Jump to content

JOB

  • artikelen
    21
  • reacties
    105
  • bezichtigingen
    18301

Takke(n)weer


Jesperkaj

1424 bezichtigingen

tuNp4bU.png

Takke(n)weer

Heel Nederland is weer in rep en roer. Het herfstseizoen is weer begonnen en om dit te vieren hebben de weergoden besloten Nederland weer helemaal op stelten te zetten. Hun middel: de wind.

Gisteren kondigde het KNMI Code Oranje af, een waarschuwing op extreem weer. En dat extreme weer bleek ook wel erg extreem te zijn, want vannacht heb ik amper een oog dicht kunnen doen. De KNMI bleek de festiviteiten van het begin van de herfst onderschat te hebben en kondigde vanaf 08:00 vanochtend Code Rood af. Om het allemaal nog leuker te maken maakte de media in mijn ogen gisteren van een mug weer eens een gigantische olifant. Gigantische files zouden er in de ochtend ontstaan en nog meer van dat soort taferelen. Orkaan Katrina zou er niets bij zien. Deze berichtgevingen resulteerden dus dat ik vanochtend geen zitplek in de metro had. Bedankt media!

Afijn, misschien overdrijf ik lichtelijk. Wellicht een beetje frustratie omdat ik heel de rit heb moeten staan. Veel te knus naast andere reizigers staan en er dan achter komen dat één van hun nog nooit van deodorant heeft gehoord. Fijn is dat, hè? Een beetje een vervelende dag voor mij tot nu toe, maar ook voor de rest van Nederland.

Het ergste van dit weer blijft toch, naast het gebrek aan deodorant, dat heel Nederland bij een 'storm' in rep en roer raakt. Neem als voorbeeld sneeuw. Wanneer er in Nederland een klein beetje sneeuw ligt, ligt heel het treinverkeer plat, gaat van het ene naar het andere moment veel infrastructuur stuk en is er ineens een gebrek aan strooizout. Nu zijn door de wind ook weer allerlei problemen opgetreden. Ik had bijvoorbeeld bijna een halfuur vertraging met de metro, omdat men een takje niet kon verwijderen van het metrospoor. En ik kan zo wel doorgaan met het opnoemen van dit soort voorbeelden.

Punt is dat er in andere landen minder problemen optreden bij dit soort situaties. In de Alpen lachen ze ons uit als heel Nederland in chaos verkeerd bij een beetje sneeuwval, terwijl in dat gebied er bijna nooit problemen zijn die wij hier in Nederland hebben. Toch een beetje vreemd voor zo'n ver ontwikkeld land als Nederland

En de weergoden? Die kijken lachend toe naar onze situatie op dit moment.

6 reacties


Recommended Comments

En ik had juist het idee dat het KNMI voor het eerst eens terecht een weeralarm had ingesteld. :puh:

Met treinen loopt het altijd in de soep in Nederland omdat het hier een heel strak schema is. Als je dagelijks met de trein reist en vooral langs Utrecht Centraal merk je dat 1 vertraging van een trein gevolgen kan hebben voor vele andere trajecten. Treinen hebben hier hooguit 5 minuten speling maximaal om te laat op een station te komen. Als in de winter dan het spoor glad is en alle treinen een langere remweg nodig hebben neemt dat meer tijd en loopt het hele schema in de soep. Leuk is anders, maar ik begrijp de NS wel. :puh:

Link to comment

Mooi stukje. Al die codes enzo vind ik vaak ook maar onzin. Maar het is niet per se dat de treinen stil liggen omdat er wat takjes op het spoor liggen, meer om te voorkomen dat er een boom omdondert voor een trein met volle snelheid. Want dan ben je natuurlijk flink de lul. Hier lag het spoor wel vol met bomen, dus vrij logisch dat tussen Groningen en Buitenpost alles plat lag :puh:

Maar met die sneeuw; ik geef je helemaal gelijk. Ik sjees zo 14km door de sneeuw op de fiets naar school, zonder uit te glijden. Kan ook zijn dat ik geluk heb, maar ik ben in 4 jaar tijd nog maar 1 keer uitgegleden :puh: Zelfde verhaal met winterbanden, wij hebben dat nooit gehad, en nog nooit een ongeluk gehad. Gewoon rustig rijden, dan komt het vaak wel goed :)

Link to comment

België is hier echt niet veel beter in. Het komt gewoon maar een paar dagen per jaar voor, daarom denk ik niet dat er verregaande maatregelen worden genomen. In streken als rond de Alpen is het zowat dagelijkse kost, dat scheelt wel. Desalniettemin blijft het inderdaad een belachelijke bedoening iedere keer dat er wat wind opsteekt of - ocharme - er een centimeter sneeuw valt.

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...