Jump to content

Svenie's Blog

  • artikelen
    9
  • reacties
    42
  • bezichtigingen
    13419

GTA V - Heeft het gebracht wat wij ervan verwachtte?


Svenie

1770 bezichtigingen

GTA V - Heeft het gebracht wat wij ervan verwachtte?

We zijn nu bijna drie maanden na de release van GTA V, het leek mij daarom tijd om eens na te gaan of de release van de jongste GTA-telg voor de verwachte verhoging van de activiteit op dit forum en meer bepaald binnen de GTA-fora heeft gezorgd. Als we veel leden een half jaar geleden hoorden schreeuwen dat GTA V de activiteit op dit forum terug naar een hoogtepunt zou brengen, was ik slechts één van de weinigen die met een tweetal artikels in deze blog toch wel even de voeten op de grond hield. Ik had hetzelfde enthousiasme reeds waargenomen voor de release van GTA IV in 2008, en ik was vrijwel zeker dat hetzelfde effect zich dit jaar in september zou voltrekken. We zijn nu december, drie maanden na de release van V, en ik zou nu graag willen vragen aan de mensen die mij een half jaar geleden als een zwartkijker beschouwden, hoeveel meer activiteit de release met zich heeft meegebracht.

Zoals Phoenyxar reeds aanhaalde in de rubriek ongezouten in de laatste OWN, is het enige GTA-gerelateerde forum dat vandaag de dag nog echt actief te noemen is, dat van GTA Online. De multiplayermode van GTA V dat de nodige problemen kende bij de release, zuigt zonder twijfel alle GTA-spelers naar zich toe. Men kan zich de vraag stellen of Rockstar hiermee niet de singleplayer van hun meest complete GTA-telg tot dusver aan het dood doen is. Want laat ons eerlijk zijn, GTA Online bevat alle mogelijkheden die de singleplayer van GTA V bevat, biedt daarnaast nog heel wat extra mogelijkheden, en niet te vergeten je speelt er min of meer als jezelf. Wat voor unieks blijft er dan nog van de singleplayer over? De verhaallijn hoor ik mensen denken. Inderdaad de verhaallijn, die niet slecht, maar ook weer niet super hoogstaand was, zeker niet in vergelijking met die van GTA IV, waarin naar mijn persoonlijke mening veel meer diepgang te vinden was.

Het is dus vooral GTA Online die de activiteit op dit forum opeist, en die de activiteit in de singleplayer fora van GTA V naar beneden haalt. Hoewel de game een stukje moeilijker is dan zijn voorgangers verschijnen er echter ook maar bitter weinig hulptopics. Als er al eentje verschijnt heeft deze veelal met een onderwerp te maken dat al verschillende keren is voorbij gekomen. Laten we daarnaast het effect van de sociale media en de gamergidsen niet vergeten, die een actie tot het openen van een topic ook voor een groot deel verkleinen.

Heeft GTA V voor de verwachte verhoging van de activiteit gezorgd? Als we eerlijk zijn is het enige antwoord op deze vraag nee. Hadden we dit anders kunnen laten lopen? Wellicht niet. Het enige wat ons deze, laat ik het toch een teleurstelling noemen, had kunnen besparen was een beperkter enthousiasme voor de release. GTA V is zonder twijfel de beste game van 2013, het verdient dan ook alle prijzen die het heeft gewonnen. Als we op forumvlak gaan kijken denk ik echter dat veel mensen er meer van hadden verwacht.

16 reacties


Recommended Comments

Toen ik de reclames zag ging ik helemaal uit mijn dak, maar inderdaad. Ik heb er misschien teveel van verwacht wat er zou kunnen komen. Maar het blijft natuurlijk nog steeds een geweldige game! Ik ben helemaal eens met je Column :tu:

Link to comment

De cijfers spreken je tegen, Sven. Er is wel degelijk meer activiteit gekomen sinds de release van GTA V - en de "pre"-momenten zoals trailers.

In September zijn 12.392 posts geplaatst. Dat is ongeveer gelijk gebleven in oktober, november en december (december tot nu toe iets meer dan 7000 posts in een halve maand). Ook in januari was er een piek van 12.000 posts in de maand, de rest van het jaar rond de 8000 posts. In april 2012 waren er bijvoorbeeld maar 4867 posts geplaatst, dat is bijna maar 1/3!

De generale activiteit op dit forum is dus wel degelijk gestegen dankzij GTA V.

Wat jij wellicht meer bedoelt is dat het minder verschil is dan ten tijde van GTA IV. Dat is zeker waar; in mei 2008 werd het meest gepost ooit op dit forum. Ondanks dat ik toen ervan overtuigd was dat er niet zoveel gepost werd als 2006, zat ik heel erg mis. In mei 2008 zijn maar liefst 38.933 posts geplaatst; 3x zoveel als ten tijde van GTA V.

Wellicht moeten we ons afvragen hoe dit komt? Ik denk dat daar niet slechts 1 reden voor te bedenken is. Ten eerste wordt het forum groter (wat betreft aantal leden), maar het aantal trouwe leden wordt minder. Daarnaast doet iedereen nu een beroep op WikiGTA of GTA Wikia en zijn er dus veel minder vragen op het forum; destijds hebben wij nog vaak genoeg mensen naar WikiGTA verwezen, terwijl men nu eerder komt van "op WikiGTA staat a of b, maar ik kom er niet aan uit". Ten slotte ben ik ervan overtuigd dat ook op dit gebied internationalisering plaatsvindt.

Toch moet ik zeggen dat ik niet ontevreden ben, want gemiddeld meer dan 400 posts per dag is echt niet slecht op een forum! :N

Link to comment

Cijfers liegen er inderdaad niet om, maar naar mijn gevoel heeft de release van GTA V daar echt niet toe bijgedragen. Hoeveel posts houden we over als je de Gangs en Corporations fora weghaalt? Als je ziet dat bijvoorbeeld Phoenyxar rond de 8000 posts per jaar neerzet, grotendeels in The Undeground dan stel ik mij de vraag hoeveel posts blijven buiten die fora dan nog over. Wellicht een merendeel in de onzin fora, en een heel miniem deel in de GTA-fora. Ik hoor je nu wel denken dat G&C een onderdeel is van dit forum, maar als een niet gang lid heeft het voor mij weinig betekenis.

Ik heb bovenstaand blogbericht ook niet gebaseerd op cijfergegevens, maar zoals gezegd op gevoel. Als ik zie dat op een zaterdag of zondagavond slechts 20 leden online zijn, vraag ik mij af hoe veel meer de activiteit dan gestegen is ten opzichte van de voorgaande maanden. Activiteit is denk ik toch nog altijd iets meer dan alleen maar posts.

Ik ben blij met je reactie Dutchy, cijfergegevens vallen niet te ontkennen, maar ergens een gevoel bij hebben is een louter persoonlijk iets. Ik ben ervan overtuigd dat er meer mensen, de 'trouwe leden' zoals jij ze noemt meer van de release hadden verwacht en dat is wat ik probeer aan te tonen.

Link to comment

GTA V heeft voor mij ook niet gebracht wat ik ervan verwacht had. Ik denk dat dat voor een groot deel te wijten is aan het feit dat we er toch een paar jaar op hebben moeten wachten. In de tussentijd heb ik andere games 'leren kennen' en ben ik mijn interesse in GTA een beetje kwijtgeraakt. Niks meer aan te doen natuurlijk.

Eens met je artikel ;)

Link to comment

Als je ziet dat bijvoorbeeld Phoenyxar rond de 8000 posts per jaar neerzet, grotendeels in The Undeground dan stel ik mij de vraag hoeveel posts blijven buiten die fora dan nog over. Wellicht een merendeel in de onzin fora, en een heel miniem deel in de GTA-fora.

Als ik het goed aanvoel ben ik nog steeds de grootste poster binnen de GTA-fora. Dat was ik in 2009, was ik vorig jaar en zal ik wellicht dit jaar ook zijn. Natuurlijk is die verhouding dan maar 1/6, maar je kunt toch niet een lid gebruiken om cijfers te bevestigen? Het is een voorbeeld, maar het geeft een vertekend beeld.

Heeft V ons gebracht wat we dachten? Nou, ik wist dat het activiteit ging brengen en dat heeft het gedaan, maar ik wist niet wat het ging doen met de GTA-fora zelf. Nou, ik heb het dus in ieder geval wel gezien nu en ik vind het een beetje spijtig. Misschien gaan er wel meer spelers de weg terugvinden naar de GTA-fora zelf wanneer ze Online wat beu worden, maar daar kan ik verder geen zekere uitspraken over doen.

Zelf heb ik nog steeds mijn GTA-passie en ik deel die graag, alleen lijkt het publiek niet gegroeid met enkele maanden terug.

Link to comment

Sven; je hebt helemaal gelijk, dat zeg ik toch ook? Dat ook ik het gevoel heb dat het minder te weeg bracht (wat overigens OOK door de cijfers werd bevestigd); helemaal als je kijkt naar het verschil tussen IV en V? Ook ik had gehoopt op meer, maar gelukkig was ik wel realistisch en had dus weinig hoop... De totale activiteit is echter wel toegenomen over de verschillende maanden, augustus ineens omhoog geschoten met 4000 posts, dat geeft wel wat aan (is geen toeval). Wellicht niet in de GTA fora - althans niet zoveel als gewenst - maar het was er wel. Dus het geeft wel aan dat het forum actiever is geworden. Dit is het verschil tussen absoluut en relatief; absoluut is het flink gestegen (1,5x zoveel posts!), maar relatief valt het echt in het niet bij releases voorheen.

En de reden waarom dat is, kunnen we alleen maar naar gissen, maar in mijn post hierboven 3 dingen aangegeven die waarschijnlijk wel veel invloed hierop hebben gehad.

Link to comment

GTA V heeft voor mij ook niet gebracht wat ik ervan verwacht had. Ik denk dat dat voor een groot deel te wijten is aan het feit dat we er toch een paar jaar op hebben moeten wachten. In de tussentijd heb ik andere games 'leren kennen' en ben ik mijn interesse in GTA een beetje kwijtgeraakt. Niks meer aan te doen natuurlijk.

Ik heb hetzelfde gevoel. Ik heb honderden uren in GTA IV gespeeld, eerst op de Playstation 3, later op de PC. Daarna was er een lange stilte in het GTA gebeuren, oké Episodes From Liberty City en GTA Chinatown Wars waren er nog, maar een GTA die al een jaar uit is en tevens enkel een nieuwe (korte) storyline bevat en een top down GTA op een gameboy wekken mijn interesse niet. Daarna ben ik de shooters tegen gekomen en heb ik daar 4 nieuwe games gespeeld, duizenden uren. Dan komt GTA V eindelijk uit, en merk ik dat er eigenlijk niet zo veel aan is. Dat komt deels doordat het op een console is en ik het belachelijk vind om met zo'n klein stickje te mikken en deels doordat ik er wat uitgegroeid ben, vermoed ik.

Link to comment

Ik zal op geen enkel vlak ontkennen dat er een deel herkenning zit in wat je schrijft, en ook zeker niet dat de cijfers niet kloppen. Het ligt er denk ik ook wel aan welke verwachting je hebt bij "activiteit" en het oplopen daarvan. Zijn dat views, zijn dat posts, zijn dat nieuwe groepen op het forum? Zijn dat nieuwe leden waarmee je begint op te trekken op het forum? Waarop baseer je je gevoel? Waarop beheerst jouw gevoel, vanuit welk referentiekader, bij jou deze emotie? Activiteit kan ook groeien buiten je gezichtsveld, interesses e.d. ;)

Het forum verandert, de leden op het forum veranderen, internet om het forum heen is veranderd. Activiteit in de huidige tijd bomvol social media waarop iedereen zijn eigen groepjes kan starten zonder enige knowhow van website design, scripting o.i.d., om nog maar niet te beginnen over Social Club van Rockstar zelf die zoveel biedt voor groepen fans dat ze zich niet meer op een forum hoeven te verenigen, daarmee geredeneerd is het forum super actief. Zijn we wel degelijk hot. Is wat we bieden zeker wel uniek, uniek genoeg dat we in de wirwar van aanbod op internet nog dagelijks gevonden worden door nieuwe gezichten. Dit soort factoren meegenomen heb ik juist het gevoel dat we nog boven verwachting bezocht worden. Ik had het juist minder verwacht. :)

Link to comment

TekaLoca zei op 17 december 2013 - 21:33 :

GTA V heeft voor mij ook niet gebracht wat ik ervan verwacht had. Ik denk dat dat voor een groot deel te wijten is aan het feit dat we er toch een paar jaar op hebben moeten wachten. In de tussentijd heb ik andere games 'leren kennen' en ben ik mijn interesse in GTA een beetje kwijtgeraakt. Niks meer aan te doen natuurlijk.

Ik heb hetzelfde gevoel. Ik heb honderden uren in GTA IV gespeeld, eerst op de Playstation 3, later op de PC. Daarna was er een lange stilte in het GTA gebeuren, oké Episodes From Liberty City en GTA Chinatown Wars waren er nog, maar een GTA die al een jaar uit is en tevens enkel een nieuwe (korte) storyline bevat en een top down GTA op een gameboy wekken mijn interesse niet. Daarna ben ik de shooters tegen gekomen en heb ik daar 4 nieuwe games gespeeld, duizenden uren. Dan komt GTA V eindelijk uit, en merk ik dat er eigenlijk niet zo veel aan is. Dat komt deels doordat het op een console is en ik het belachelijk vind om met zo'n klein stickje te mikken en deels doordat ik er wat uitgegroeid ben, vermoed ik.

That's it! Ik ben in die tussentijd ook in aanraking gekomen met shooters.. :7

Link to comment

Het vreemde is; wanneer ik een discussietopic aanmaak, heb ik binnen no-time 16 reacties daarop. De animo om te discussieren over GTA bestaat wel. Dan snap ik niet waarom leden zelf geen topics aanmaken... :N

Link to comment

Ik wel denk ik. :puh:

Social Media heeft gezorgd voor een andere manier van internetgebruik. Als we het aantal views en reacties een percentage konden geven tussen nu en pakweg vijf jaar terug, ben ik er zeker van dat dat percentage gedaald is. Vooral de Facebook Timeline heeft passief gedrag als gevolg gehad, ik denk dat dat passieve (wel lezen, niet reageren) o.a. daar vandaan komt. Met het wel of niet zelf starten, zelfde verhaal. Updates van anderen lezen is prio boven zelf iets plaatsen bij de meesten. Zo gaat het ook op Twitter e.d.

Het zelfde zien we ook bij modificaties. Ik denk dat daar de verhouding "gebruiker vs. bouwer" ook is veranderd. Toen ik mijn eerste modificatie voor een game binnenhaalde en succesvol had geïnstalleerd wist ik niet hoe gauw ik moest beginnen met zelf ook te bouwen. (NFS III en NFS HS knipoog.gif ) Tegenwoordig is het aanbod aan modificaties groter, dus de "noodzaak" is er minder om zelf aan de slag te gaan ofzo. puh2.gif

Link to comment

Modificaties is wat dat betreft heel anders. Je hebt kennis en ervaring nodig om mooie modificaties te maken. Het zijn altijd maar een handvol modders geweest die werkelijk mooie dingen konden maken. Ook toen wilde iedereen wel; maar niet iedereen had de "drive" en de tijd om het te leren. Dat is nu niet, maar toen ook al niet.

Je hebt wellicht wel gelijk met de sociale media. Dat men passiever is dan vroegaaah weet ik al langer, maar had het verband met social media niet gelegd. Of het is gewoon de algemene trend van de jongere jeugd nu en is social media om die reden juist heel populair...

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...