Jump to content

MAF

  • artikelen
    518
  • reacties
    1497
  • bezichtigingen
    285151

MAF 020 - Voorpret


NandroDavids

2203 bezichtigingen

gallery_7284_229_48603.jpg

Deze rubriek is geschreven door @Die Hard

Drie weken geleden werd de Voorpret over de blueprint van Los Santos zo goed ontvangen dat hij op de frontpage van het forum terecht kwam, waarvoor ik iedereen (nogmaals) ontzettend wil bedanken. Aangezien ik de afgelopen week aan de Spaanse kust zat heeft collega @Jesperkaj de rubriek twee weken achter elkaar voor zijn rekening genomen. Deze week is het weer mijn beurt en ga ik jullie vertellen over één van de key aspects van GTA V, namelijk:

HEISTS

Als we terugkijken naar voorgaande Grand Theft Auto-titels kunnen we eigenlijk al meteen concluderen dat het concept van heists (Engels voor overvallen) absoluut niet nieuw is voor de serie. Denk maar eens terug aan The Job in GTA Vice City, Breaking the Bank at Caligula's in GTA San Andreas en Three Leaf Clover in GTA IV. Een goede overval is onmisbaar in een game als GTA en blijkbaar zag Rockstar daar veel meer potentie in, want de storyline van GTA V draait grotendeels om één ding. Jawel: heists.

gallery_7284_229_36286.png

Van links naar rechts: The Job, Breaking the Bank at Caligula's en Three Leaf Clover

Van Michael, één van de drie protagonisten van GTA V, is al bekend dat hij een verleden heeft met (bank)overvallen. Dit verleden heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat hij, naast het leiden van een luxe leventje, in het getuigenbeschermingsprogramma van de FIB terecht is gekomen. Wellicht dat hij tegen één van zijn oude collega's heeft getuigd, we zullen daar vast nog wel meer over te horen krijgen. Niet alleen Michael weet van wanten, ook Trevor hield zich vroeger bezig met overvallen. Hij en Michael waren namelijk goede maatjes totdat iets ervoor zorgde dat zij uit elkaar groeiden. Jaren later heeft Michaels gezin al zijn zuurverdiende centjes verspeeld en hij besluit dan ook om verder te gaan met hetgeen waar hij goed in was. Ook Trevor heeft hier wel oren naar en nadat Franklin ten tonele verschijnt kan het echte werk beginnen.

Voorbereidend werk

In een goede overval zit natuurlijk een hoop voorbereidend werk. Denk aan benodigde wapens, geschikte outfits, informatie over het gebouw dat je wilt overvallen en de vluchtwagen(s). Dit voorbereidend werk komt terug in de submissies die je voor de grote kraak moet voltooien. Taken kunnen makkelijk verdeeld worden: Trevor weet vast wel ergens wat wapens vandaan te halen, Franklin heeft veel kennis over auto's en Michael gaat op zoek naar de plattegrond van het gebouw.

Om maar een voorbeeldje te geven: in een preview die Rockstar Games aan diverse magazines toonde kwam een overval op een Securicar voorbij. Terwijl Michael de Securicar blokkeerde kwam Franklin in een Towtruck aanrijden om de geldwagen omver te beuken. De achterdeur werd met explosieven geopend, de bewaking in bedwang gehouden en het geld naar de vluchtwagen gebracht. Schudt vervolgens de politie van je af en de klus is geklaard. Het klinkt simpel, maar als je bedenkt wat er van tevoren allemaal geregeld moet worden, hoe zit het dan met een echte bankoverval?

gallery_7284_229_195102.png

Links: Het prikbord met informatie over een uit te voeren overval | Rechts: De overval op de Securicar

Eigen keuzes

In tegenstelling tot overvallen bij vorige GTA's is de keuze veel vaker aan jou als speler om te kiezen hoe jij een overval wilt voltooien. Hou je van veel actie, dan ga je gewoon via de voordeur met alle gevolgen van dien. Ben je meer een stealth-speler en doe je alles zo stil mogelijk, dan kan je misschien via het dak naar binnen. Dit is echter niet bij elke overval het geval en je wordt gelimiteerd in je keuzes, maar de vrijheid die je krijgt is groot in vergelijking met voorgaande Grand Theft Auto's. Niet alleen zorgt dit ervoor dat je via een werkwijze die goed bij jou past te werk kan gaan, het wordt er ook veel leuker op om de storyline opnieuw te spelen en de andere mogelijke manieren uit te proberen.

Tevens heb je in GTA V de keuze om hulp in te schakelen. Als je bang bent dat een overval met zijn drieën niet gaat lukken heb je de mogelijkheid om mensen in te huren die jou helpen met de overval, bijvoorbeeld bij het hacken van het beveiligingssysteem. Binnen dit systeem (van extra mankrachten inhuren) heb je zelfs nog de keuze om te gaan voor de beginnelingen, die slechts van kleine waarde zijn, of om ervaren vaklui in te huren. De ervaren vaklui eisen vanzelfsprekend een groter deel van de winst op, maar de kans op een goede buit is dan ook groter.

Overige interessantheden

Tot dusver de keiharde feiten, nu nog enkele weetjes. We hebben in de afgelopen drie trailers en uitgebrachte screenshots verschillende overvallen gezien. Natuurlijk de overval op de Securicar waar ik jullie al eerder over vertelde, maar ook twee overvallen op een juwelier genaamd Vangelico. Eén van de twee werd uitgevoerd in de kledij van Bugstars Pest Control, de ander in maatpakken. In trailer twee zagen we ook nog hoe een grotere kluis werd opgeblazen. Een leuk detail: in de Vangelico-overval zijn overvallers te zien die niet op Trevor of Franklin lijken, waarschijnlijk ingehuurde manschappen.

gallery_7284_229_230198.png

Boven: Een grote kluis wordt opgeblazen (trailer 2)

Linksonder: verval op Vangelico (trailer 1) | Rechtsonder: Tweede overval op Vangelico (trailer 3)

Een risicovolle keuze

Ikzelf moet bekennen dat ik nog steeds mijn twijfels heb of het een slimme keuze van Rockstar Games is geweest om de storyline grotendeels om heists te laten draaien. Krijgen we genoeg afwisseling? Wordt het niet té eentonig? Tegelijkertijd denk ik dat we ons niet te druk hoeven te maken. Rockstar heeft met GTA V al diverse nieuwe wegen ingeslagen en van wat we van de game hebben mogen zien heeft geen enkele keuze het grote publiek teleurgesteld. Bovendien, als je het mij vraagt waren de eerdergenoemde heist-missies van voorgaande GTA's wel één van de beste missies uit die games. Is dit de juiste keuze geweest? Nog maar drie maandjes wachten, dan weten we het antwoord.

3 reacties


Recommended Comments

Ik denk dat Rockstar die eentonigheid wel eruit weet te houden door ons veel verschillende manier te bieden, en steeds meer beveiligde dingen te laten overvallen.

Goed item.

Link to comment

Ik denk dat het wel mee zal vallen met de eentonigheid die gevreest wordt, was er ooit iets eentonig aan de voorgaande GTA's? Bovendien denk ik dat je nu langer met een niet-voltooide verhaallijn met gta bezig bent, omdat ik me wel kan voorstellen dat je even geen zin hebt in een overval, en daardoor ervoor kiest iets anders te gaan doen. Hierdoor heb je natuurlijk veel langer plezier van de game.

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...