Jump to content

Phoenomena

  • artikelen
    80
  • reacties
    396
  • bezichtigingen
    79224

Phoeny's Phantastic Phorum Phenomenon - On A Journey


Phoenyxar

1232 bezichtigingen

On A Journey

Nou, na enkele dagen rotweer komt de zon hier weer eens schijnen. Lijkt me een mooi signaal om het stukje "Sal Salsomaggiore - Pisa - Firenze" te schrijven. We hebben eigelijk ook wel wat andere plaatsjes gezien, maar ik filter even enkel de Italiaanse!

San Salsomaggiore di Therme. De naam zal niet al te veel stof op waaien en een bezoek er aan al evenmin. Eigelijk is dit kleine dorpje puur een reisstop geweest omdat het perfect op een dag rijden lag van bij ons vertrekpunt. Maar als dorp is het wel een mooi stereotyp voor Italië. Het is oud, kent 1 hotel (dat zich uiteraard in het grootste gebouw van de stad heeft gevestigd) en kent vele vervallen schatten. Ik raad echt aan om van die kleine dorpjes te bezoeken. Ze houden een mooie warme sfeer en hoewel dat de meeste mooie gebouwen wat in verval zijn geraakt hebben ze geweldig veel charme.

Pisa. Ja hoor, je raadt wel al waarom we hier stopte. De toren en zijn omgeving. Pisa is een geweldig toerisme-gericht stadje en dat zorgt er wel voor dat de directe omgeving rond de Italiaanse drievuldigheid (Campanille, Kerk en Baptisterium) prachtig en vol leven is. Maar je moet wel eerst door 2 km halfdode stad wandelen voordat je er bent. Het is natuurlijk ook echt niet zo groot, maar het voelt gewoon vrij doods aan en dat is gewoon enorm jammer. Maar het centrale plein met de drievuldigheid is wel gewoon prachtig. Dan denken we even de herstelplekken van de kerk en de onmetelijke lelijke muur erachter weg en dan kan dit kleine gebied meedoen als één van de meest harmonieuze plekken op de planeet. Het voelt compleet, gewoon perfect. Okej, je zult je weg moeten vechten door een horde van een half miljoen immigranten die je "Real Ray Ban's!" proberen aan te smeren, maar het is het echt wel waard. Wel even zeggen dat als je een foto wilt nemen van de toren zelf je best aan de ingang van het plein gaat staan, aan de andere kant staan namelijk altijd 50 mensen die tevergeefs de toren ondersteunen. Heb zelf ook zo'n foto laten maken, met het verschil dan dat ik de toren omver duw. Ja, ik ben een lul.

Firenze. Republica del Fiore voor hen die Assassins Creed II hebben gespeeld. Voor de fans: Ja, de stad is vrij correct nagemaakt, maar de afstanden zijn wel aanzienlijk verkleint met de realiteit. Zo wandel je echt niet op 1 minuut van Palazzo Vecchio naar Palazzo Pitti, nee hoor. Maar dan even over de huidige stad. Ik denk dat we letterlijk ELKE kerk die de stad de bieden had hebben bezocht, ja echt elke. Een stuk of 9-11 hebben we er gedaan en geloof me, ze zijn stuk voor stuk prachtig maar van kerk in kerk in kerk binnen- en buitenwandelen is met de keer minder boeiend. De Italiaanse authoriteiten hebben er ook iets op gevonden om die bezoeken irritanter met de minuut te maken. Door tickets te verkopen aan de ingang, waarna je door een metaaldetector moet. Natuurlijk is zo'n beveiliging in een oude stad met zo'n waardevolle schatten niet verwonderlijk, maar na de 10 keer in een ellenlange rij te hebben gestaan en dat dan weer dat rotding afgaat heb je ook daadwerkelijk zin om iets kapot te slaan. Maar kom, die irritaties even negeren, Firenze is prachtig. Maar dan echt prachtig. Hééééééééél toeristisch, maar gewoonweg prachtig. Oude sfeer, mooie gebouwen en een algemene awe-spiring indruk die overal hangt. Wel een puntje van kritiek: de Ponte Vecchio is echt een lelijke brug. Dan mag je wel zeggen dat het een oude brug is en dat die hangende winkeltjes sfeer verzorgen en authentiek zijn, dat klopt, maar het maakt die brug echt niet mooier hoor. Ook de David vind ik wat overschat. Ja hoor, het is wel een geweldig gedetailleerd beeld en het is groot, maar verder zou ik denk ik mijn tijd eerder steken in het verkennen van minder gekende dingen. Ze hadden ondermeer ook de Basiliek eens een grondige kuisbeurt mogen geven want van dichtbij is ze best wel vuil. Als het kan raad ik ook aan om de Campanille te beklimmen. Niet aan te raden voor hen met hoogtevrees, want het interieur van de toren is half open. Je loopt soms over metalen rasters met meer dan 50 meter vrije val onder je. Maar het uitzicht op de stad vanuit de top is wel gewoonweg adembenemend. Piazza della Republica valt enorm op (kudo's Mussolini) maar het is niet zozeer een doorn in het oog.

Kortgezegd is Firenze een prachtige stad, van de San Miniato al Monte in het Zuid-Oosten tot de Santa Maria Novella in het Noord-Westen, maar het is ook een dure stad. Het was letterlijk goedkoper om in ons hotel cocktails te drinken dan in de binnenstad een biertje te pakken en wetende dat we in een viersterren-hotel aan de Arno zaten weet je het al wel. Maar het is het hem allemaal waard. Firenze is één van die weinige steden die ik echt een eigen bezoek waard vind, puur omdat er zo veel te bekijken valt. We hebben er 3 dagen non-stop rondgelopen en we hebben nog niet eens de Boboli-tuinen bezocht. Er is echt veel te ontdekken en bewonderen, je moet het gewoon allemaal weten vinden. Oow en vergeet vooral geen geld mee te brengen, veel geld.

Volgende week "Siena - Roma"

2 reacties


Recommended Comments

Heb zelf ook zo'n foto laten maken, met het verschil dan dat ik de toren omver duw.

Tja, dan kan ik niets anders zeggen dan "Show me the picture!"

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...