Jump to content

Phoenomena

  • artikelen
    80
  • reacties
    396
  • bezichtigingen
    79294

Phoeny's Phantastic Phorum Phenomenon - Quotatie


Phoenyxar

1177 bezichtigingen

Quotatie

Nou, tijd om weer eens een nieuw onderwerp op te steken. Gewoon omdat ik daar zin in heb. Waar ga ik het dan over hebben? Over "IQ" - je weet wel, een zogenaamde logische verdeling van de bevolking aan de hand van hun ego. Aan beide kanten van de verdeling zitten de zakken, zoals ik. Aan de ene kant lomp en arrogant, aan de andere doordacht en arrogant. Hoewel dat het IQ op zich er op zou wijzen dat de beide kanten geweldig verschillend zouden moeten zijn, zijn ze toch zo gelijkend.

Laat ik eerst over mezelf wat zeggen. Ik ken mijn IQ nu al een goede... wat zou het zijn? 9 jaar zeker. Ik verbeterde de leerkrachten al in de lagere school (een gewoonte die ik heb doorgezet in het Middelbaar) en ik werd bijgevolg al vrij vroeg aan een IQ-test onderworpen. De uitkomst zeg ik liever niet, omdat mensen nogal eens de gewoonte hebben om mensen te beoordelen op enkel een getal. Een getal dat eigelijk verder weinig waarde heeft.

Wil je weten wat er leuk is aan een hoog IQ hebben? Of als je de meer populaire term "hoog begaafd" wilt gebruiken, ga je gang, het heeft zijn waarde wel wat verloren over de jaren, maar het is in essentie nog altijd hetzelfde. Wil je het echt weten? Nou ik zal het je zeggen: Niks. Buiten dat je je een klein beetje beter over jezelf kunt voelen heb je er verder niks meer dan nadelen aan.

Heb je er niks aan? Nou, in feite slaagt IQ maar op de snelheid van het linken leggen en data verwerken in de hersenen, dus eigelijk heb je er wel wat aan... Maar het is niet zo dat een hoog IQ zogenaamd altijd goed is. Het zegt verder weinig over jezelf. Maar voor vele mensen zegt het blijkbaar wel iets. Er bestaan vrij veel stereotypen over "hoogbegaafden" en het is natuurlijk leuk om die allemaal uit te buiten en direct voor de waarheid aan te nemen, nee?

Ik kan eventjes twee citaten van het laatste jaar als voorbeeld nemen. "Je weet toch wel dat 90% van de hoogbegaafden zich niet kunnen vinden in de sociale maatschappij en zelfmoord plegen of alleen in een bos gaan wonen, hè?" Ja, wat heb ik nu aan zo'n advies? Wat heeft iemand maar ook aan zo'n advies? Je kunt er natuurlijk wel mee lachen, maar het blijft een vrij tactloze zin. Nog zo eentje: "Mensen met een hoog IQ hebben een gebrek aan sociale vaardigheden." Een zin die ik vaak beantwoord met "Zucht." Zo'n antwoord helpt natuurlijk niet, maar wat kun je daar nu op zeggen? In feite zit je sowieso al in een verloren hoekje. Heb ook wel al eens geantwoord dat het op een gebrek aan sociale vaardigheden duidt als je iemand probeert te vertellen dat hij een gebrek aan sociale vaardigheden heeft. Een kleine steek die in feite de weg opent naar een vicieuze cirkel.

Ik heb er uiteindelijk ook geen probleem meer mee, het is een beetje een deel van mezelf. Maar jammergenoeg weet ook iedereen in mijn omgeving het. Bijgevolg heeft iedereen hoge verwachtingen (puur omwille van een getal) en kan ik ook niemand nieuw meer ontmoeten zonder dat die dat getal ergens hoort vallen. Op zich zou ik het niet erg vinden, maar mensen oordelen snel over een nummer... En zo'n onnozel nietszeggend nummer kan een hele relatie naar de **** helpen.

Daarom dat ik het getal hier ook niet zeg. Zolang je je IQ niet kent ben je ook gewoon maar "slim" en gaan mensen er ook maar normaal mee om. Als je het kent (en bijgevolg hun ook) ben je ineens "hoogbegaafd" en "eng". Gewoon omwille van een getal. Is dat ergens niet vreemd?

11 reacties


Recommended Comments

Mijn school dacht dat ik vroeger hoogbegaafd was, omdat ik in de eerste klas op de basisschool al op uitzonderlijk hoog niveau kon lezen en schrijven. Dolenthousiast zadelden ze mij op met schrijf-, lees- en luisteropdrachten terwijl ik jaloers zat te staren naar mijn klasgenootjes die met hun allen in de zandbak zaten te spelen of leuke vormpjes te kleien. Ze dwongen mij welhaast om meteen naar groep 3 te gaan en behandelde mij als koning(in).

En al die kinderen die toen in de zandbak speelden en zaten te kleien, hebben het (al) een stuk verder geschopt in het leven dan ik, de zogenaamd "hoog begaafde". En reken maar niet dat ik nu als koning(in) behandeld word. Met veel sociale vaardigheden bereik je sowieso meer in het leven dan met een hoog IQ.

Ik ben het eens met je artikel. IQ zegt bijna niets over iemand. Ik heb zelf nog nooit een IQ-test gedaan en ben het niet van plan ook. Het kan me verder ook geen reet boeien of ik een hoog of laag IQ heb of hoogbegaafd ben de ja of de nee. Termen als 'hoogbegaafd', 'slim' en 'dom' bestaan alleen in vergelijkingen van intelligentie tussen mensen. Maar aangezien elk mens anders is, is het appels met peren vergelijken.

Getallen zijn door mensen bedacht, deels om handmatig een waarde aan iets te hechten wat dat allang heeft. Maar ook waardes zijn niet uit te drukken in cijfers.

Of in sterren maar ik geef ze je lekker toch.

Link to comment

Nou Spacy, die reactie is al een mini-blog op zich :puh:

Hij was eerst nog langer maar het leek me ook weer zowat als mijn reactie lánger werd dan jouw blog. :D

Maar hey, qua food for thought ben jij een meesterkok met een goedgevulde koelkast.

Verkapte manier om te zeggen dat ik jouw denkvermogen hoog inschat, ongeacht je IQ.

[/hypocriet]

Link to comment

Mooi artikel. Ik vind inderdaad dat intelligentie vaak belangrijker wordt gevonden dan inzet en belangstelling tonen op school. Ik heb altijd gedacht dat je op wijsheid ingedeeld zou moeten worden, niet op je vermogen om dingen te leren. En op basis van je inzicht.

Link to comment

Ik vind inderdaad dat intelligentie vaak belangrijker wordt gevonden dan inzet en belangstelling tonen op school. Ik heb altijd gedacht dat je op wijsheid ingedeeld zou moeten worden, niet op je vermogen om dingen te leren.

Is dit niet wat jezelf tegenspreken? :3

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...