Jump to content

Inactief

  • artikelen
    143
  • reacties
    841
  • bezichtigingen
    148251

Bijdragers aan deze blog

  • Cabyon 97
  • Bierbuikje 15
  • MegaPilot 15
  • Phoenyxar 9
  • Foreigner97 5
  • thebig 1
  • Michael 1

Nemaye spasybi


Cabyon

1462 bezichtigingen

Idiotie is nooit ver weg. Je hoeft enkel in de spiegel te kijken. Soms laat het zich echter zien op plekken die je niet verwacht. Of, ik moet mijzelf even corrigeren, plekken die je wel verwacht, alleen hoop je in al je naïviteit dat er het er eens lekker niet is, terwijl je in je hoofd weet dat het onvermijdelijk is. Zo'n soort stompzinnigheid vond plaats bij het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Geloof me, ik ben absoluut niet van de hamer en de sikkel, maar dit is toch belachelijk? 40 miljoen euro aan kosten voor dit referendum. 40 miljoen! Om het even in PVV-taal uit te drukken: 40 miljoen euro aan belastinggeld.

Gelukkig werd enkele uitgedeelde subsidies goed besteed. Alles om ervoor te zorgen dat de, zo dacht men, welwillende burger een rondje rood zou kleuren van zijn of haar keuze - maar welk rondje, daar dacht het nee- en ja-kamp natuurlijk verschillend over. Zoals de aarde de hemel echter scheidt van de hel, zo scheidde het neutrale kamp de ja-knikkertjes van de nee-schuddertjes. De opkomstpercentages liegen niet over de grote winnaar van deze sof, of moet ik zeggen: verliezers. Voor wie had gedacht strategisch te stemmen moet het een teleurstelling zijn geweest. Als één van de dik 8,5 miljoen stemgerechtigden thuisblijven en vervolgens de 'tegenpartij' te zien winnen - congratulations, you played yourself. Of juist niet natuurlijk: het ligt er maar net aan wat je voorkeur is en was.

Zelf heb ik wel gestemd. Een beetje onwennig was het, stemmen, maar het is mij gelukt. Uiteindelijk heb ik een beslissing kunnen maken. Achteraf dacht ik: had ik nou maar niet gestemd. Was ik maar lekker thuisgebleven, sippend aan mijn Jägermeister, Chileense wijn of Amstel Radler (het is maar in welke sociale klasse je mij voorstelt), kijkend naar de avondzon wiens stralen neerschenen op het wandelende wolkendek. Natuurlijk keek ik met een schuin (blauw) oog naar NPO 1 en zag het nee-kamp winnen. Diep van binnen, in het plekje wat men altijd bezingt, hoopte ik dat het nee-kamp de mond werd gesnoerd met een overwinning van het ja-kamp. Onmogelijk, zo dacht ik vooraf, zo bleek het achteraf. Al wilt iedereen toch €40 miljoen betalen om kakelende kippetjes neer te zien gaan die het rondje wat je moest inkleuren steevast een "hokje" noemden? Wat een geluk dat ze überhaupt in staat waren om met het rode potlood te friemelen, want, zoals iedereen weet, één kilo zaagsel weegt minder dan één kilo hersenen.

Weken voor het referendum vervloekte ik nog iedereen die niet zei te gaan stemmen voor het referendum - we leven in een democratie, 't is je goed recht om te gaan stemmen, en als je niet stemt moet je vooral je mond dicht houden. Maar anderzijds krijg ik steeds meer het gevoel dat het een test was. Een test voor de democratie. Moeten we dit nou op regelmatige basis willen? Het zal toch niet zou zijn dat dit referendum een (hele bittere) aperitief lijkt voor wat er in de toekomst komen gaat? Want als dik 8,5 miljoen stemgerechtigden thuis blijven, dit hele referendum 40 miljoen euro kost, er zich dubieuze subsidies en -praktijken voordoen en ik op NPO 1 (nog steeds met een schuin, blauw oog) Thierry Baudet zie roepen dat deze referendumuitslag een "overwinning voor de democratie" is en iedereen aan de bar uitnodigt, denk ik: OK man, maybe you just played yourself. Maar enkel voor deze ene keer.

8 reacties


Recommended Comments

Dat voorstemmers in dubio zaten of ze wel of niet moesten gaan stemmen is precies het probleem van dit referendum. Je weet nu niet of die 8,5 miljoen mensen strategisch thuis zaten of dat het ze gewoon echt niet interesseerde. :puh:

Link to comment

Strategisch stemmen is het domste dat je kunt doen.

En alhoewel ik liever het ja-kamp had zien winnen, zijn dit nu eenmaal de spelregels van een democratie. Als maar 30% hun stemrecht uitoefent dan kan het zijn dat de 70% er uiteindelijk niet blij mee is. Maar dat maakt het juist wel een overwinning voor de democratie, dat dit dus toch kan.

Link to comment

Cabyon, zeer interessant stuk. Zou je niet beter een persoonlijke blog aanmaken voor artikelen als deze? Ik ben gewend om artikelen van Inactief met een korreltje zout te nemen, soms misschien zelfs twee, maar voor deze food for thought heeft men geen extra kruiden nodig.

Link to comment

Referenda zijn altijd goed, al gaat die over de blonde haarkleur van Geert. Laat het volk zijn mening geven. We kunnen ons beter afvragen waarom het 40 miljoen heeft gekost en of dit niet goedkoper kan. Die vraag stel ik regelmatig bij overheid projecten, waarom kan het niet goedkoper?

Link to comment

Dave: Referenda zijn overbodig, we hebben immers niet voor niets een representatieve democratie. Overheidsprojecten worden d.m.v. een openbare aanbesteding geregeld, waarbij de markt de prijs van het project bepaalt.

Link to comment

Het lijkt mij ook niet meer dan logisch dat tegen het einde van de regeerperiode van een kabinet het wantrouwen van 'de burger' jegens de regering toeneemt, en er dus ook een roep komt om referenda. Ik denk niet dat we snel weer naar de stembus kunnen voor een referendum.

En daarnaast heeft dit referendum natuurlijk bewezen dat een referendum met opkomstdrempel in onze representatieve democratie niet werkt.

Link to comment

Eens Cabyon. Geenpeil wist bij wijze van spreken niet eens waar het referendum om ging. het ging ze alleen maar om stoer doen 'Kijk eens, wij hebben een referendum georganiseerd" Ze hebben het zelfs gezegd: "Het gaat om ons de kracht van een democratie te laten zien". En dan 40 miljoen. Belachelijk :kots:

Link to comment

Dave: Referenda zijn overbodig, we hebben immers niet voor niets een representatieve democratie.

Onzin. Dat men voor een partij kiest bij een verkiezing wilt niet zeggen dat die persoon het ook direct eens is met alle standpunten van deze zogenoemde 'volksvertegenwoordigers'. Zeker op EU niveau hebben de burgers weinig in te brengen: referenda zijn de perfecte manier om burgers om hun mening te laten zien.

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...