Jump to content

MAF

  • artikelen
    518
  • reacties
    1497
  • bezichtigingen
    285122

Editie 001 -- Paintillisme


NandroDavids

593 bezichtigingen

paintillismevn1.png

In deze rubriek zal jullie elke maand wat worden bijgebracht over de nieuwste kunststroming, het paintillisme. Uiteraard is dat gebaseerd op het welbekende pointillisme, de schilderkunst die vooral aan het eind van de 19e eeuw werd beoefend. Allereerst zal ik jullie wat verder inwijden in het pointillisme door te vertellen wat het nou precies inhoudt en vervolgens gaan we beginnen aan het paintillisme. Je mag het zien als een hoorcollege, maar het is toch echt de bedoeling dat je zelf ook aan de slag gaat en je resultaten hier laat zien. Enkel op die manier zijn we in staat om allemaal aan het einde van het jaar een schitterend paintillistisch kunstwerk te creëren. We gaan ervoor!

Het principe van het pointillisme is eigenlijk vrij simpel en daarom ga ik er ook vanuit dat iedereen het paintillisme moet kunnen leren. Als pointillist kleur je geen grote vlakken, maar zet je enkel puntjes van de primaire kleuren op het doek. Zet je dan een aantal rode en gele puntjes bij elkaar dan zorgen onze hersenen ervoor dat we oranje zien; Gebruik je blauw en geel, dan zien we groen; En met rood en blauw kun je paars weergeven. Aan de hand van dit principe kun je dan een compleet kunstwerk vervaardigen met alle denkbare kleuren. Als tot zover iedereen het kan volgen is het tijd om te starten met het paintillisme. Start allemaal Paint op en we kunnen beginnen…

Als eerste gaan we even de bestandsgrootte aanpassen en dat doe je als volgt: Klik bovenin op Afbeelding en vervolgens op Kenmerken. Vul daar de gegevens in die ik ook gebruik en die je in de afbeelding hieronder kunt zien:

001li4.png

Vervolgens gaan we beginnen met een simpele opdracht: Het weergeven van oranje volgens het basisprincipe van het paintillisme, zoals hierboven uitgelegd. Selecteer de kwast, die duidelijk is te herkennen aan het logootje van een kwast. Maar voor de personen onder ons die nog niet bekend zijn met alle functies van Paint nog even een screenshot om het aan te wijzen:

002ez6.png

Onderaan de toolbar verschijnen nu tal van functies voor de kwast. Selecteer van de bovenste rij het middelste puntje, aangezien die het meest geschikt is voor wat we willen gaan uitvoeren. Vervolgens moet er natuurlijk nog een kleur worden gekozen en die vind je onderin Paint. We willen de kleur oranje maken, dus selecteer eerst de kleur rood en zet vervolgens enkele rode stippen op je bestand. Bijvoorbeeld zo:

003zs8.png

Vul op deze manier de complete afbeelding met rode stippen, maar laat wel ruimte over voor de gele stippen omdat we anders moeilijk oranje kunnen maken. Vervolgens selecteren we als kleur geel en vullen we de rest van het bestand met gele stippen. Aangezien onze hersenen hierdoor totaal in verwarring raken denken we dat we oranje zien. Als je alle stappen dan ook correct hebt uitgevoerd krijg je een resultaat ongeveer gelijk aan dit:

004ge3.png

Om het de eerste keer niet al te moeilijk te maken laten we het voor deze keer hierbij. Oefen dit ook met de andere kleuren door paars en groen weer te geven en dan kunnen we de volgende keer verder met de volgende stap. Dank voor uw aandacht en tot het volgende hoorcollege paintillisme!

3 reacties


Recommended Comments

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...