Jump to content

MAF

  • artikelen
    518
  • reacties
    1497
  • bezichtigingen
    285116

Wilders en een string


NandroDavids

973 bezichtigingen

wilderseneenstring.png

“Wilders zit in het kabinet, dus…”

Wat ze verder heeft gezegd weet ik niet meer. Na deze paar woorden was ik al compleet afgehaakt, want alles wat na de ‘dus’ ging volgen kon ik niet serieus nemen. Enige tijd geleden bleek uit een peiling van Synovate dat een op de zes Nederlanders denkt dat Wilders minister is. Daarmee zou hij dus deel uitmaken van het kabinet. Ik dacht toen dat die een op de zes Nederlanders vast laagopgeleid was. Maar bovenstaande uitspraak is van een hbo-studente. Wat voor algemene kennis heeft men eigenlijk nog?

Zelf denk ik over veel algemene kennis te beschikken en dat etaleer ik ook graag. Als ik met anderen naar een quiz op televisie kijk, vind ik het heerlijk om te laten merken dat ik veel van de antwoorden weet. Altijd lekker, die verbazing op de gezichten van de anderen, wanneer ik bijvoorbeeld weet welk land een vlag heeft met drie horizontale banen in de kleuren groen, geel en blauw.

Soms creëer ik zelfs mijn eigen momenten van glorie. Dat gaat als volgt. Elke docent probeert tijdens colleges de studenten actief mee te laten doen. Een simpel middel daarvoor is kennisvragen stellen. Vaak stelt de docent dan een paar vragen achter elkaar, om daarna zijn verhaal aan die antwoorden op te kunnen hangen. Vragen stellen als simpel middel om de aandacht van de studenten te hebben dus. Wat ik dan doe is twee of drie van die vragen op rij correct te beantwoorden. Vervolgens houd ik me bij de volgende vraag stil, om te laten merken aan de rest: “Jongens, nu mogen jullie het proberen.” Puur genot is het dan wanneer zij het antwoord niet weten, alle hoofden zich in mijn richting draaien en ik gewoon weer het antwoord geef.

Toch gaat het soms wel eens mis. Bij de geschiedenisles ‘vroeger’ skipte ik bij het leren altijd de jaartallen. Dat compenseerde ik wel met wat algemenere kennis. Ik vond het niet interessant wanneer iets precies plaatsvond, maar wat er nou precies plaatsvond. Deze week bleek ik dat toch niet overal te hebben toegepast. Het ging tijdens het college over de (politieke) geschiedenis van Nederland. “Wat gebeurde er in 1600?”, vroeg de docent. Ah, die wist ik. “Slag bij Nieuwpoort”, riep ik dan ook. “Klopt, maar wat was dat precies?”, was de bonusvraag. Ai, daar haakte ik af. “Sorry, geen idee. Je gooit er een muntje in, tikt 1600 in, en dit komt eruit. Meer niet.”

Vorige week zondag heb ik met wat vrienden meegedaan aan een kroegquiz. Een mooie gelegenheid om eens te kijken of ik nou echt over veel algemene kennis beschik. Gelukkig wist ik mijn naam van sportfanaat waar te maken door de vragen uit die categorie in ieder geval goed te beantwoorden. Twee vrienden deden hetzelfde in hun categorie: muziek. Maar verder viel het allemaal erg tegen. Óf wij hebben weinig algemene kennis, óf de vragen waren te moeilijk. Er was slechts één vraag waarop we allemaal het juiste antwoord wisten: “Wie zette deze week een foto van zichzelf in een rode string op Twitter?”

Wat voor algemene kennis heeft men eigenlijk nog? Tja…

7 reacties


Recommended Comments

De vlag is Gabon; De string is Anouk.

Want ook ik kan Google gebruiken.

Knap hoor :tu:

En dank voor het illustreren van mijn punt: men beschikt over (te) weinig algemene kennis. Dat je gelijk naar Google grijpt is daar een mooi voorbeeld van.

Link to comment

De vlag is Gabon; De string is Anouk.

Want ook ik kan Google gebruiken.

Knap hoor :tu:

En dank voor het illustreren van mijn punt: men beschikt over (te) weinig algemene kennis. Dat je gelijk naar Google grijpt is daar een mooi voorbeeld van.

Ik vind het kennen van de vlag van Gabon nou niet echt een bewijs van algemene kennis.

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...