Jump to content

MAF

  • artikelen
    518
  • reacties
    1497
  • bezichtigingen
    285139

MAF 021 - Column


NandroDavids

932 bezichtigingen

gallery_7284_229_39311.jpg

Deze rubriek is geschreven door @Foreigner97

Een inactieve crew?

Met een slordige 1400 bezichtigingen is de Ingezonden (1) uit MAF 017 één van de populairste items sinds de terugkeer van de MAF. Nou ja, 'populair': er werd nogal met kritische reacties gesmeten richting de vooralsnog onbekende inzender. Nu zijn we een week of 4 verder en de discussie is zo goed als stilgevallen. Jammer, want het is en blijft een actueel onderwerp. Zeker met GTA V in aantocht: de crew moet dan in topvorm zijn. Maar of het nou zo moet, zoals de inzender een maand geleden zei?

Deze drukte namelijk nogal voorbarig en onterecht het stempel 'inactief' op enkele crewleden, te weten ASPHALT, Jacky-2007, Kai-ShockWave en nog wel meer. Onterecht, inderdaad. Want kijk maar naar ASPHALT: Moderator van ongetwijfeld de meest inactieve GTA-gerelateerde subfora op het forum. Maar als ik eens kijk naar de pagina van het moderatieteam, zie ik dat ASPHALT vrijwel dagelijks actief is. Toegegeven, hij post nauwelijks, en posten is toch wel één van de kernaspecten van een forum, maar dat komt ook deels vanwege het feit dat 'zijn' fora inactief zijn. Je kunt dan wel een nieuwe Moderator aanwijzen voor dat forum, maar kleine kans dat zoiets de activiteit zal bevorderen. Bovendien: als een Moderator vooral z'n eigen forum/fora in de gaten houdt, is dat toch genoeg? Activiteit over het gehele forum is uiteraard wenselijk, maar soms zit dat er gewoon niet altijd in. Waarom zou je een Moderator degraderen terwijl hij zijn taak prima vervult, maar niet veel activiteit vertoont op de rest van het forum? Dat zou toch zonde zijn?

Daarnaast betekent inactiviteit op het forum niet direct complete inactiviteit. Menig crewlid -waaronder ASPHALT- is ook WikiGTA-medewerker, en daarnaast zal er achter de schermen óók veel moeten gebeuren. En ja, activiteit gebeurt met vlagen. De meeste crewleden zijn al wat ouder en hebben om die reden ook een druk privéleven. Dan kan het prima voorkomen dat een crewlid een paar dagen stil is, maar over het algemeen zijn de meeste crewleden dagelijks online.

En tja, Lantyz. Het blijft een lastige kwestie: met pakweg een halfjaar inactiviteit op het forum moet er toch iets gebeuren. Zoals ik net al verwoordde in bovenstaand gedeelte betekent inactiviteit op het forum niet gelijk complete inactiviteit. Immers, zeker Administrators hebben ook taken die achter de schermen gebeuren en die dus niet direct zichtbaar zijn voor de meeste leden. Maar voor een Administrator is het simpelweg niet reëel om een halfjaar offline te blijven: dat is toch wel iets anders dan die paar dagen van andere crewleden. Aan de andere kant: Lantyz kan zich al een jaar of negen crewlid noemen. Deze opgebouwde krediet heft de lange afwezigheid wellicht wel een beetje op, al blijft het heden belangrijker dan het verleden. Daarnaast weten we ook niet precies wat er aan de hand is en wat de reden van zijn afwezigheid is. Dus om nou te zeggen dat we het daar niet over te hoeven hebben, nee. Klakkeloos degraderen lijkt mij niet de oplossing: er moet meer gebeuren. Lantyz moet ook de kans hebben om zijn kant van het verhaal te vertellen. Kort samengevat: hopelijk wordt dit snel opgehelderd.

Leden van het forum máken het forum, dus vandaar dat de inbreng van deze leden van grote waarde is. Echter zijn de crewleden degenen die de boel met elkaar op orde moeten houden, dus op dit gebied is hun mening uiteraard ook van enorm belang. Als de crew zelf merkt dat het niet handig is dat bepaalde crewleden gedurende lange tijd inactief zijn, trekken ze heus zelf wel aan de bel.

En menig forumlid weet niet half af van alle gebeurtenissen die bijvoorbeeld achter de schermen gebeuren. Daarnaast hebben crewleden ook een privéleven, en je weet niet wat daar allemaal in omgaat. Als je een drukke baan, studie en/of een druk gezin hebt, is het hartstikke logisch dat zoiets dan even de prioriteit heeft. Aan de andere kant heb je natuurlijk als crewlid een zekere verantwoordelijkheid op dit forum, wat betekent dat je plaats moet vrijmaken in je leven voor dit forum, om je taken naar behoren in te vullen.

Tot hoever inactiviteit geoorloofd is, hangt feitelijk gezien af van de mate van je inactiviteit (als we bijvoorbeeld kijken naar de voorbeelden betreffende ASPHALT en Lantyz): een paar dagen inactief is wat anders dan een halfjaar. Daarnaast speelt ook de omvang van je verantwoordelijkheid een rol. Moderators van een vrijwel inactief forum hoeven wat mij betreft niet zo actief te zijn als Moderators van de drukke fora, als ze dat niet lukt.

Eigenlijk kunnen we ons dus wel afvragen óf onze crew eigenlijk wel zo inactief is, en hoeverre dat uitmaakt voor het welzijn op dit forum. Laten we alsjeblieft niet alles op één hoop gooien, maar elk geval individueel bekijken, en zo een gepaste oplossing bedenken. De inbreng van de niet-crewleden is van groot belang, maar de crew moet het zelf doen: zij zijn degenen die de verantwoording hebben over het forum en het uiteindelijk in goede banen moeten leiden. En met een crew als deze heb ik daar het volste vertrouwen in.

5 reacties


Recommended Comments

Kritiek tov andere moderators dan ASPHALT pareren door ze gewoonweg niet te vermelden..? :?

Als je een admin als Lantyz niet degradeert, dan vraag ik me ten stelligste af wat een admin wel moet uitvreten om gedegradeerd te worden volgens jou.

Verder vind ik het wel een goed artikel, alleen jammer dat er zoveel tekst is besteed puur aan ASPHALT. Al ben ik er wel van overtuigd dat er nog andere moderators zijn met een verklaring zoals die van ASPHALT, begrijp me niet verkeerd.

Link to comment

Zoals ik het artikel lees zijn er twee voorbeelden uitgevist MP, een beetje vrijheid van geest leent hoop ik de ruimte om van onder je eigen petje ook de andere genoemde crewleden uit het oorspronkelijke artikel iets anders te bekijken. ;)

Link to comment

Zoals ik het artikel lees zijn er twee voorbeelden uitgevist MP, een beetje vrijheid van geest leent hoop ik de ruimte om van onder je eigen petje ook de andere genoemde crewleden uit het oorspronkelijke artikel iets anders te bekijken. knipoog.gif

Ik zei "moderators" met een reden, ASPHALT en Lantyz zijn uitgediept, dus de andere moderators(slechts 1 moderator is besproken) zijn niet besproken.

Link to comment

Ik had inderdaad wel meer Moderators uit kunnen diepen, maar dan zou je een vijftal alinea's hebben, in elke alinea zou dan één crewlid besproken worden. Is dat niet wat saai en eentonig? Met ASPHALT als voorbeeld heb ik mijn punt kunnen maken, gezien die argumenten niet alleen voor hem gelden en je op die manier wellicht zelf kunt kijken naar andere Moderators.

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...