Jump to content

Phoenomena

  • artikelen
    80
  • reacties
    396
  • bezichtigingen
    79342

Phoeny's Phantastic Phorum Phenomenon - Verviers


Phoenyxar

893 bezichtigingen

Verviers

"Ja hoor, ik heb op 4 maanden tijd alle Centraal Stations van het land aangedaan, mooi mooi!" - Het zijn er 3.

Een dikke week terug had ik de impulsieve ingeving om nog eens een dagje ergens heen te gaan op mezelf. Dus ik zou met de trein naar Luik op en af gaan en ja, als ik dan toch die moeite al doe, dan kan ik evengoed ook eventjes doorrijden naar Verviers, want dat is anders een kant van het land waar je nooit komt, voorbij Luik.

Natuurlijk was het ook de warmste dag van de week, misschien wel de zomer. Mijn karma moet echt zwaar in de negatieven lopen als een simpel uitstapje al zo wordt tegengewerkt. Ow en dan heb ik het nog niet eens over de 32 minuten vertraging op mijn trein. Dus 3 uur nadat ik vertrokken was thuis was ik eindelijk in Verviers en ben er uiteindelijk langer blijven plakken dan ik had voorzien. Het warme weer hielp ook niet.

P7230005_zps1d698eb7.jpg

Zoals ik al zei, het derde Centraal Station van het land. Geen idee waarom net in Verviers, maar het is dus wel zo. In andere steden hebben de Centraal Stations gewoon een andere naam gekregen (Nekkerspoel of iets dergelijks) of er is geen bijkomende naam, nog makkelijker.

Wel een mooi gebouw, binnen als buiten, doet heel landelijk Frans aan.

P7230006_zpse0d56ce8.jpg

Oorspronkelijk zou ik gewoon heel simpel van Centraal Station naar Grote Markt en terug wandelen, maar het is ondermeer door deze straat dat ik afdwaalde.

P7230008_zps432492e1.jpg

Het is geen Nôtre-Dame, maar die kerk heeft wel iets majestueus. Staat lekker hoog op een heuvel en kijkt over de rest van de stad uit. Ze is wel dicht en afgesloten, net zoals een groot deel van de heuvel daar. Dus ik klom gewoon wat verder.

P7230009_zps0e4cc2b3.jpg

En dan komen we hier aan. Op de moment wist ik niet wie het was (en ik weet nog altijd niet zo veel meer) maar blijkbaar is dit standbeeld van Henri Vieuxtemps. Diegene met scherpe ogen zullen zien dat er een duif op zijn hoofd zit, de eigenlijke reden dat ik de foto nam. Hoogste punt bereikt, vanaf nu dus alleen maar naar beneden.

P7230010_zpsc590535d.jpg

Geen idee of dit een goed beeld geeft van hoe stijl het wel niet is, maar geloof me, dat was het wel.

P7230011_zpsa369c4de.jpg

Het viel me steeds meer op hoeveel oude gebouwen er nog recht stonden in Verviers. Klein voorbeeld daarvan. Verviers lijkt vanop de viaduct een enorm grauwe stad, maar op een zonnige dag er wandelen geeft wel een volledig andere indruk.

P7230013_zps3cbcc409.jpg

Dit was dus de plaats waar ik oorspronkelijk naartoe zou wandelen. Omwegen dat ik heb gedaan... Dat plein had men wel wat beter kunnen aanpakken eigenlijk, maar ja, het eigenlijke winkelcentrum van de stad is wat meer naar het Westen en daar heeft men hun pleintjes goed verzorgd, dus dat maakt weer wat goed. Maar wie heeft in godsnaam ooit de bouw van dit scharminkel toegestaan? Letterlijk in het centrum. Yuk.

P7230014_zpsb06be600.jpg

Aah, het Theater van Verviers. Niet dat ik het al kende voordat ik hier heen kwam, maar het zijn zo gebouwen als deze, die je pas ontdekt als je ze zelf ziet, waar je het meeste plezier aan beleeft. Zelf mooie dingen ontdekken waar de rest over zwijgt is leuker dan iets gekend bezoeken. Oordeel zelf maar.

En daar stopte mijn bezoek aan Verviers. Hier 8 foto's, voor mij een goed uur in de warme zon over heuvels heen zeulen. Maar dat geeft een negatieve beeld, want ik was positief verrast door Verviers. Vrij klein, vrij onbereikbaar maar wel heerlijk om even te doen. Nu doorrijden (of terugkeren, het is wat je liever zegt) naar Luik. Willekeurige eerste trein opgesprongen. We geraken er wel zeker?

Dit is wel eens wat anders dan wat ik gewoon doe. Alsof er in die hoop aan willekeurige artikelen enige consistentie zit. Maar ik vind het wel leuk om doen zo. Mocht uw naam trouwens beginnen met "Sp-" en eindigen op "-ours" dan hebt u wellicht zin om dit artikel te herlezen en dan heb ik ook nog

om die ervaring te versterken.

Tot een volgende Phoenomena!

1 reactie


Recommended Comments

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...