Jump to content

MAF

  • artikelen
    518
  • reacties
    1497
  • bezichtigingen
    285328

MAF 023 - Multitainment


NandroDavids

829 bezichtigingen

gallery_7284_229_33390.jpg

Deze rubriek is geschreven door @Silverbyte

Na de Nederlands getinte Multitainment van vorige week, blijven we nog lekker even hangen in de wereld van de Nederhop. Vandaag de mannen die hiphop op een heel andere manier benaderden, maar daarmee de lat wel ongekend hoog legden voor alles wat daarna nog zou volgen. Ik heb het natuurlijk over Opgezwolle.

gallery_7284_229_17785.jpg

Opgezwolle was een rapformatie uit -hoe kan het ook anders- Zwolle, bestaande uit Rico, Sticks en Delic, die in 2001 besluit mee te doen aan De Oogst van Overijssel. Met sterke teksten en een flinke dosis kritiek op de maatschappij weten ze door te stoten naar de finale in poppodium Atak, waar ze uiteindelijk ook de eerste prijs in de wacht slepen. In de zomer van dat jaar brengen ze hun debuutalbum Spuugdingen Op De Mic uit. Het album krijgt lovende recensies en wordt tot op de dag van vandaag geschaard onder de betere hiphopalbums uit de Nederlandse geschiedenis.

In 2003 volgt Vloeistof/Brandstof, een dubbel-cd waarvan de tweede opmerkelijk is: een lege, nog beschrijfbare cd die bestemd is voor de tracks die gratis op de officiële website van Opgezwolle te downloaden zijn. Aansluitend op de release van Vloeistof/Brandstof begint Opgezwolle aan de Buitenwesten-tournee, vergezeld door Jawat!, Typhoon, Kubus en Duvel. De tocht langs verschillende Nederlandse zalen en festivals wordt een laaiend succes en is overal binnen een mum van tijd uitverkocht.

gallery_7284_229_17300.jpg

In januari van 2006 verschijnt het langverwachte derde album, Eigen Wereld. Op deze plaat werkt de groep, net als op de Buitenwesten-tournee, veelvuldig samen met andere artiesten uit het wereldje. Zo zijn er features van onder meer Duvel, Winne en Raymtzer te horen. Het wordt commercieel gezien het meest succesvolle Opgezwolle-album en schopt het tot een vierde plaatse in de Nederlandse Album Top 100, de hoogste notering voor een hiphopplaat ooit.

Op 30 november 2007 maakt Opgezwolle tijdens een optreden in Heerhugowaard bekend te stoppen. De verklaring op de officiële website spreekt van 'een tijdelijke stop'. Vooral beatbakker Delic zal een andere weg inslaan en gaat zich toeleggen op reizen en kunstschilderen. Wat Rico en Sticks gaan doen blijft tot begin 2009 onbekend, wanneer ze aankondigen samen met A.R.T., Typhoon en James verder te gaan onder de naam Fakkelbrigade

gallery_7284_229_28942.jpg

Het hoofdstuk 'Opgezwolle' is dus hoogstwaarschijnlijk afgesloten, maar gelukkig zijn er nog altijd de drie albums die door de hiphopscene met liefde gekoesterd worden. Persoonlijke favoriet van ondergetekende is Eigen Wereld, een album met veel referenties naar gebeurtenissen uit die tijd, maar dat nog steeds verdomd actueel klinkt. Rico en Sticks rappen over de verhoudingen tussen Nederland en de Verenigde Staten, het immigrantenbeleid, de gevaren van technologie en meer van dit soort zwaarbeladen onderwerpen. Om een goede indruk te krijgen van de capaciteiten van het trio, zou je kunnen luisteren naar bijvoorbeeld

,
en
. Alle drie ijzersterke tracks die haarscherp verwoorden hoe de Nederlandse maatschappij, bewust en onbewust, draait. De rest van het album uitvlakken is echter allerminst mijn bedoeling. Het ruim 70 minuten durende meesterwerk is van begin tot eind boeiend, en het integraal beluisteren is absoluut geen straf.

1 reactie


Recommended Comments

Hoogwaardig schrijfwerk Silver! :tu: En je hebt het over Opgezwolle.. Da's bij mij makkelijk scoren! Kom uit dezelfde wijk, van dezelfde basisschool.. Mannen die ik nog (deels) ken van vroegah.. *droomt weg denkend over voetballen op straat..*

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...