Jump to content

Overclocking 2.0

  • artikelen
    16
  • reacties
    68
  • bezichtigingen
    9807

Wat is overclocken en waarom zou je overclocken?


Galiorix

547 bezichtigingen

Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?  

91 leden hebben gestemd

  1. 1. Hoeveel procent heb je GTA Vice City uitgespeelt?

    • 10%
      5
    • 20%
      6
    • 30%
      1
    • 40%
      2
    • 50%
      11
    • 60%
      6
    • 70%
      4
    • 80%
      7
    • 90%
      40
    • 100%
      0

This poll is closed to new votes

Wat is overclocken nou precies?

Overclocken is het 'opvoeren' van je hardware, om het maar even op z'n hollands te zeggen. Je past de instellingen aan waardoor de snelheid van de processor om hoog gaat. Hoewel het makkelijk klinkt, kan het een tijdrovende bezigheid zijn en het hoeft niet altijd mee te zitten.

Wat kan ik eigenlijk allemaal overclocken?

3 dingen in je computer kan je overclocken: de processor, het geheugen en de videokaart. Het overclocken van de processor wordt over het algemeen toch wel het meeste gedaan, daarna pas het geheugen en de videokaart. Toch is het geheugen erg belangrijk voor de processor, aangezien langzaam geheugen uiteindelijk er voor kan zorgen dat je niet verder kan met je overclock. De videokaart staat in principe los van de processor, maar om in bepaalde benchmarks een goede score te krijgen is het overclocken van de processor niet genoeg.

Waarom zou je je processor, je geheugen of je videokaart overclocken?

Overclocken kan je doen om veel verschillende redenen. De meest logische reden is dat je je computer sneller wilt maken zodat dat ene spel toch net even soepeler loopt of iets dergelijks. Toch zijn er genoeg andere redenen:

Als hobby

Je kan het net zo goed doen als hobby. Overclocken is het vinden van de juiste balans tussen heel veel verschillende instellingen en je hardware tot het uiterste drijven. Overclocken kan een tijdrovende bezigheid zijn omdat je vaak moet werken volgens het principe van trial and error, je moet steeds testen of je instellingen wel goed zijn en daarna óf weer terug vallen naar andere instellingen of weer een stukje verder gaan met je overclock.

Als sport

Je zou dit in 2 delen kunnen opsplitsen: wedstrijden en benchmarken. Hoewel de 2 veel met elkaar te maken hebben, zit er uiteindelijk toch wel een verschil in.

Er worden tegenwoordig vaak genoeg wedstrijden gehouden waarbij mensen hun hardware in een zo kort mogelijke tijd zo ver mogelijk moeten overclocken of een zo hoog mogelijke score moeten halen d.m.v. een bepaalde applicatie. Zoals ik al eerder zei, het vinden van de goede instellingen kost tijd en je er is toch aardig wat kennis vereist om een beetje vlot te kunnen overclocken. Soms kan je je kwalificeren voor een wedstrijd bij een evenement waarbij je met nieuwe hardware mag spelen en dan zo hoog mogelijk moet zien te komen. Het leuke daaraan is dat niemand bekend is met de hardware en iedereen dus de zelfde handicap heeft.

Benchmarken is iets wat je gewoon thuis kan doen en het is eigenlijk een wedstrijd die nooit op zal houden. Benchmarken is vrij vertaald het indelen van je computer qua prestaties, het geeft een indicatie voor de gebruiker hoe goed zijn systeem presteert. Door overclocken kan je de benchmark score van je computer verbeteren, waardoor jouw systeem dus hoger geplaatst wordt. Zo is er dus ook een onderlinge strijd tussen verschillende gebruikers, zonder dat er eigenlijk een wedstrijd aan de gang is.

Voor zover de eerste post, volgende keer ga ik dieper in op het overclocken van je hardware zelf.

3 reacties


Recommended Comments

Wat bedoel je precies met het geheugen overclocken? Werkgeheugen ofzo? Lol, nooit van gehoord. :puh:

Het werkgeheugen ja. Als je heel hoog wil gaan met je CPU is het geheugen vaak belangrijk, langzaam geheugen of slecht geheugen zorgt ervoor dat je niet hoger kan.

Link to comment
Wat bedoel je precies met het geheugen overclocken? Werkgeheugen ofzo? Lol, nooit van gehoord. :puh:

Het werkgeheugen ja. Als je heel hoog wil gaan met je CPU is het geheugen vaak belangrijk, langzaam geheugen of slecht geheugen zorgt ervoor dat je niet hoger kan.

Weer wat bijgeleerd. ^^

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...