Jump to content

Phoenomena

  • artikelen
    80
  • reacties
    396
  • bezichtigingen
    79312

Phoeny's Phantastic Phorum Phenomenon - De Paus Niet Zien


Phoenyxar

935 bezichtigingen

De Paus Niet Zien

Nou welkom terug bij onze 3-delige vakantiebrochure. Vandaag behandel ik dan even het stukje "Siena - Roma" en zoals de titel al aanhaald zullen we naar Rome gaan en de paus niet zien. Een goede beschrijving is al een begin, nee? Maar voor we Rome berijken moeten we eerst langs een veel kleiner stadje.

Siena. De kleine Toscaanse stad boven op een heuvel op 3 waar de tijd lijkt het al 4 eeuwen heeft stilgestaan. De naam heeft wel bekendheid in de wereld, maar de stad is gelukkig niet zo toeristisch als Firenze en dat is toch wel even een verluchting. Eigelijk is heel de stad dat wel. Met zijn veel te grote kerk die nooit is afgewerkt, zijn iets wat kleinere sobere kerk waar de vlaggen van de 9 stadswijken omhoog hangen en zijn centrale Piazza della Campo. Als je even de elektrische terrasjes en lampen wegdenkt zou je je in Siena terug in de 16e eeuw kunnen wanen. Het is er rustig, vredig en stil. Niet de ideale locatie om te wonen dan misschien, maar als doortocht tussen 2 toeristische drukke steden is het nagenoeg hemels. Op je rug zonnen op de Piazza della Campo (die een amiftheatervorm heeft) zal het meest perfecte moment van de reis geweest zijn. Hoewel ik je hier toch aanraadt om eerst even een "Real RayBan" aan te schaffen ergens in Firenze of Pisa alvorens naar Siena te komen. Zo'n zonnebril helpt echt wel in het zonnige Italië en als je de juiste Pakistaan vindt dan geeft hij zijn "Real RayBan" met plezier voor 3 euro of minder weg. Money well invested.

Roma. Het blijft een vreemde stad. Ooit de belangrijkste stad in de wereld geweest, nu een openlucht museum. Eentje waar het merendeel van de gebouwen al eeuwen terug als "versleten" werden bestempeld. Daar bovenop verbleven we in de Holiday Inn in Rome-West. Wat best beschreven kan worden door het feit dat ons dichtsbijzijnde restaurant een McDonalds was. Rome is een stad van vele tegenstellingen. Zo hebben we de oude stad van het Colosseum, het Circus Maximus en het Forum bezocht maar een beetje later ook de Via Christoforo Colombo waar de glasvezelwanden om je heen staan. Van de verloren beschavingen van de Etrusken in de catacomben aan de Via Appia tot aan de nog staande beschaving die de Romaanse Katholieke Kerk zou zijn in de vorm van de Sint-Pietersbasiliek. Van de Renaissantische meesterwerken als de Trevi-fontijn tot aan de Imperialistische werken van het Maussoleum van Victor Emmanuel II. Nee, ik kan zeker niet klagen. Ik denk dat we echt alles hebben gezien in Rome. Op de koepel van de Sint-Pietersbasiliek na, waar we nochtans voor hebben betaald, maar waar ze ons met een procedurisch geprul hebben buitengeweerd. Kerken hebben we ook weer in overvloed gezien, de Jan van Lateranen (een kerk met een fluistergaanderij oftewel: je praat tegen een muur en die antwoord nog terug ook! Perfect voor mij), de Sint-Paulus buiten de Muren, de Sint-Pietersbasiliek en voor de Bernini-mysteriefans: Ja, ook alle kerken en kapellen uit de boek. Allemaal wel mooi, maar je begint te merken dat ze -zelfs in Italië- steeds meer overbodig en verloren beginnen te worden. Het is allemaal wat vergane glorie. Onderhouden, maar allemaal wat verloren in een hoekje ergens in de binnenstad. Er is ook niets zo relativerend als een bezoekje brengen aan het Circus Maximus om je vervolgens in een vallei te bevinden in de schaduw van de Palantijn om te bemerken dat er niks meer van over is, letterlijk niks. Op de plaats waar ooit de 3 Obelisken stonden staan nu 3 platijnen, eenzaam in een gigantisch leeg veld. Begrijp me niet verkeerd, Roma is prachtig en al die monumenten verdienen hun aandacht, maar het bezoeken van al die iconen is vaak zeer ontnuchterend. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Firenze zijn al die monumenten niet omringd door een drukke bruisende stad, maar zijn het ruïnes die al 2000 jaar onaangeroerd naast de nieuwe binnenstad liggen, je hebt geen voeling meer met de stad er rond. Ik heb de stad ook als zeer kil ervaren, ondanks dat er nog steeds veel mensen rondliepen, ondanks dat de zon een gat in mijn hoofd aan het branden was en ondanks de duizenden toeristen die zichzelf wat lieten afzetten door rommel te kopen van onze plaatselijke Pakistaan.

Is Rome dan wel een bezoek waard? Ja, dat zeker wel. Ondanks al de negatieve punten is het een stad die je moet gezien en ervaren hebben. Maar behoed je voor op de relativiteit van al die grootsheid. Probeer je niet al te veel te focussen op de reeds gekende monumenten maar laat je vooral verrassen door het ongekende. Want hoeveel men dan ook moge hameren om het Colosseum en het oude Rome is de echte pracht van Rome te vinden in veel meer dan dat. Dat maakte Rome wel prachtig.

Volgende week trekken we terug naar huis. "Perugia - Asissi - Venetië"

0 reacties


Recommended Comments

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...