2 mensen iets bekijken is nog altijd slimmer dan het alleen op willen lossen. We hebben nog nooit een crew-uitje gehad, al klinkt het regelmatig in de wandelgangen dat we naar Hawaii gaan door het geld wat we krijgen voor de promoties. :D

We hebben nog steeds geen uitjes gehad, Hawaii is nog steeds niet doorgegaan. :-(

Fiegel5's vragen

Als mensen met een persoonlijke vraag naar je toe komen, bijvoorbeeld over reallife. Hoe reageer jij daar op als crewlid?

Daar ga ik gewoon op in. Mijn pm-inbox staat open voor zowel persoonlijke dingen als dingen op het forum.

Iedereen heeft wel eens iets waar hij of zij mee zit. Dat vertellen tegen iemand die je toch niet kent en die je hoogst waarschijnlijk nooit tegen gaat komen, is een stuk makkelijker dan tegen iemand vertellen in je omgeving. En veel mensen MOETEN iets kwijt. Door de jaren heen zijn heel veel leden bij mij gekomen om hun verhaal te doen. In het begin een beetje aarzelend -het is wel een admin hoor!- maar later voluit. Mijn PM-inbox staat altijd open voor iedereen, zowel forum-gerelateerd als prive-gerelateerd. Ook ik heb een aantal mensen van dit forum privé-dingen verteld. Het is soms zoveel makkelijker om het tegen iemand te zeggen die je niet aan kijkt op het moment dat je iets zegt waar je mee zit, zoveel makkelijker tegen een onbekende...

Hoe kijk jij op tegen extreme crewlikkers? Wat vind je eigenlijk zelf van het woord crewlikken, zit er ook daadwerkelijk waarheid in?

Die hebben echt dikke vette pech, en zouden nooit een voor krijgen van mij om te promoveren.

Ik kan je vertellen dat ik nog niet gelikt ben, dus daar zit zeker geen waarheid in. :engel: Er zijn wel mensen die zich hogerop willen krijgen door slijmen, maar zoals hierboven staat; daar ga ik niet op in.

Crewlikkers zijn er momenteel maar weinig, zo niet helemaal geen, volgens mij... Wel mensen die proberen in een goed blaadje te komen, maar dat is toch niet erg, zolang ze zich maar normaal gedragen? Als ze daardoor goede dingen voor het forum doen, vind ik het niet erg. Dan verdien je die promotie alleen maar. Ook al zou iemand het alleen maar doen voor die promotie.

Als je ruzie hebt met een lid, hoe ga je daar mee om? Praat je het uit, of scheep je hem op met warns?

Eerlijk gezegd probeer ik het altijd uit te praten. Warns schieten wat dat betreft niet op, en meestal behandel ik een ruzie niet als crewlid maar als persoon. Veel mensen moeten eens dat onderscheid maken... Echter zal ik me niet laten uitschelden, maar welk ander lid dan ook, als iemand uitgescholden wordt komen er warns als ze daarmee naar de crew komen.

Voor een meningsverschil krijg je geen warns. Punt. Zo lang een meningsverschil maar beschaafd en met respect wordt gevoerd. Iedereen heeft recht op een mening, zolang deze maar op een fatsoenlijke manier wordt uitgedragen.

Is het waarheid dat crewleden bij elkaar op de verjaardag komen? Of is dat allemaal maar verzonnen?

Haha, best grappig. Het klopt dat ik één keer mijn verjaardag gevierd heb, en dat daar ook crewleden bij kwamen. Een overgrote meerderheid van de mensen die toen kwamen, waren echter geen crewleden. Het waren gewoon de mensen met wie ik het meest contact had van het forum.

We hadden het wel over het forum, maar niet echt om te discussiëren over het forum zelf. Gewoon voor de gezelligheid dus.

Sindsdien heb ik nog een paar keer afgesproken met bepaalde forumleden. Erg gezellig altijd!

Stel je krijgt een klacht van een persoon met 0% warn, en even later een klacht van een persoon met 80% warn. Ga je dan anders met het persoon om?

Nee, ik laat de feiten spreken. Meestal roep ik de hulp in van een admin die dingen kan onderzoeken. Degene met 80% krijgt dezelfde kans als degene met 0%.

Nog steeds niet. Voor klachten laat ik nog steeds de feiten spreken. We hebben genoeg mogelijkheden om dingen te controleren. Een klacht die niet waar is, wordt wel vaak met een warn beloond. Het aansmeren van warns aan andere leden, ben ik niet van gediend.

Als je een warn heb uitgedeeld, hoelang laat je er overheen gaan om hem te verwijderen? En vergeet je hem wel eens te verwijderen?

Het is niet zo dat ik lid a een warn geef, ik na een bepaalde tijd de warn van lid a eraf haal. Het is zo dat ik een lid een warn geef, vervolgens doorga met wat ik als crewlid moet doen. Regelmatig kijk ik in warnlogs van leden, en zie ik dat iemand al een tijdje geleden een warn gehad heeft. Vervolgens blader ik wat door zijn posts, en kijk ik of hij het verdient om zijn warn weg te halen. Er zit dus niet echt een structuur in, je kunt het dus ook niet vergeten weg te halen. Je ziet iemand positief voorbij komen, en daarna ga je pas kijken of diegene in aanmerking komt met een warnvermindering.

Veel leden gaan weg voordat hun warn eraf is gehaald. Dan komen ze terug en vragen ze "mijn warn is er nog steeds niet af, hoe kan dat, heb al zo lang niets verkeerds gedaan!" Dit is echter niet de wijze waarop wij werken. Zoals hierboven staat, kijken wij pas naar mensen als ze ons positief opvallen en wij zien dat ze nog een warn hebben staan. Het is niet zo dat iemand na een bepaald aantal maanden een warnvermindering krijgt. Dat hangt allemaal af van het postgedrag van het betreffende lid en de tijd die er overheen gaat.

Hoe ben je zelf crewlid geworden, en wat vind je ervan?

Toen ik Megalid was, kwam er een nieuw subforum: het vice city stories subforum. Omdat iemand van GTA Liberty City Stories en iemand van GTA San Andreas daar naartoe gingen, kwamen er lege plekken op die plaatsen. Ik werd uitgekozen als nieuwe moderator van GTA San Andreas, waar ik erg blij mee was. Na de forumawards van 2006 (datzelfde jaar), waarbij ik "beste moderator" werd, werd ik gepromoveerd tot GM. Natuurlijk vond ik dat erg leuk, nu nog steeds trouwens...

Tsja, op feiten kan ik weinig afdingen...

DenkaanHenk's vraag

Komt er een keer zoiets als anti proxy op GTAForum?

Dat is waarschijnlijk onmogelijk, omdat het eigenlijk gewoon IP's zijn vanuit het buitenland, dus doen we daar mensen bannen. Daarbij komt dat er ook mensen automatisch via hun provider een proxy krijgen, wat het allemaal een stuk lastiger maakt.

Nog steeds niet, maar leden die op een proxy online komen vallen natuurlijk wel op.

Arthis's vragen

Geef je iemand wel eens een laatste kans terwijl die eigenlijk al een ban hoort te krijgen?

Dat gebeurt regelmatig... Dan is een "overtreding" niet niet erg genoeg voor een ban, maar wel genoeg voor een warn, en dan kies ik ervoor om die laatste warn niet te geven.

Maar wél een allerlaatste waarschuwing, een soort zero-tolerance beleid net als bij het Generaal Pardon. Dan hoef je ook nog maar iets tegen de regels te doen en je krijgt een ban.

Heb je na het uitdelen van een warn/ban een gevoel van: zo, dat heb ik weer goed gedaan? of heb je eerder medelijden?

Eerder medelijden. Alhoewel er soms wel eens leden zijn waarvan ik blij ben dat ze weg zijn, moet ik bekennen. Dit klinkt een beetje hard, maar als je iemand ontzettend in de gaten moet houden, en heel veel rotzooi van diegene moet opruimen, krijg je daar op een gegeven moment ook wel een beetje genoeg van...

Hoe kan je een goed gevoel krijgen van een warn of ban? Maar medelijden heb ik echt niet meer, bij een ban hooguit medeleven, bijvoorbeeld wanneer iemand echt verslaafd is aan het forum. Maar sommige leden kan ik nog steeds wel blij om zijn dat ze het rustige forumleventje niet meer komen verstoren...

Kan jij de verleiding altijd weerstaan om gewoon uit nieuwsgierigheid persoonlijke informatie van een lid te bekijken?

Persoonlijke informatie? Zoals? Bedoel je het IP of zo? Ik controleer regelmatig gewoon IP's, om te kijken of diegene een dubbelaccount heeft. Ik zou nooit dingen gaan uitzoeken van iemand, gewoon omdat ik nieuwsgierig ben. Dat heet privacy...

Zoveel persoonlijke informatie hebben wij helemaal niet.

Zou je graag Admin worden?

Ach, ik vind het prima zoals het nu gaat.

Hihi. Heb even opgezocht, en 3 dagen nadat dit gepubliceerd is (dus het zal ongeveer een weekje zijn nadat ik dit heb geschreven?) werd ik, samen met Sheep en Levi, admin.

Is het hard werken geweest om GM te worden? en heeft je real life daar wel eens onder geleden?

Wat versta je onder "hard werken"? Ik heb best veel tijd aan het forum besteed, maar zolang je het leuk vind om te doen, is dat niet erg. Mijn Real Life heeft er nooit onder geleden, heb netjes mijn VWO-diploma in tussentijd gehad, en als ik met vrienden weg ging deed ik dat ook gewoon.

Wat moet ik hier nu van maken... Hard werken is het nooit geweest, het was (bijna) altijd leuk. Kijk, toen was GTAF een echte (grote) hobby. En voor hobby's mogen wel eens dingen wijken, of niet soms? Als ik zin had om op het forum aanwezig te zijn, dan deed ik dat. Het was nooit zo dat ik aanwezig MOEST zijn (en dus niets anders kon doen als ik dat zou willen), ik wilde echter aanwezig zijn. Wat is daar mis mee? Heb gewoon mijn diploma gehaald, dus "geleden"...

Nu is het wel anders. Ik ben minder vaak aanwezig dan toen. Maar ook nu gaat het wel stiekem ten koste van mijn Real Life. Waarom? Kijk zelfs maar op dit moment; ik zit nu met mijn studiewerk voor mijn neus dit te tikken. Soggen FTW! Maar ja, zonder dit forum was ik nu.nl gaan checken, en daarna dumpert.nl, en daarna soggen.nl, en daarna geenstijl.nl en daarna nog weer even nu.nl... Gewoon geen zin in studeren dus. :P

Maar alles bij elkaar, heeft er wel Real Life dingen voor moeten wijken. Maar dat was een keuze. Ik zou niet zeggen dat Real Life eronder geleden heeft. Hobby's zijn niet verkeerd, wat het ook is. Ondanks dat veel mensen dat niet zullen begrijpen. Het forum is mijn "guilty pleasure".

Voel je je soms niet verplicht om op GTAF te komen, terwijl je eigenlijk andere dingen te doen hebt in RL?

Zoals Lantyz altijd zegt: First things first. Eerst belangrijke dingen in Real Life, dan forum. Is altijd zo geweest, en zal altijd zo blijven.

Heb, zoals hierboven al gezegd, nooit verplicht gevoeld om online te komen.

Bevalt het modereren en hoelang wil je er nog mee door gaan?

Natuurlijk bevalt het, anders was ik niet bijna 2 jaar crewlid geweest. Hoe lang ik ermee door wil gaan, weet ik niet...

Hihi, inmiddels 6 jaar, wist ik toen echt nog niet... Maar weet nog steeds niet hoe lang nog. Het kan zomaar ineens afgelopen zijn. ^_^

Rubensantie's vragen

Wat vind je ervan als er vrienden verbannen worden?

Het is al wel een aantal keren gebeurd, en dat is zuur. Gelukkig konden zij en ik heel goed het forum en het contact op msn uit elkaar houden. Zij accepteerde dat ik niets anders kon, en ik bleef gewoon contact houden.

Sowieso is mijn contact met forumleden erg beperkt geworden, helaas. Met banned leden heb ik helemaal geen contact meer.

Kan je het modereren goed combineren met je gewone leven?

Tuurlijk, als ik weg moet, moet ik weg. Easy. :P

Jahoor, makkelijk. Het is geen fulltime job.

Vegeta's vragen

Heb je wel eens iemand onterecht geband omdat je hem niet mocht of iets in die richting ?

Dat zeker niet. Ik heb wel eens iemand onterecht gebanned, maar dat was door een foutje, iets wat ik vooraf niet had kunnen weten. Toen heb ik er ook gelijk voor gezorgd dat diegene unbanned werd. Maar ik zou nooit, maar dan ook nooit iemand bannen en/of warnen alleen omdat ik diegene niet mag.

Nog steeds niet. Je krijgt toch ook geen boete van een politieagent omdat die jou niet mag? Dan moet je op zijn minst iets gedaan hebben waardoor je de wet overtreden hebt. Al kan het natuurlijk zijn, omdat alles een subjectief oordeel is, dat je doordat je iemand niet mag, een zwaardere straf geeft dan wanneer je iemand wel zou mogen. Dit probeer ik zoveel mogelijk te voorkomen, maar helemaal kan dat waarschijnlijk nooit.

Hoe voelt het om alle verantwoordelijkheid de hebben en wil je niet soms weer een normaal lid zijn zonder verantwoordelijkheden ?

Vaak is het een last, omdat je dan iets moet beslissen wat je niet wilt beslissen. Toch vind ik het leuk om dingen te mogen regelen op zo'n groot forum als deze.

Een normaal lid zijn zou ook wel eens lekker zijn, daar kan ik eerlijk over zijn. Gewoon rondlopen op het forum en posten waar ik wil, in plaats van rondlopen op het forum en kijken of alles goed verloopt. Toch zou ik het voor geen goud willen missen.

Als ik als gewoon lid rond zou willen lopen, zou ik gewoon dealtje maken met de overige admins dat ik een tweede account neem, en een pauze van een paar weken met mijn Dutchy account. Dat lijkt me geen enkel probleem. Gewoon eens lekker rondlopen op het forum zonder enige vorm van verplichtingen, zonder dat iedereen je ook als admin ziet. Ik weet zeker dat leden mij daarom anders behandelen dan leden die geen crew zijn, en dat vind ik jammer. Toch heb ik dat dealtje nog steeds niet gemaakt. Heb er niet de behoefte aan. Als ik wil posten, post ik. Als ik wil modereren, modereer ik. En als ik wil administreren, dan administreer ik. Ik doe gewoon wat ik wil. Gelukkig wil ik eigenlijk altijd alle drie wel, dus heb ik geen probleem dat ik wil posten, maar eigenlijk moet modereren, of op een andere wijze iets moet doen wat ik niet wil. Het is simpelweg een combinatie van alles wat voor mij dit forum zo aantrekkelijk maakt.

ikt's vragen

Is het irritant om steeds topics te moeten sluiten met vragen die al in meerdere topics staan en al beantwoord zijn?

Eigenlijk sluit ik nooit topics omdat de vragen al ergens anders is behandeld. Bij missie hulp e.d. dan. Wel bij opmerkingen die al geweest zijn, topics waar iemand zijn mening moet vertellen die er al is, EE's die al een tijd bekend zijn, etcetera. Soms wordt ik daar best moedeloos van, ja.

Het is veel minder van toepassing nu dan destijds, dus het maakt me ook niet meer moedeloos.

Banned de crew iemand nou als hij/zij nou nét niet de regels overtreed, maar kijkt hoever hij/zij kan gaan?

Nee. Iemand wordt pas gebanned als diegene wél de regels overtreed.

Zie die vraag wat mij stoort. :P Dit stoort me namelijk mateloos. En nu niet dit gaan proberen omdat je Dutchy daarmee kunt pesten, hé. ;) Als iemand doelbewust het randje opzoekt, zou ik ook rustig een warn kunnen geven voor een kleine simpele overtreding. Iemand die zo goed de randjes weet, weet ook precies wanneer hij erover heen gaat en een warn kan verwachten.

Wat vinden jullie van topics zoals deze 2: Goudvis dood en > Ik **** omdat ik zo stom ben -.- ? =P

Lachwekkend...

Hahaha, heel erg grappig.

Gedragen de leden zich anders als ze een waarschuwing (via PM, geen warn+ maar gewoon een schriftelijke waarschuwing) hebben gekregen?

Dat is wel te hopen voor ze. Meestal stuur ik een waarschuwings-pm met een laatste waarschuwing, omdat ik nog geen warn wil geven. Gaan ze dan toch door, krijgen ze die warn alsnog.

Dat is wel de bedoeling van zo'n PM. Wij hopen dat ze zich daardoor anders gaan gedragen.

Zijn er SL+ met warns? =P

Voor zover ik weet op dit moment niet, maar die zijn er al wel eens geweest. Promoveren met een warn op zak gebeurt eigenlijk niet, maar niet altijd als je een warn krijgt als sl+ betekent dat gelijk degradatie, dus kan het wel zo zijn dat een sl+ een warn op zak heeft.

Ja.

Donald F. Duck's vraag

Geef je wel eens warns zonder erbij na te denken?

Nee, meestal vraag ik ook nog een second opinion aan een crewlid op MSN.

Natuurlijk niet.

Sonny-The-Pilot's vragen

Als er een warn word gegeven of afgehaald, gaat dat dan in overleg met andere moderators+?

Gegeven: In principe is dit niet nodig, maar vaak vraag ik wel iemand op MSN wat die ervan vindt. Als het gaat over dubbels, fraude, en dat soort dingen, dan wordt er meestal wel overlegt, omdat het dan vaak over meer dan één warn gaat.

Afgehaald: Soms wel, soms niet. Als ik net een gesprek op MSN heb, zal ik die wel vragen om zijn mening. Met zijn tweeën heb je namelijk altijd een beter beeld dan alleen.

Als het echt gaat om bans, dan bespreek ik dat zeker wel. Soms in moderatorforum, soms via MSN. Vooral met Patrick spar ik nog graag over een ban of warn. Crewleden komen vaker naar mij toe voor een second opinion dan andersom (buiten het modforum dan). Lijkt me inmiddels ook niet meer dan logisch: na 6 jaar ervaring weet ik meestal wel of iets wel of geen warn verdient. Bij twijfel vraag ik wel een mening van (meestal) een andere admin of een GM.

Waarom kunnen mods een 2e account aanmaken met toestemming?

Er zijn niet veel mods met een 2e account. Sommige mod+ hebben dat wel, maar dat is meer een testaccount. Die accounts worden niet gebruikt om mee te posten.

Waarom niet? Je maakt mij niet wijs dat moderators een tweede account gaan gebruiken om te gaan rotzooien. Het is vrijwel altijd ook in het belang van het forum, dus dan lijkt het me al helemaal logisch.

Robin B's vraag

Hoe voelt het om global moderator te zijn ?

Moeilijke vraag, want wat bedoel je met "hoe voelt dat"? Ik vind het leuk om te doen, dus voelt het goed.

Ik weet niet meer hoe dat voelde... :P

Jorair's vragen

Als een lid je aanspreekt omtrent zijn warn, hoe reageer je daar dan meestal op?

Dat ligt eraan. Als hij mij netjes aanspreekt, krijgt hij nette grote en geduldige reactie terug. Gaat hij schelden, dan heb ik ook geen zin om alles goed uit te leggen, en zal ik niet uitgebreid antwoorden.

Hetzelfde, nog steeds. Al ben ik -hopelijker- sindsdien wel volwassener geworden in het geven van een antwoord.

Het crewwerk is natuurlijk lastig soms. zijn er zo geen momenten waarop je denkt 'het is nu welletjes geweest, ik stop er even mee.' ?

Ja hoor, die zijn er. Gelukkig niet al te veel.

Nog steeds wel eens. Als ik geen zin heb, kom ik niet online. Gelukkig is dat niet zo vaak, en kom ik meestal niet online doordat ik mijn tijd ergens anders aan wilde of moest besteden.

Wrieh's vraag

Waarom vind jij het leuk om GM/admin te zijn?

Dat ik mee kan helpen het forum te verbeteren en dat ik van alles op de hoogte ben. Ook het vele contact met leden en crewleden vind ik leuk. Eigenlijk vrijwel alles dus wel. Het allerleukste vind ik toch wel gewoon het onderhouden van het forum.

Het is zo divers. Ik kan gewoon lekker meeposten, op zoek gaan naar nieuws en daar bericht over plaatsen, contacten onderhouden met leden, me in discussies mengen in het moderator- of adminforum, de wiki onderhouden, modereren, administreren, etc. Bijna nooit is het saai. En als het saai is op het forum, dan ga ik gewoon 100 vragen beantwoorden over modereren...

Mythbuster's vragen

Hoe lang ben je al global mod?

Sinds 31 december 2006.

Echt niet! Oh, toch wel.

Wou je voordat je b.v. mega lid of iets was, heel graag een hele hoge rang krijgen? (of maakte het je niet zoveel uit)

Ik vond het leuk om mensen te helpen en me in te zetten voor het forum. Natuurlijk wilde ik wel graag crewlid worden, maar het is niet zo dat ik alles deed om crewlid te worden. Het was niet mijn doel, maar het leek me wel leuk.

Uiteraard leek het me wel leuk...

ballonnen2.gif

Ik vraag je af wat voor plaatje wat hier heeft gestaan....

IV trailer's vraag

Als je een gangtopic leest en je zou ook wel iets leuks (van mogelijk "laag gang niveau") willen posten, heb je dan ook wel eens dat je hetgeen in gedachte niet post vanwege je crew status? En in priveforums van corps?

De reden waarom ik niet veel in gang talk post, is omdat ik al sinds 2 jaar bij corporation The Oceans zit. In het corporation forum van The Oceans post ik wel zeer regelmatig, wat de leden van The Oceans alleen maar kunnen beamen. In totaal heb ik in het Gangs en Corporations gedeelte van dit forum al 27 pagina's van 25 posts gepost, waarvan 22 in The Oceans Crib. Ik post er dus zeker niet weinig, vanwege mijn "crew status".

Een tijdje heb ik weinig willen posten vanwege mijn status, toen ik net moderator was. Toen "moest ik een voorbeeldfunctie zijn" van mezelf. Dat heb ik daarna losgelaten. Een voorbeeldfunctie kan je op meerdere manieren opvatten. Toen dacht ik: goede posts, goede posts, goede posts. Nu denk ik: zolang ik niet tegen de regels post, geef ik het goede voorbeeld als ik aangeef dat ik het leuk vind om te posten. Ik vind het leuk om te posten, dan lijkt mij dat het beeld wat ik moet schetsen. Dát is de voorbeeldfunctie. Niet de mega-goede posts die ik kan schrijven over een missie, maar plezier hebben in het forum. Want dat is waar het uiteindelijk allemaal om draait.

Dutchy3010

Crew insight - #1 deel 2

Groot-Duimpje's vragen

Voel jij je sterker als Global Moderator?

Sterker, dan wie? Ik voel me in ieder geval niet beter dan andere leden, als je dat bedoelt... Al heb ik wel het gevoel dat veel mensen niet durven zeggen wat ze vinden, of juist liegen om in het goede plaatje te komen. Dat is in principe het tegenovergestelde als dat ik me beter voel dan andere leden, namelijk andere mij beter vinden dan andere leden.

Als admin voel ik me ook niet sterker. Wat ik hierboven heb geantwoord klopt wel. Ik heb soms het gevoel dat men niet tegen mij durven te zeggen wat ze vinden, of, sterker nog, dat men niet naar mij een PM durft te sturen, omdat ik een admin ben. Dan voel ik mezelf niet beter dan anderen, dan voelen anderen zich slechter dan mij. En dat is alles behalve nodig. Zolang ik mezelf maar niet beter voel dan anderen, want dan word ik een onuitstaanbare admin (voor zover ik dat nog niet ben volgens sommigen :P).

Als je weer een normaal 'lid' word, stop je dan gelijk met Gtaforum?

Weet ik niet, ligt eraan hoe ik gestopt ben en wat de reden is dat ik gestopt ben. Vanwege tijdgebrek, kom ik nog wel regelmatig langs. Vanwege ruzie (wat me onwaarschijnlijk lijkt), dan stop ik helemaal. Vanwege iets anders, weet ik het niet. Het ligt er dus aan waarom.

Kan ik nu ook niet zeggen... Als ik eerlijk ben, denk ik wel dat het een aflopende zaak is als ik stop. Er is altijd een reden voor het stoppen. Als je niet meer als admin kunt functioneren, kan je wellicht nog wel af en toe posten, maar denk ik dat het een aflopende zaak is... Maar ja, dat zullen we tegen die tijd wel zien.

Heb jij Personen die jijzelf erg goed vindt als Global Moderator?

Deze vraag snap ik niet zo goed. Hij valt op twee manieren te interpreteren, en ik zal hem dan ook op twee manieren beantwoorden.

Ten eerste of vind dat andere leden de kwaliteiten hebben om GM te zijn. Sowieso al 5, alle GM's en hoger (mijzelf uiteraard niet meegerekend). Waarschijnlijk zijn er ook wel andere leden met die kwaliteiten.

Ten tweede kan ik het interpreteren als dat ik personen goed vind, als global moderator zijnde. Dat zijn er veel, erg veel leden zijn belangrijk voor het forum. Die houden het forum draaiende, zonder hen is het forum niets. Applaus voor alle leden die zich op wat voor manier dan ook inzetten voor het forum! :Y

Snap die vraag nog steeds niet...

Kai-ShockWave's vragen

Ooit wel eens flinke ruzie gehad met een lid of crewlid? En wat was de reden?

Met leden wel regelmatig, meestal met als reden een warn of een terechtwijzing waar diegene het niet mee eens is. Met crewleden eigenlijk niet.

Nog steeds hetzelfde...

Met welk ander crewlid heb je het meeste contact?

Dat zijn er wel een paar, zoals GTA-Sheep, PatrickW, DaBeast, ASPHALT en Bling...

Het meest op dit moment denk ik het meest met: Svenie, VWO-er, Guardian, Patrick, Thundercover, NandroDavids.. Maar eigenlijk heb ik met vrijwel alle crewleden wel regelmatig contact.

Begint het :slotje: icoontje niet irritant te worden na zoveel topics op slot te hebben gezet?

Nee hoor, de post schrijven om een topic te sluiten wel eerder. =D

Eigenlijk gebruik ik vrijwel nooit dat slotje meer, zeker niet zonder tekst...

2fast{0}'s vragen

Heb je veel fouten gemaakt op je eerste werkdag als (Global) Moderator?

Eerste werkdag zeker niet, dan ben je altijd beetje behouden. Ik zal niet zeggen dat ik nooit fouten heb gemaakt als crewlid in die 1,5/2 jaar dat ik nu crewlid ben, maar de eerste dag was wel foutloos.

Op mijn eerste werkdag als admin wel, zie opmerking eerder.. Op de eerste werkdag heb ik het forum opgeblazen door een oneindige loop met een SQL Query. :$

Is het crewlid zijn makkelijk?

Veel mensen zullen het onderschatten. Je bent allereerst al de hoogste boom, waardoor je veel wind vangt en dus vaak kritiek krijgt. Je moet moeilijke beslissingen nemen, ook soms beslissingen die je absoluut niet wilt nemen. Maar buiten dat is het ook gewoon leuk om te doen.

Het wordt wel makkelijker naar mijn mening. Het is geen rocket science, maar je moet wel tegen kritiek kunnen. Zowel kritiek die jij hoort als kritiek die als de wind overal langs vliegt. Ook moet je besluiten kunnen nemen, zeker als admin zijnde (besluitvaardigheid). En gewoon veel tijd en energie in het forum steken.

GrandTheftTwanO's vragen

Zijn jou warns die jij geeft alltijd terecht?

Naar mijn mening wel... =P

Naar mijn mening zeker! =P

Heb jij wel eens een goede vriend/vriendin op het forum een ban of warn gegeven?

Ja.. En geloof mij, dat zijn één van die mindere momenten...

Ja, maar de laatste tijd niet meer.

Krijg je ook wel eens de opdracht om iemand een ban/warn te geven?

In hoeverre is iets een opdracht. Soms krijgen we wel klachten wat in principe een opdracht/vraag is om een warn, maar altijd wordt gecontroleerd of de klacht echt is. In principe krijgen we dan de opdracht, maar tegelijkertijd is het ook een eigen besluit.

Eigenlijk krijg ik nu continue opdrachten om iemand te bannen, maar dat is dan vanuit de crew, dus ik denk niet waar deze vraag om draait.. Niemand geeft mij opdrachten, ze wijzen me hoogstens ergens op door middel van een klacht.

oostzaan's vragen

Om wat voor reden heb je de meeste warns gegeven?

De meeste denk ik voor het uitschelden van andere leden.

Nog steeds denk ik... Maar zoveel warns geef ik niet meer.

Hoeveel mensen heb je nu ongeveer gebanned?

Ik heb bij 2 mensen de laatste 20% gegeven. Bannen doen de admins.

Pfff, dat weet ik echt niet... Niet zo heel veel, hoor. Ik promoveer meer mensen dan dat ik ban.

Heb je wel eens mensen moeten bannen die in jou ogen niet echt iets verkeerd gedaan hebben?

Nee, gelukkig niet. Dat zou ik ook niet kunnen, dan zou iemand anders dat moeten doen.

Zou ik niet doen. Als ik het er niet mee eens ben, ban ik iemand al helemaal niet, en zal ik er alles aan doen om die niet geband te krijgen. Ik denk ook dat ik wel die "reasonable doubt" kan creëren binnen de crew waardoor iemand nog een allerlaatste kans krijgt.

Hoeveel uur per dag besteed je aan gtaforum?

Geen idee, aardig wat. Het is gewoon een hobby van me.

Ligt eraan. Soms helemaal niet, soms half uurtje, soms paar uurtjes. Ligt totaal aan de situatie en verschilt van dag tot dag en van week tot week.

Rivel's vraag

Wat is de leukste tijd van het jaar als crewlid?

De maand december vind ik zowel op het forum als IRL de leukste maand. Gezellige maand, koud buiten, lekker binnen, veel feesten, gezelligheid. Ook de forumawards zijn dan weer een leuke happening.

December, zonder twijfel. Zowel op als buiten het forum.

Wijst's vraag

Vind je de meeste leden gezellig ?

De meeste wel, ja. Het is een gezellig forum met gezellige leden. Natuurlijk mag ik niet iedereen, maar wie wel?

Nog steeds wel. En nog steeds mag ik niet iedereen. Wie niet? Dat hou ik voor mezelf...

Hanneswasco's vragen

Wat doe je tegen crewlikkers en ben je zelf ooit een crewlikker geweest?

Daar valt vrij weinig tegen te doen, ben ik bang. Ik kan moeilijk zeggen: "hey jij daar, stop eens met crewlikken". :7

Toen ik promoveerde bestond dat woord nog niet, maar goed, ik vind van niet. Ik heb nooit gedacht van: met die wil ik goed contact krijgen, want kan me omhoog helpen.

Leden hebben mij daar overigens wel vaak van beschuldigd, maar ik heb nooit contact gehad met crewleden met als doel te promoveren. Ik heb hooguit contact gehad om het op het forum zo goed mogelijk naar mijn zin te maken. Ik ben, zowel op het forum als IRL, echt een sociaal dier. Ik hou van contact met andere mensen.

Wat vind je van de 'rellentopics'?

Soms wel grappig, want de topicstarter maakt zichzelf het meest belachelijk van iedereen. Gelukkig hebben wij (de crew, dus) genoeg munitie om die reltopics snel te stoppen.

Die zijn al enige tijd achterwege. Soms vind ik dat wel jammer, zelfs. Bracht wel wat leven in de brouwerij en ik ben er echt nooit bang voor, omdat wij -naar mijn mening- niets verkeerd doen in zo'n geval. In feiten gooit iemand zijn eigen glazen in en bevestigt diegene vaak alleen de keuze van de crew.

Wat zou je doen je als je een dubbelaccount/kloon ontdekt van iemand die je graag hebt, en het nooit zou van verwachten?

Dat heb ik al wel eens gedaan. Dan geef ik hem alsnog aan, na veel tobben, en met veel moeite. Als ons contact daardoor naar de maan gaat, zegt dat meer over die persoon dan over mij, want ik kan niet anders. Had diegene maar niet ervoor moeten zorgen dat die eerder al gebanned is geweest...

Nu zou ik hem heel snel wijzen op het Generaal Pardon!

Hoe verwelkom je nieuwe crewleden?

Bijna altijd verwijzen ze het nieuwe crewlid naar mij om een rondleiding te krijgen, en zal ik diegene helpen waar het nodig is. Zeker in het begin zijn de keuzes heel lastig, bijvoorbeeld bij je eerste warn, of het eerste topic dat je wilt sluiten. Dan is het handig als een ander crewlid je helpt bij die keuzes.

Eerst wordt diegene gevraagd, vervolgens leidt ik hem/haar vaak rond, daarna moeten ze op eigen benen staan. Dat is eigenlijk het principe. Natuurlijk zijn nieuwe crewleden in het begin ietwat nerveus en zal de rest van de crew hen altijd bijstaan indien zij om hulp vragen.

Vind je dat verbannen leden soms een nieuwe kans moeten krijgen?

Nee, die hebben genoeg kansen gehad.

Heel duidelijke ja, vandaar het Generaal Pardon. Stiekem vond ik dat toen ook al, maar dat wilde ik niet zeggen. =P

Wat doe je als iemand je uitscheld in een PB?

Ligt eraan, wat diegene zegt. Voor het woordje "lul" of zo geef ik geen warn, maar wordt het erger dan doe ik dat wel. Al vraag ik altijd om hulp van een ander crewlid wanneer het om mezelf gaat, omdat je anders misschien te snel beïnvloed bent.

Crewlid beledigen = warn.

Thundercover's vragen

Vroeger was het aantal waarschuwingen tien, nu vijf. Wat zie jij liever?

Het heeft allebei zijn voordelen en nadelen. Je geeft niet makkelijk vier warns wanneer er 10% waarschuwingen zijn, terwijl voor fraude toch al snel 40% is. Er wordt dus minder bestraft voor dezelfde "delicten". Aan de andere kant kan je de mindere "delicten" wel eerder kunnen bestraffen, omdat je dan 10 kansen hebt i.p.v. 5. Als ik moet kiezen, kies ik voor vijf, omdat je voor lichtere "vergrijpen" makkelijk een PM of 0%-warn kunt geven.

Vind nog steeds 5 beter. Anders zit je ook veel sneller richting de 90% en dan is die laatste stap wel heel klein geworden. 5 lijkt mij prima; 5 behoorlijke fouten vind ik eerlijker dan 10 kleine fouten.

Vind je dat slotjes nut hebben in crewfora?

Ja, dan zie je gelijk dat er een onderwerp afgehandeld is.

Ja, maar gebruik ze niet meer zo vaak.

Hoe lang duurde het voordat je je eerste warn gaf?

Dat was een warn voor het posten van warez: 18 november 2006 18:35:15.

Mijn promotie naar moderator was op: 21 Oct 2006, 00:20:49

----------------------------------------------------------------------------- -

Het heeft dus bijna een maand geduurd voordat ik het lef had. =P

Eerste ban weet ik niet meer, maar dat was wel sneller dan een maand, haha.

Ice Banana's vragen

Hoevaak word je beledigd?

Met enige regelmaat, maar dan denk ik bij mezelf: hoge bomen vangen veel wind...

Steeds minder, eigenlijk.

Kan jij een voorbeeld geven van een perfect Forumlid?

Leuke vraag. Eigenlijk is niemand perfect, en daar zal niemand ook om vragen. Perfecte forumlid is nog altijd wel behulpzaam, vriendelijk, gezellig, actief...

Er bestaat niet zoiets als een perfect forumlid, dat staat voorop. Maar inderdaad, die criteria lijken me nog wel het belangrijkst. Gezelligheid, activiteit, vriendelijkheid en behulpzaamheid. Zijn ook de criteria als je vraagt "hoe wordt je SL".

Is het crewlikken verdubbeld bij vorig jaar?

Mensen die graag goed in het vizier willen komen bij de crew, zijn er altijd al geweest. De naam "crewlikken" was er alleen nog niet aan gegeven.

Nu zie ik niet zoveel crewlikken meer. Jammer, mijn enkels zijn best vies geworden gedurende de jaren.

Waarom is het zo, dat er veel postless persons zijn? Wat doen jullie eraan?

Veel leden registeren en posten dan niet, daar kunnen een aantal redenen voor zijn. Allereerst downloads en gallerij, daarvoor registreren veel leden zich en het forum maakt ze dan vrij weinig uit. Het andere is de zoekfunctie, die is niet beschikbaar voor gasten, en als ze zich registreren om wat te vragen en ze zoeken vinden ze vaak het antwoord al. Zo zijn er nog wel meer redenen te bedenken. Wij doen er vrij weinig aan, want wat willen we er tegen doen? Het is hun goed recht om zich alleen aan te melden voor de gallerij.

Gewoon lezen met een account is voor veel mensen ook al genoeg. Wij doen er niets aan, want zij hebben zich nu eenmaal geregistreerd.

Als er ooit een door een of andere gebeurtenis iets gebeurt waardoor jij Admin wordt, hoe ga je daarmee om?

Geen idee, gewoon mijn best doen als admin denk ik. =P

Ik zou dan een ongelooflijke Terror admin worden. Zo'n dictator die hoop op haar stoel zit. Daar ben ik overigens al regelmatig van beschuldigd, waar ik altijd hartelijk om kon lachen...

Kan er ook een stoute Jet in Dutchy3010 zitten? Zoja, Hoe maakt dit zich duidelijk?

Ja, ik heb ook wel wat vervelende eigenschappen die vooral crewleden en leden waarmee ik veel contact heb wel merken: ik heb een hele sterke eigen mening en die verdedig ik ook voortdurend. Of bedoelde je dat niet met "stoute Jet"? De rest is privé. :clown:

Mijn sterke eigen mening, die ik ook altijd blijf verdedigen, zo koppig als maar zijn kan.. Dat heb ik nog steeds. Al probeer ik inmiddels niet meer altijd mijn zin door te drukken. Of nou ja, IRL niet, op dit forum misschien nog wel een beetje. (A)

Hoe spot jij een dubbelaccount, en hoe weet je dat?

Zoveel dingen kunnen dat zijn, maar het voornaamste is gewoon het IP-adres. De rest ga ik hier niet zeggen, dan heb je kans dat de mensen die dubbels aanmaken slimmer zijn.

Het is ook vaak onderbuikgevoel door manier van posten. Dan pas ga je gericht zoeken. Heel vaak weet ik wel dat het een dubbel is, maar heb ik er geen bewijs voor. Dan laat ik ze voorlopig nog gaan, maar uiteindelijk loopt vrijwel elk dubbelaccount tegen de lamp.

Als je nu 5 theepotten en 5 koffiekannen naast elkaar zet. Hoeveel broodroosters heb je dan nodig om een cake te bakken?

5x5=25, maar je wilt er maar 1 cake mee bakken, dus moet je het delen door 5. Vervolgens vermenigvuldig je het met 23 vanwege de broodrooster, en deel je het door 25 omdat je een cake wilt hebben. Daar komt 4,6 broodrooster uit. Heb ik het goed? Heb ik het goed? Heb ik het goed?

Uuuh, ja.

Hoevaak wordt je bestookt met uitermate domme vragen?

Dit is nummer 4387. :D Wel regelmatig... De leukste zijn toch wel de vragen of je crewlid mag worden. Iemand met 10 posts (of zelfs 0) die een pm stuurt dat hij veel ervaring heeft op andere fora en wel zou willen helpen mochten we niemand anders vinden. Maar er zijn nog wel dommere vragen, zoals hoe iemand moet posten (een pm sturen lukt wel?).

Soms moet ik echt lachen om PM's, kan er niets aan doen. Dan ben ik blij dat iemand me die vraag niet face-to-face stelt. Probeer wel altijd zo serieus en netjes mogelijk te reageren.

Wat is nu het echte Crew leven?

Zuipen, feesten, en vooral niet werken. Ssssst, tegen niemand zeggen...

Uuuuh.

Hoe wordt een Moderator aangepakt als hij/zij zijn/haar taken niet vervult en er grandioos zijn/haar laars aan lapt?

Degradatie naar Megalid. Al heeft een moderator wel heel wat krediet, als hij heel lang niet online komt of gewoon niets doet op het forum, wordt hij op een gegeven moment gedegradeerd. Daarvoor krijgt hij trouwens wel een aantal waarschuwingen, natuurlijk.

Wat denk je eigenlijk zelf? Dat moderators onschendbaar zijn? Het forum moet draaiende worden gehouden door de leden en netjes worden gehouden door de crew. Als de crew vervolgens niet aanwezig is, wordt het toch een puinhoop? En ik denk dat veel leden dan een ander forum op gaan zoeken, want een puinhoop is niet bepaald leuk.

Hoe komt het dat je gemakkelijk bent, en niet lui? Wat is een duidelijk verschil?

Lui klinkt zo negatief, gemakkelijk wat minder. Als ik iets moet doen wat ik niet leuk vind, laat ik het liever aan een ander over. Dat is niet lui zijn, want als het moest zou ik het ook gewoon doen, maar dat is gemakkelijk, omdat ik liever heb dat een ander het doet...

Precies!! Lui en gemakkelijk zijn hele verschillende dingen!!

Heb je ooit een vieze PM binngekregen? :$ Wordt je vaak geconfronteerd met een viezerd?

Ja, van jou toch? Even serieus, ik krijg regelmatig PM's als: ben jij een meisje? Oooh mag ik je MSN? En dan blijkt dat 80% van die gevallen een oversekste puber is...

Ik had laatst nog een leuke PM op het Engelse GTAForums.com. Daar ben ik moderator (vergelijkbaar met Global Moderator hier), en had ik een topic gesloten. Hij was het daar duidelijk niet mee eens. Vervolgens kreeg ik de volgende PM:

are you really female?? if so - we can discuss this over dinner!
Wow that's pretty hot :P

Overigens krijg ik dit soort PM's ook wel eens op dit forum, maar dit was het eerste voorbeeld (en laatste voorbeeld, paar dagen geleden) dat ik me voor de geest kon halen.

Kan jij goed tegen kritiek, hoe ga je dan om met nutteloze dingen waarbij je je echt beledigd wordt?

Sommige mensen vinden dat ik absoluut niet tegen kritiek kan, maar als je nagaat hoeveel kritiek ik op dit forum al heb gehad en ik er nog steeds ben, getuigd dat naar mijn mening wel dat ik tegen kritiek kan. Ach, er zijn verscheidene dingen gebeurd waarbij ik echt beledigd ben, zowel mondeling (via posts) als via filmpjes en foto's, maar als je daar niet tegenkunt, moet je ook geen crewlid willen zijn. Je moet weten wat daar de consequenties van zijn: een aantal jaloerse leden en natuurlijk vijanden die je maakt door warns en bans.

Tegenwoordig lach ik veel kritiek weg, omdat het ongegrond is. Gegronde kritiek krijg ik bijna nooit, maar als ik het krijg, probeer ik er wel echt wat mee te doen.

Rinaldootje's vraag

Hoeveel % warn geven jullie ongeveer gemiddeld per dag.

Ik denk gemiddeld 2 warns per dag.

Op dit moment bij lange na niet. Voorheen wellicht wel, overigens. Maar op dit moment denk ik 2 warns per week.

Blizzard's vraag

Heb je wel eens spijt van het sluiten van een topic?

Nee, niet echt. Soms denk ik wel van, misschien was het wel te streng, maar echt spijt heb ik nog nooit gehad. Als ik echt spijt heb, dan heropen ik het topic gewoon.

Precies. Als ik iets gesloten heb wat eigenlijk niet gesloten had hoeven te worden, dan open ik het weer. Verwijder ik mijn bericht of edit ik het. Maar dat komt eigenlijk bijna nooit voor, omdat ik twijfelgevallen altijd open laat tot er iets in gebeurd wat het echt onmogelijk maakt. Bijvoorbeeld: een topic heeft erg veen spam-potentie, maar laat ik open tot die potentie ook werkelijk wordt vervuld.

TomHagen's vraag

Vind je dat anderen over het algemeen genoeg respect tonen aan jou als crewlid, of voel je je niet 'beter' dan gewone leden, superleden en megaleden?

Ik verwacht wel van mensen dat ze respect tonen, maar je moet iedereen respecteren en niet alleen crewleden omdat het crewleden zijn. Ik voel me niet beter dan niet-crewleden. Er moet wel geluisterd worden naar crewleden, maar dat is niet omdat wij ons beter voelen dan andere leden, maar omdat anders alles in de soep loopt.

Respect is wel het belangrijkste hier op het forum. Zonder respect zijn we hier nergens. Dat is zowel vanuit de leden naar de crew als vanuit de crew naar de leden. En leden onderling natuurlijk ook.

tjoef's vragen

Vind je de paarse kleur van de Global Moderators goed gekozen? Vind je het zelf een leuke kleur?

Ja hoor, ik vind het een mooie kleur. Al was in het roze rondwandelen ook wel tof.

Rood is toch mooier!

Heb je een goede relatie met de andere (Global) Moderators en Admins

Ik kan met alle crewleden wel goed opschieten.

Zeker weten!

Waarom heb je je aangemeld bij GTAForum? Had je toen ooit gedacht dat je het tot GM zou schoppen?(of waren de levels toen anders? ik ben nog maar een jaar lid knipoog.gif )

Nee, ik kwam alleen voor vragen over San Andreas. Ik ben blijven hangen omdat ik erg goed geholpen was. Toen had ik uiteraard niet verwacht dat ik GM zou worden.

In het begin had ik helemaal niet door dat er zoveel rangen waren enz. Ik wilde gewoon antwoord op mijn vragen over San Andreas, dat is alles! En dingen bespreken, want vond het zo'n geweldig spel! Pas toen ik goed geholpen werd en met open armen werd ontvangen, bleef ik hangen. Ik had wat "idolen" gekregen en wilde net als zij worden. Ze waren zooo goed in SA en wisten er zoveel van! Dat wilde ik ook. Wilde alles van ze leren. Wilde SA uitspelen en er alles van weten. Was (en ben) helemaal verknocht aan dat spel. Daarom bleef ik hangen. En daarna kwam pas de ambitie om te promoveren, want natuurlijk was die ambitie er op een gegeven moment wel.

Mag je super- en megaleden warnen/bannen

Bannen niet, aangezien een super- of megalid niet als super- of megalid gedegradeerd wordt (tenzij het extreem is wat hij/zij gedaan heeft). Als je als super- of megalid telkens warns krijgt, wordt je namelijk al eerder gedegradeerd. In principe kan ik gewoon super- en megaleden warnen, al is dat meestal niet nodig omdat dat goede leden zijn. Het is wel eens voorgekomen dat we een super- of megalid een warn gaven, maar dat is zeldzaam.

Meestal krijgen super- of megaleden een degradatie in plaats van een warn of een degradatie in combinatie met een warn. Als je zó erg over de schreef bent gegaan, verdien je het helemaal niet om als een super lid aangemerkt te worden. Uitzonderingen uiteraard daargelaten!

Waarom ben je deze rubriek begonnen? Heb je het zelf gekozen of heeft men het je gevraagd?

Zelf verzonnen, ben hem begonnen om leden gewoon wat meer te informeren over het "crewleven".

Vond het wel grappig.

Jopper47's vraag

Heb je er zelf voor gekozen om global moderator te worden, of ben je het automatisch geworden?

De admins en GM's destijds vonden dat ik moest promoveren. Op MSN hebben ze wel eerst gevraagd of ik het wou. Zo gaat dat altijd bij crew-promoties, omdat het toch enige verantwoordelijkheid met zich meebrengt.

En ook voor admin vroegen ze me uiteraard.

Hopelijk vonden jullie het leuk om dit zo tegenover elkaar te zien, ik vond het in ieder geval erg leuk om te kijken hoe ik toen dacht. Ja, er is een groot verschil tussen mij nu en toen. Gelukkig maar, zal ik maar zeggen. Op bepaalde dingen ben ik scherper geworden, op andere dingen juist minder. Er zijn een aantal discussies mogelijk t.a.v. deze tekst natuurlijk. Ben je het ergens niet (of juist wel) mee eens? Reageer dan a.u.b. Mocht je een vraag hebben die hier niet staan (ik kan het me niet voorstellen overigens!) dan mag je die natuurlijk altijd stellen![/color]

Dutchy3010

Alles is veranderd... of toch niet?

turbojet.png

2006, voor mij een ongeëvenaard jaar op dit forum. Een jaar waarin veel gebeurde. Aan het begin van dat jaar registreerde ik me. Gedurende het jaar werd ik actief. Werd ik SL. Werd ik ML. Werd ik Mod. Werd ik Gmod. Won ik een award. Deed ik mee aan contests. Richtte ik met Jowx en OWN op. Werd ik co-leader (en later leader) van TOc. Hadden we groepsgesprekken op MSN. Was er een strijd om te promoveren... En zo kan ik nog wel even door gaan. Maar waar ik het meeste aan terug denk, zijn de SA-MP sessies. Met Svenie haal ik nog graag oude herinneringen op (zie zijn blog). Ik weet nog goed hoe het destijds begon...

tn_gallery_16696_55_156152.png tn_gallery_16696_55_169369.png tn_gallery_16696_55_557353.png tn_gallery_16696_55_34332.jpg

Typhoon, Svenie, Bling en nog een paar hadden me weer eens in een MSN groepsgesprek getrokken. Ze wisten dat ik niet zo van Multiplayer ben; ik speelde games het liefste alleen. Geen haantjes-gedrag bij jongens, niet wachten tot er eindelijk actie kwam, alleen maar doen wat ik wil. Maar ja, ze waren erg overtuigend. En dus gaat Dutchy3010 lekker mee SA-MP'en. En hoe! Na die ene sessie, hoefden ze me niet meer mee te vragen. Nee.. Na die sessie vroeg ik hén. Volgens mij hebben we die zomer zowat elke dag gespeeld. Toen school weer begon, werd het natuurlijk minder vaak, maar nog steeds bleven we SA-MP'en.

Sindsdien is veel veranderd. SA-MP speelde ik niet meer. Leden gingen weg van dit forum. Maar wat misschien nog wel het meest van alles veranderde, was ikzelf. Ik ben nu zo anders op dit forum dan dat ik jaren geleden was. Het is nu écht een hobby geworden, ik neem het een stuk minder serieus. GTA lag grotendeels achter me. Dacht ik. Tot Svenie korte tijd geleden vroeg of ik mee ging MTA'en. Oh. Dat is lang geleden. Weet niet of ik het nog leuk vind... Helaas kon ik de eerste keer niet meedoen, want ik moest echt studeren. Afgelopen zondag installeerde ik MTA op mijn computer. Hoe dat was? Maandag hoefde niemand het me te vragen. Dit keer vroeg ik hén.

tn_gallery_13783_65_1162083.png tn_gallery_13783_65_2022052.png tn_gallery_16696_221_28247.png tn_gallery_13783_65_363332.png

Thundercover

Twee weken later

FlashForward.png

Twee weken geleden werd het forum geüpdatet naar een nieuwe versie. Zoals altijd heeft dit de nodige reacties opgeleverd, zowel positief als negatief. Bij deze wil ik dan ook iedereen bedanken voor de reacties, suggesties en bijdragen in de

tracker. Ondanks dat ik lang niet op alles gereageerd heb, heb ik wel alles gelezen en daarbij heb ik gemerkt dat er hier en daar nog wat onbeantwoorde vragen zijn. In dit artikel zal ik proberen daar zo goed mogelijk antwoord op te geven.

Waarom een update?

In de wereld van de elektronica verandert alles heel snel. Een mobiel die je vandaag koopt, is morgen alweer verouderd door de aankondiging van z'n opvolger. Bij websites is het precies hetzelfde. Het forum draaide inmiddels al drie jaar op dezelfde versie en was daarmee technisch gezien behoorlijk verouderd. De makers van de software waar wij op draaien (IP.Board) ondersteunden onze versie zelfs niet meer! Het werkte nog prima, dat kan ik niet ontkennen, al moesten daarvoor hier en daar pleisters, plakband en een likje verf aan te pas komen. Zo werd de kapotte functie van nieuwe, ongelezen forumberichten (nu Nieuwe inhoud) weggemoffeld, zodat niet iedereen constant tegen een database-error aanliep. Daarnaast werd de roep om een betere mobiele versie van het forum steeds groter. Kortom, met GTA5 in het vooruitzicht en een verouderd systeem onder de kont, was het eigenlijk de hoogste tijd om eens te upgraden.

Waarom een nieuwe skin? Konden we de oude skin niet behouden?

Om de updates van het forum in de toekomst wat soepeler te laten verlopen, is het handig om de standaard skin van IP.Board niet te veel aan te passen. De indeling van Orange Dawn is daarom nagenoeg gelijk aan de standaard skin, afgezien van een eigen oranje look en kleurtje. Aangezien de standaard skin is gewijzigd sinds de vorige forumversie is het vrij logisch dat ook onze skin moest mee veranderen. Echter zat er in de vorige skin nog iets wat niet graag op een publiekelijk forum gebruiken: betafunctionaliteit. Daarom heb ik besloten om de skin vanaf de grond opnieuw op te bouwen, aangezien dat een stuk makkelijker was dan de vorige versie aanpassen. Daarbij heb ik de stijl van de oude skin aangehouden, welke overigens ook weer gebaseerd was op een skin uit 2006 (met een update in 2007). Met deze skin zijn de meeste huidige actieve leden opgegroeid en is het makkelijkst om te verkrijgen uit de standaard skin.

Ik heb hieronder een screen van de oude versie zoals die eruit ziet als ik hem op het huidige forum zou gebruiken. Raar maar waar, de vorige header wordt weergegeven en de rest is gewoon troep. Dit is maar een topje van de ijsberg, wat betekent dat aanpassen gewoon niet te doen was. Dit alles is ook de reden dat de oude skin niet meer te gebruiken is.

med_gallery_13783_45_229978.png

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Waarom werken sommige functies nu zo irritant/anders/grappig?

Hoewel we hier en daar natuurlijk onze eigen aanpassingen doen, is de meeste functionaliteit van de makers van IP.Board - die overigens nog altijd niet weten wat ze nu eigenlijk met het profiel aan moeten. Daarbij zitten wijzigingen waar wij als crew ook niet altijd even blij mee zijn, maar ook verfrissende functies als notificaties en het reageren op statusupdates. Veel van die functies werken via een techniek genaamd AJAX, dat grof gezegd zorgt voor het live bijwerken van informatie. Hierdoor komt een bericht direct in het topic te staan zonder dat de pagina opnieuw geladen hoeft te worden. Soms werkt dat niet altijd even goed en wordt er een bericht geplaatst zonder dat je dat ziet. Indien er niks gebeurt als je op plaatsen/reageren klikt, maar er wel een laadbalkje bovenaan verschijnt, open dan even een nieuw tabblad en kijk of je bericht inmiddels geplaatst is. Ga vooral niet honderd keer rammen op het knopje, want daar worden je mede-leden weer niet blij van. :P Mocht er iets niet duidelijk zijn of goed werken, dan kan je dat op de bekende manieren laten weten.

Ik hoop dat ik met dit artikel jullie weer een stukje meer duidelijkheid heb gebracht. Persoonlijk vind ik de layout mooi geworden. Dat is niet per definitie een inkoppertje, want het is lastig om een skin te ontwerpen die niet alleen op een bijna leeg testforum er goed uit ziet, maar ook op een volgebouwd en actief forum als dit. Daarnaast denk ik dat een nieuwe forumversie voor veel mensen een kwestie van wennen is. We zijn inmiddels twee weken verder en ik vind elke dag beter mijn draai, en functies zijn minstens net zo makkelijk te vinden als voorheen. Mocht je na dit artikel nog vragen, opmerkingen of suggesties hebben, schroom niet om van je te laten horen.

Dutchy3010

Een artikel over GM

behindthejacky.png

moderators mods demotivational poster.jpg

General Motors

Dat is nou juist waar dit blogitem niet over gaat.

Waar het wel over gaat? De terugkeer van de functie Globale Moderators op het forum! Een stukje toelichting is tenslotte wel gewenst, na alle vragende blikken na de in december '11 verschenen mededeling.

Globale Moderators houden tijd genoeg over voor de zaken waar ze zich óók graag mee bezig houden, ongeacht welk project op het forum het dan ook is. Die vrees kan iedereen gerust loslaten; niets verandert ten opzichte van onze tijd als moderators. :tu: We hebben een aantal taken erbij, waarmee we de administrators ontlasten. Op die manier heeft de rode brigade meer tijd over voor ingewikkelde admin-dingen die heel erg saai kunnen zijn, maar daarom niet minder belangrijk. Daarnaast komen we overal op het forum af en toe even kijken: Niet om de moderators het gras onder hun voeten weg te maaien, zoals misschien wel gedacht wordt. Nee, moderators zijn moderators, en die gaan we niet in de weg lopen. Wel zijn we er om hun taken waar te nemen op de momenten dat ze zelf niet aanwezig zijn, vanwege bijvoorbeeld vakantie of omdat ze in het leven buiten gtaforum.nl ook nog verplichtingen hebben.

Dat was dat. Maar waar we vooral voor zijn, is voor.. Jullie! Leden, Superleden, Megaleden, Moderators. Al je algemene forumvragen waarvoor je niet terecht kan bij een lokale moderator mogen jullie op ons afvuren. We hebben hiervoor zelfs wat extra ruimte gekregen in ons postvak van de admins, zodat geen enkel PB'tje over het hoofd kan worden gezien of niet aan kan komen. Onderaan een forum waar je aan het lezen en posten bent staan de namen genoemd van de lokale moderators, dus in de eerste plaats altijd daar even kijken of je je vraag kwijt kan, bijvoorbeeld wanneer je een bepaald topic in gedachten hebt en je bent niet zeker of dit wel past. Maar wanneer je vraag niet over een specifiek forum gaat, of er staat geen moderator genoemd onderaan: Denk paars!

En nu weer gauw allemaal het forum op, we zien jullie daar! :klap:

Jacky-2007, NandroDavids en Thundercover

Globale Moderators

Dutchy3010

GTAForum Awards

GTAForum Awards

En dan is het december, zijn de nominatie-rondes al geweest en zit de stemronde er bijna op. En nu?!?! Velen van jullie hebben al gestemd, hebben de knoop doorgehakt en vinden het belangrijk om hun mening te delen. Voor hen is dit item ook niet bedoeld. Voornamelijk voor de mensen die nog niet gestemd hebben. Waarom niet? Niet interessant? Denk je dat jouw mening niet uitmaakt? Newsflash! Jouw mening maakt wel degelijk uit! Voor sommige categorieën wellicht niet, maar anderen zijn nu nog raaaaazend spannend.

Dus mocht je nog niet gestemd hebben, haast je dan nu: klikkerdeklik!

.Levi.

Geen lofzang, wel bewondering alom

behindthejacky.png

Geen lofzang, wel bewondering alom

Hoe bijzonder is het eigenlijk nog, staan we daar nog weleens bij stil? Ik vergis me in het algemeen nogal eens in mezelf, door te vergeten wat de waarde kan zijn van een lach, een knuffel of een kopje van de kat. Ik wil nogal eens vergeten hoeveel hele kleine dingen voor mij kunnen betekenen. Voor ik van de pagina afzweef, maar gauw terug naar de kern waar ik eigenlijk naartoe wil: Even stilstaan bij bijzondere, duurzame projecten op en om dit forum. En moet je eens opletten; het is zelfs nu alsnog verdraaid veel.

Gtagames.nl

Nieuws. Zo goed en zo kwaad als het gaat af en toe, uit de uithoeken van het internet wordt nieuws over GTA, Rockstar Games en alle aanverwante onderwerpen verzameld, verwoord en beschreven. Velen maken de fout om de nieuwspagina te vergelijken met gamesites. Fout? Ja, fout. Want achter Gtagames.nl zit niet een team van goed betaalde redacteurs die niets anders doen dan hun dag vullen met acht uur lang nieuws opsporen, controleren en beschrijven. Helemaal vrijwillig, alleen maar in eigen vrije tijd. Zo bekeken is het best een indrukwekkende pagina.

Gtaforum.nl

Uiteraard denk je nu "ja maar Jacky, dat is geen project".. Fout. Dit is zeker wel een project, sterker nog, het is het meest duurzame en intensiefst onderhouden project dat we hier kennen. Updates, aanpassingen, groot of klein, de doorlopende meldingen in de tracker. Het is bijzonder. Het verdient alle lof, en soms moet je er even bij stilstaan hoeveel werk hier al wel niet in is gestoken. Niet alleen technisch, wat uiteraard een heel groot deel meetelt, maar ook het beheren en daarmee gezellig houden van deze community. Lang voor mijn eerste stapjes in deze community was dit al een feit. Ere wie ere toekomt.

WikiGTA.org

Als Gtaforum.nl telt als een groot project, dan is WikiGTA inmens. Wie er nog niet op heeft gekeken zou zichzelf geen gta-fan mogen noemen, en is bijna zijn registratie in deze community niet waard. Een (nog steeds!) groeiende database waarin alles, maar dan ook echt alles terug te vinden is wat je maar kan bedenken over alle gta's. Ook hiervoor geldt weer dat het volledig is gevuld met vrijwillige inzet, forumleden die hier ver voor mij al rondliepen en zijn gaan bijdragen aan het enorme aantal pagina's van WikiGTA, met missie-omschrijvingen, screenshots, weetjes, feiten, kortom alles waar een gta-fan maar naar wil zoeken.

DYOM

Is dit een project van twee, of van ons allemaal? Uiteraard, de bouwers van de "moeder der modificaties" voor San Andreas verdienen in de eerste plaats alle credits en kudo's. Maar je kan zelf ook je bijdrage geven aan dit project, door je eigen missie of zelfs verhaallijn te bouwen en te uploaden naar de community. Zeker niet dat dit project is blijven liggen sinds de release van GTA IV; de onthulling van de nieuwe website van dit project was zelfs de aanleiding voor mij om weer eens in de pen te klimmen hier.

Blogs

Ik hoef denk ik niet de blog bij naam te noemen welke met kop en schouders boven alle andere blogs uitsteekt. OWN is de langst lopende, meest gevulde, meest gelezen blog op gtagames.nl. Veel leden zijn redacteur geweest, zijn nu redacteur of willen het maar al te graag worden. Een hommage aan deze blog kwam nota bene van oudgedienden bij het vijfjarig bestaan. (OWN Lustrum Blog) Ik ga niet eens proberen om een schatting te maken naar het aantal uren wat er in dit project is gestoken. Voor wie ze nog niet allemaal kent, zak eens onderuit en ga de diverse blogs eens lezen.

Gangs & Corporations

Iedereen op zijn eigen manier, met zijn eigen thema, en binnen zijn eigen vermogen om een gang of corp te leiden, en vaak ook niet alleen. Een bijzondere kant van het forum, waar voor iedereen wel een plekje is waar hij zich prettig voelt, en dat allemaal begeleid dankzij een zeer bijzonder, speciaal voor dit forum gebouwd G&C-systeem. Gangs komen en gaan, maar vergeet niet dat wat voor de één veel is, voor de ander maar erg weinig is. Ik heb net zoveel respect voor een twaalfjarige die een half jaar lang een gang kan leiden, als voor een zestienjarige die een corporation naar de top van G&C weet te tillen. Het is prachtig om te zien met hoeveel enthousiasme, kunde maar ook onkunde, allemaal op dezelfde drive van wilskracht er gegang'd en gecorp'd wordt.

Multiplayer

Van een spontaan avondje MTA tot clans die naar hun vierjarig jubileum toe werken. In de multiplayer fora zijn diverse projecten van minuscuul tot buitenproportioneel terug te vinden. Investeren in sociaal samenzijn in een game, investeren in lol trappen in één van de grote sandboxes van Rockstar Games. Uren besteden aan het uitwerken van speelplezier, jaren achtereen proberen leden te blijven boeien. Of eens in de zoveel tijd uit een onverwachte hoek komen om gewoon eens een avondje uit je dak te gaan met andere forumleden; het gebeurt er allemaal.

Tot besluit

Het is niet mijn intentie om aan wie-dan-ook voorbij te gaan. Tenslotte zijn er, naast de hier genoemde "grote jongens", nog tal van kleine topics te noemen die veel lof verdienen en waar met bewondering naar gekeken mag worden. Om maar eens de modding fora op te rakelen, of wat dacht je van de diverse quiz-topics waar toch de bekende gezichten ook jaren na het verschijnen van de diverse GTA's nog vrolijk verder blijven quizzen, en het nog voor elkaar krijgen om breinbrekers te verzinnen ook.

Doel bereikt?

De vraag van mij aan jullie, mede-forummers hier, heb ik mijn doel bereikt? Mijn doel was, om eens samen stil te staan bij wat er hier allemaal wel niet gebeurt om je heen, terwijl je een topic aan het lezen bent, of een reactie aan het typen bent. Of zit te twijfelen of het wel de moeite waard is om te gaan modificeren voor GTA IV. Sta jij even stil?

Jowx

behindthejacky.png

Klacht: Wat is het toch rustig op GTAF..

Her en der op het forum ontstaat een algemene klaagzang.. "Wat is het toch rustig", "Het forum wordt saai", "mijn gangleden komen niet meer", en nog veel meer van dit soort uitingen zijn her en der te vinden. Terecht? Als ik mijn dagelijkse rondje doe, krijg ik inderdaad het idee dat ik er net zo goed een wekelijks rondje van kan maken, want er valt echt bar weinig te modereren. Is er een reden voor? Ik denk van wel. In dit artikel probeer ik uit te leggen waarom ik dat denk.

In Nederland zijn we dol op statistieken. Onlangs werd er echter in de Tweede Kamer door een PVV'er gesteld dat statistieken niet betrouwbaar zijn, want ieder persoon is anders... "Appels met peren vergelijken", zo stelde ze. Vreemd voor een politicus die is aangesloten bij een partij zonder enige idealen en zijn volledige programma heeft gestaafd op.. Je raadt het al: Statistieken. Over de zorg, over veiligheid.. juist. Statistieken. In mijn dagelijkse werk heb ik veel te maken met data-analyse. Door mijn werkervaring heb ik een rare afwijking waarbij ik zoveel mogelijk wil terugzien in tabellen, spreadsheets en dashboards. Zodoende ook dat ik onlangs voor Death Inc. ben begonnen met het in elkaar knutselen van enkele grafieken die ik wekelijks of maandelijks bijwerk. In die grafieken ligt het antwoord waarmee de stelling "Wat is het toch rustig op GTAF.." kan worden uitgelegd. Er is gewoon een reden voor te vinden.

GTAGames.nl afbeelding
In de clan zitten verschillende leden, de één is veel actief op het forum op verschillende plekken, de andere komt "alleen nog" vanwege de clan en kijkt dus ook niet meer in andere fora. Een mix van verschillende forumleden die ik kan gebruiken als afspiegeling voor het forum in het algemeen. Als je de grafiek eens goed bekijkt, dan zie je namelijk een tendens: Ieder jaar weer, aan het begin van het jaar, in de maanden januari, februari en maart, loopt de activiteit van heel veel clanleden drastisch achteruit. In deze grafiek zie je begin 2009, begin 2010 en nu ook de eerste drie maanden van 2011.

Deze grafiek laat de activiteit zien in aantallen posts in het Clan Talk-topic van Death Incorporated.

Zoals te zien is er ieder jaar een dip te zien in het eerste kwartaal, daarna een goeie opleving tot aan de zomermaanden juli en augustus, dan zakt het weer een beetje in vanwege de zomervakantie. Na de zomervakantie weer een stijgende lijn, waarmee we doorstomen naar de feestdagen. Eind november wordt het weer wat minder, totdat er eind december weer een boel activiteit ontstaat. Ik weet niet in hoeverre de Admins in staat zijn met IPB3 om de activiteit op het forum in een vergelijkbare grafiek weer te geven, maar ik eet m'n schoen op als daar een heel ander beeld uit zou komen. Zodoende kan ik wel met enige zekerheid bevestigen dat het inderdaad rustiger is momenteel, zoals iedereen is opgevallen.. Maar dat is ieder jaar zo! Het forum sterft niet uit, in tegendeel: Blijkbaar is onze algehele activiteit ieder jaar in deze tijd gewoon minder, en kan je er vanuit gaan dat de opleving die ieder jaar volgt, er vanzelf weer aan komt.

Dat betekent dus voor alle gang leaders, Corporation crews, clan leaders en niet te vergeten voor al die andere forumleden die met een individueel of gezamenlijk project bezig zijn: Gewoon blijven doen wat je al doet, leg niet het bijltje er bij neer! Want het wordt vanzelf weer drukker, nadat we de winter in Nederland en België achter ons kunnen laten. En kijk eens naar buiten? We gaan alweer de goeie kant op, nietwaar?

Jowx

post-80436-1290332798,36.png

Ooit, in een ver en duister verleden, heb ik me wijs laten maken dat de advertenties van Google zich aanpassen aan de content van een webpagina. Nu ben ik een tijdje inactief geweest en ben ik van huis uit stiekem toch wel een beetje lui. Dus het lezen van alle topics, posts en ander gebrabbel op het forum om weer up-to-date te zijn is niet aan mij besteed. Nee, ik los dat soort dingen over het algemeen wat lucratiever op. Afgaande op de huidige advertenties gaat het forum over ZooMumba, kinderschoenen en dating voor 50-plussers.

Nu is het natuurlijk kinderlijk eenvoudig om te beweren dat de meeste leden nog kinderschoenen dragen, net doen of ze meer dan vijftig dates achter de rug hebben en zich hier af en toe in een dierentuin wanen. Hoe dicht het ook bij de waarheid komt, voor de meesten onder ons, zou het natuurlijk niet netjes zijn om zoiets te beweren. Zeker aangezien de meeste kinderschoenen geen stalen neuzen hebben wat weer verklaard waarom men zo snel op hun teentjes getrapt is hier op het forum. Dus daarom beweer ik ook zeer zeker niet dat de meeste leden nog kinderschoenen dragen, net doen of ze meer dan vijftig dates achter de rug hebben en zich hier af en toe in een dierentuin wanen. Maar ja, de advertenties liegen er niet om.

Advertenties passen zichzelf aan, marketing anno nu. Toch een beetje jammer dat ik op MSN volgens de advertenties een man ben die op zoek is naar een vrouw tussen de 25 en 45 jaar, ik mezelf af moet vragen of mijn kat geen overgewicht heeft en dat het tijd wordt om mijn browser te updaten naar Internet Explorer 8. Laat even duidelijk zijn dat ik absoluut niet op zoek ben naar een vrouw ouder dan 25, mijn vriendin een onwijs strakke poes heeft en ik Internet Explorer allang de ban in heb gedaan. Maar ja, de advertenties liegen er niet om...Jowx

Dutchy3010

Rapporteer-button

turbojet.png

Vaak genoeg krijgt de crew kritiek over hoe ze iets afhandelen, of iets juist niet afhandelen. En dat is logisch, als je in zo'n positie wil zijn, weet je ook wat je te wachten staat. Afgezien van de leden die slechts kritiek leveren óm het kritiek leveren (dus de meest kinderachtige leden die we hebben, ongeacht hun leeftijd), bedoelen de meeste leden het wel goed. Met die leden hebben wij, vergeet dat nooit, een gezamenlijk doel: een leuk forum hebben voor iedereen. Althans, voor iedereen die het verdiend, niet voor degene die de sfeer hier komen verzieken.

Regelmatig opent iemand weer een topic (in Crewgeschillen), of stuurt een PM, dat hij het ergens niet mee eens is. Dat is je goed recht, en wij zouden ook nooit een warn geven voor die mening. Alleen weten sommigen niet hoe je zoiets moet aanpakken. Als ik een PM krijg waarin ik wordt uitgescholden omdat ik een warn heb gegeven (of zelfs slechts een topic heb gesloten) of waarin het lid ronduit misselijk doet tegen mij, dan treed ik daar wel tegen op. Dat is toch niet meer dan logisch? Maar nee, dan kunnen wij niet tegen kritiek!

We hebben al enige tijd een rapporteer-functie op dit forum. In eerste instantie wilde we dit niet doen, uit angst voor misbruik (zoals vroeger gebeurde). Ik was daarentegen een felle voorstander van de Rapporteer-button. Wij zien niet altijd alles. Sommige acties van het ene lid zijn voor een andere lid helemaal niet leuk. Wij treden daar niet tegen op, omdat we het niet zagen, en dus wordt de sfeer verminderd. Leden klagen dan ook vaak in zulke gevallen, en eigenlijk is dat niet meer dan normaal. Ligt er natuurlijk ook weer aan hoe ze klagen, maar dat terzijde. Met deze Rapporteer-knop zouden ze in principe ons, de crew, kunnen helpen, maar eveneens zichzelf, door ervoor te zorgen dat overtreders eerder "gezien" gaan worden. Dat komt natuurlijk allemaal ten goede van de sfeer op dit forum.

Dus de rapporteer-button wordt vaak gebruikt, nietwaar! Helaas, was het maar zo'n utopie. In totaal is er zo'n 526 keer iets gerapporteerd sinds 21 oktober 2009. Dat is vandaag (21 januari) 457 dagen geleden. Een gemiddelde dus van 1,15 report per dag. Zijn wij, de crew, dan zo goed? Dat jullie er vrij weinig op aan te merken hebben? Ik zou dit graag geloven, maar ik denk eerder dat jullie de Rapporteer-functie niet graag gebruiken. Waarom niet? Het is toch dé uitgelezen mogelijkheid om ons aan het werk te zetten? :clown:

NandroDavids

Proppen met de feestdagen en return of the Hannes

behindthejacky.png

Proppen met de feestdagen

Je eerste associatie was waarschijnlijk eten. Maar daar wilde ik het nu eens niet over hebben.. Meer over het ertussen frummelen van mijn moderatie-taken tussen alle projecten door. Niet dat je mij hoort klagen hoor, ik forum met plezier! Maar aan het einde van het jaar zijn er altijd van die zaken die dan gevoelsmatig "ineens" moeten, of die je gewoon in die periode gepland hebt.

Om maar eens te beginnen bij mijn clan. Daar is vorig jaar een traditie geboren: Namelijk het opschonen van het ledenbestand, zodat het nieuwe jaar met een frisse groep actieve gamers kan worden begonnen. Veel merkt het forum hier niet van; tenslotte gebeurt het voornamelijk allemaal achter gesloten deuren in onze Ledensectie. Een bak werk is het echter wel. Het begint met het bedenken van een leuke manier om de boodschap "reageer of je ligt eruit" te brengen (dat is waar het feitelijk op neerkomt, daar kan je niet omheen) en het eindigt pas ergens met het verwijderen van leden begin januari. Dan zijn er nog de jaarcijfers op de Death Blog, het leaderboard, en nog een paar dingen die ik nog niet bij naam ga noemen.

OWN is ook een doorlopende factor die tijd vraagt, vooral met een intensieve rubriek als Interviews, waarbij je ook afhankelijk bent van een heleboel agenda's: Natuurlijk de agenda van degene die je wil interviewen, en de agenda's van degenen die gaan interviewen. Het moet er allemaal maar tussen te proppen zijn..

Met de feestdagen ben ik natuurlijk in mijn privé ook druk. Dit hoort erbij als je een gezin draaiende moet houden, en het geeft ook een hoop voldoening, hoor! Maar het kost allemaal wel tijd.. Veel tijd. Misschien zou het helpen als ik volgend jaar daar toch wat andere keuzes in ga maken qua indeling. Misschien ben ik beter af als ik het jaar voor de clan pas afrond in februari ofzo, dan is het allemaal wat beter verspreid. :puh:

Wat het allemaal waard maakt, zijn toch echt jullie, de leden van het forum. Jullie reacties op de Death Blog, jullie reacties op OWN, reacties van clanleden op de projecten die we doen. Zonder jullie positieve vibes had ik allang de deur hier achter me dichtgetrokken, maar ik word er gewoon blij van, en dat motiveert me. :tu:

Ach ja, vanaf 1 januari zakt alles in, en dan ga ik me vast weer vervelen met alleen maar mijn moderatie-taken.. En weet je wat ik dan vaak doe? Mijn hele agenda volproppen met allerlei projecten op en voor jullie. Stom eigenlijk, hè? :D

The return of the Hannes

Hij is terug! Hanneswasco, de man waar ik in 2009 naast kwam te staan op de IV-fora, is weer terug! :klap: Samen met Jet heeft hij me in het begin van mijn carrière als moderator de fijne kneepjes van het vak geleerd in de IV-fora, en begin 2010 deed hij een stap terug en leverde zijn blauwe jasje weer in.

Ik kan best verklappen dat ik hier van tevoren helemaal niets van wist. Samen met Jet heb ik de rest van 2010 na het vertrek van Hannes het forum gemodereerd, en ineens, vlak voordat het nieuwe jaar begint, staat Jet niet meer met naam onderaan, maar staan Hannes en ik er weer, "schouder aan schouder". Gezellig!

Dus voortaan voor met al je vragen over GTA IV en de IV-fora naar.... Jacky-2007 en Hanneswasco!

Binnen en buiten kantooruren allebei bereikbaar via PB.

NandroDavids

Zelfkennis

nandro.png

Na de Forum Awards werd er in het Moderators Forum een topic geopend met daarin een interessant rijtje leden. Dat rijtje bestond namelijk uit de leden die in één of meer categorieën op zichzelf hebben gestemd. Iedereen was er wel voor om het lijstje openbaar te maken en er werd besloten om dat hier, in CrewLife, te plaatsen. Enige dat toen nog besloten moest worden was wie het item ging maken en plaatsen. Gelukkig was er een arrogante bal, die zelf ook op het lijstje stond, die gek genoeg aanbood die taak op zich te nemen. Jullie weten natuurlijk allemaal over wie het gaat, want wie draagt er vol trots op zijn profiel onderstaande award?

mlaward1.png

Ten tijde dat ik aanbood het item te maken dacht ik me er op de één of andere manier wel uit te kunnen lullen. Ik zou bijvoorbeeld juist de laffe honden die blanco stemden in hun eigen categorie hier uitgebreid behandelen. Maar ik denk niet dat zoiets sterk genoeg zou zijn. Dus doen we het anders. Maar eerst even het betreffende lijstje met alle narcisten:

 • Dotz
 • folkerthoog
 • GrandTheftTwanO
 • Jesperkaj
 • Jon-asses
 • Kloep
 • NandroDavids
 • NickOwnage
 • Shadow-Link
 • Sprunk
 • SvenieElf stuks dus, die tezamen in totaal maar liefst 23 keer op zichzelf stemden. Dat kwam uiteraard door het feit dat enkelen meerdere malen genomineerd waren en zo consequent waren om overal op zichzelf te stemmen. Alleen Svenie besloot om de één of andere reden bij Beste GTA CTW-kenner blanco te stemmen. Laten we nu eens met z’n allen naar de uitslag kijken. Serieus, klik even, kijk eens goed naar alle badges en bedenk eens wat je daar nu aan opvalt.

Inderdaad, vrijwel niemand van het bovenstaande rijtje leden wist de award waar ze op zichzelf stemden ook daadwerkelijk te winnen. Dat getuigt toch van bijzonder weinig zelfkennis onder die elf. Maar niet alleen die elf, alle andere winnaars blijken ook geen zelfkennis te hebben, want die hebben niet op zichzelf gestemd. Slechts twee (!) leden blijken over enige zelfkennis te beschikken, want blijkbaar is de rest van het forum het met hen eens in die categorieën. Kijk nog eens naar de uitslag en zeg het maar gewoon hardop: wie heeft er zelfkennis?

Jawel, niemand minder dan folkerthoog en...NandroDavids! Laatstgenoemde beschikt duidelijk over de meeste zelfkennis, want hij had in twee categorieën het gelijk aan zijn zijde door die awards ook binnen te slepen. Wellicht leuk om volgend jaar de Zelfkennis-award toe te voegen...

Dutchy3010

Goede Voornemens

turbojet.png

De jaarwisseling is geweest en menig mens heeft weer "Goede Voornemens" voor 2011. Ik doe niet aan goede voornemens, ik kom ze toch niet na. Maar tegen het einde van het jaar ga ik toch nadenken. Wat heb ik gedaan? Wat kan ik verbeteren? Ik zou het geen goede voornemens noemen, ik zou het eerder scharen onder een moment van zelfbespiegeling. Een moment dat iedereen eens in de zoveel tijd zou moeten hebben. Een echt kritische blik over jouzelf.

Op dit forum heb ik nu vijf jaarwisselingen meegemaakt, alle vijf in de hoedanigheid als crewlid. Elk jaar had ik ook voor dit forum weer een moment van zelfbespiegeling rond de jaarwisseling. De eerste jaarwisseling was net na mijn promotie naar Global Moderator. Ik had een sterke drang om me te bewijzen, na alle commotie die was ontstaan na mijn promoties. Wilde zo actief mogelijk zijn, overal de helpende hand bieden en het liefst zonder al te veel warns leden terecht wijzen. Maar de jaarwisselingen daarna? Ik dacht wel elke keer "hoe kan het beter?" en "wat kan ik doen om het forum naar een hoger level te tillen?", maar daar kwam ik niet uit.

Nu weet ik waarom ik er niet uit kwam. Ik kan alleen helemaal niets doen, ook het hele admin team samen of zelfs nog groter, de gehele crew, kunnen het forum niet naar een hoger level tillen. Natuurlijk kunnen wij dat wel stimuleren, maar we moeten niet vergeten wie hier nu de sfeer maken. Dat zijn niet de leden, niet de superleden, niet de megaleden en niet de crew. Dat zijn wij allemaal gezamenlijk.

Dus dit jaar heb ik wél een verbeterpunt gevonden. We moeten de sfeer met zijn allen creëren. We moeten terug naar hetgeen waar we allemaal, one way or the other, toch wel van houden. We moeten terug naar hetgeen wat ons allemaal samen heeft gebracht op dit forum en waardoor wij hier actief zijn geworden. We moeten terug naar hetgeen wat ons hier verbindt: wat je geslacht ook is, welke rang je ook hebt, in welk land je woont, hoe lang je al lid bent of hoeveel posts je hebt. We moeten terug naar Grand Theft Auto.