Jump to content

MAF

  • artikelen
    518
  • reacties
    1497
  • bezichtigingen
    285122

Messi, Milan & Monica


NandroDavids

950 bezichtigingen

messimilanmonica.png

Nick, van Simon, heeft sinds vorige week zondag een dochter, van Kirsten. De kersverse ouders noemen haar Nikki, een combinatie van hun eigen voornamen. Sommige mensen vinden dat een leuke vondst, anderen kan het niets schelen en weer anderen noemen het zelfs zielig voor het kind. Ik vind het een schitterende naam. Niet zozeer omdat Nikki een mooie naam zou zijn, maar de gedachte erachter is leuk. Originele, grappige, opvallende namen, dat vind ik mooi. Zo’n afgezaagde top-10-naam als Sem, Sophie, Lieke of Thomas, dat zou je je kind pas echt niet aan moeten doen.

Natuurlijk, een naam bedenken voor je kind is belangrijk. Hij of zij moet er meestal tientallen jaren mee vooruit. Daarnaast moeten andere mensen de naam kunnen onthouden. Nog fijner is het als je een unieke naam hebt, zodat men bij het horen van die naam direct aan jou denkt. Enkele ouders hebben dat begrepen, maar het merendeel niet. Zo werden er in 2010 toch weer 823 kinderen opgezadeld met de naam Milan. Dan ben je niet uniek en ga je ook zeker niet opvallen in de wereld. Gelukkig blijkt er uit de lijst met kindernamen van 2010 dat er nog ouders zijn die hun best doen.

Eén van de favoriete inspiratiebronnen voor papa´s en mama´s blijkt toch wel de sport te zijn. Zo zagen in 2010 onder meer een Messi, een Armstrong, een Pele, een Zinedine en een Forlan het levenslicht. Volgens mij zijn dat hele fijne ouders: die geven hun kind vanaf dag één een unieke status. Helaas hebben sommige ouders de verkeerde sportnamen gekozen. Want wat bezielt je om in 2010 je kind te dopen als Iker, Xavi of Andrès?

Ook verwekkingsplaatsen staan nog altijd hoog genoteerd en dat vind ik leuk. Het is wellicht wat inspiratieloos, helemaal als het Paris of Roma betreft, maar er kunnen ook hele opvallende namen uitkomen. Vorig jaar zijn er bijvoorbeeld kinderen geboren met de naam Jerusalem, India, Belize of Nairobi. Dan weet de naaste omgeving meteen weer wat je die vakantie precies hebt gedaan. Het wachten is wat mij betreft op een baby in 2011 die geboren gaat worden als Gasselternijveenschemond of Hilversum. Die laatste komt steeds dichter in de buurt, want vorig jaar werden er zowel jongetjes als meisjes genoteerd onder de noemer Broadcast.

Ikzelf heb geen kinderen, daar ben ik volgens mij ook nog veel te jong voor. Maar ik vind het wel leuk om over originele en opvallende namen na te denken. Soms kun je bestaande namen ook heerlijk combineren tot iets fictiefs. Want als Eline en Irene wel bestaan, waarom dan geen Urine? Qua klank helemaal niets mis mee. Hetzelfde geldt voor een combinatie van Tamara en Samantha. Maak er Sahara van, die naam gaat niemand vergeten. Nog leuker vind ik het om iets toe te voegen aan een bestaande naam. Niet zomaar lukraak een lettergreep toevoegen, maar iets wat de naam een hele andere betekenis geeft. Monica klinkt veel leuker, maar wellicht ietwat duister, als je er Demonica van maakt. En Tanja kun je origineler maken door er bijvoorbeeld Satanja van te maken.

Toch zijn dat geen namen die ik serieus overweeg. Ik denk dat ik ze toch net over het randje vind. Wat ik nog wel daadwerkelijk kan doen is een combinatie maken met mijn achternaam. Als ik later een dochter krijg, nou, dan weet ik het wel. Wanneer zij voor het eerst naar de middelbare school gaat, dan wil ik precies weten wanneer alle lessen beginnen. Dan start ik in die eerste week elk uur gniffelend met de gedachte aan de docent die haar naam gaat noemen. Eigenlijk zou ik de blik in de ogen van de docent wel willen zien, maar enkel de gedachte eraan is al fantastisch. Want na ene Erik Janssen is mijn dochter de volgende op de lijst: Do de Jonge. Dan hoop ik dat ze vol trots haar hand opsteekt als teken van presentie.

13 reacties


Recommended Comments

Dank voor de positieve reacties :)

@ de mensen die het maf noemen: hoe moet ik dat opvatten?

Mag ik Nikki vaker tegenkomen dan Milan, Sem of Lieke?

Hoe bedoel je?

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...