Jump to content

MAF

  • artikelen
    518
  • reacties
    1497
  • bezichtigingen
    285272

MAF 045 - Column


NandroDavids

716 bezichtigingen

gallery_7284_229_39311.jpg

Deze rubriek is geschreven door @Silverbyte

Coming of age: Sinterklaas

Als klein kind was het Sinterklaasfeest één van de belangrijkste dagen van het jaar. De spannende weken die aan het heerlijk avondje voorafgingen, aftellend tot die dag waarop je met de hele familie samenkwam om de verjaardag van de Sint te vieren. Het waren magische jaren voor ons, kleine koters.

In onze familie betekende 5 december een familiebijeenkomst bij mijn opa en oma thuis. Dat was sowieso al een bijzondere gebeurtenis, want mijn familie woont verspreid over de verste uithoeken van het land, met zelfs een oom en tante in Neuchatel, Zwitserland. Bij aankomst hadden de kinderen uit de familie geen idee wat er gebeuren zou. Wat waren er voor lekkernijen in huis gehaald? Waar zouden Sint en Piet de cadeautjes vanavond voor ons klaarleggen? Zouden ze überhaupt wel komen, of waren we niet lief genoeg geweest? Gezelligheid stond voorop, maar ik spreek denk ik niet alleen voor mezelf als ik zeg dat het tot het laatste moment spannend bleef hoe de avond zou verlopen.

Er verscheen een zwarte hand vanachter de deur, en dan moest je oppassen dat je geen keiharde pepernoten in je giechel gemikt kreeg

Het mocht dan elk jaar weer een hele happening zijn, de rolverdeling binnen de familie stond vast. Mijn oom zat in de hoek van de kamer, met een stapel kranten en tijdschriften binnen handbereik, mijn oma vroeg iedereen of ze iets te drinken lustten en mijn tante, binnen onze kringen ook wel bekend als De Regelvogel, voerde het strenge bewind over alles wat zich binnen de keuken afspeelde. De klok tikte voort en wij wisten: het grote moment komt steeds dichterbij. En ja hoor, op een gegeven moment, in een onbewaakt ogenblik, verscheen er een zwarte hand vanachter de deur, en dan moest je oppassen dat je geen keiharde pepernoten in je giechel gemikt kreeg. Als een kudde hongerige wolven stortten wij ons op al het strooigoed dat zojuist naar binnen was gesmeten. Even later kwam mijn oom dan binnen, op een meesterlijke manier verbazing veinzend: "Hey, is Zwarte Piet geweest?!" En dan knikten we dolenthousiast, niet wetende dat hij degene was die zojuist met een zwarte handschoen de zak met pepernootjes, schuimpjes en die keiharde lettertjes in onze gezichten had geleegd.

Het hoogtepunt van de avond was de beklimming van de trap, op naar de zolder of logeerkamer, alwaar ons een zee van geschenken wachtte

Als we bijna uitgeraapt waren en de lading zoetigheid verzameld hadden in een grote schaal, opperde een willekeurig volwassen familielid 'dat er misschien ook wel cadeautjes gebracht waren...'

En dan volgde het hoogtepunt van pakjesavond: de beklimming van de trap, op naar de zolder of logeerkamer, alwaar ons een zee van geschenken wachtte. Bij het openen van de deur konden we onze ogen, elk jaar opnieuw, maar moeilijk geloven. Wat hadden Sint en Piet toch een ongelofelijke schat aan pakjes voor ons achtergelaten.

De rest van de schier oneindige avond spendeerden we aan het uitpakken van cadeautjes, demonteren van surprises en het voorlezen van gedichten. Iedereen werd op de een of andere manier wel ergens mee verrast, of dat nou met een extreem ranzige toiletpot-surprise was, of een cryptisch gedicht waar mijn opa dagen op had zitten zwoegen.

Tegenwoordig pakken we een stuk minder groots uit, vooral omdat we geen believers meer in de familie hebben. Maar dat deert niet, ik kan nog steeds genieten van de hele toestand. Ik bewandel deze aardkloot nu al 19 roerige jaren, maar ik ben blij te kunnen zeggen dat het Sinterklaasfeest nog lang niet al zijn uitwerking op mij verloren is. Ik kijk al uit naar volgend jaar.

0 reacties


Recommended Comments

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...