Jump to content

Phoenomena

  • artikelen
    80
  • reacties
    396
  • bezichtigingen
    79223

Phoeny's Phantastic Phorum Phenomenon - Uniek


Phoenyxar

1067 bezichtigingen

Uniek

Al wandelend gisteren dacht ik na over het concept of toch het idee achter personificatie. Je weet wel, het Westerse (niet enkel gelimiteerd tot het Westen, maar wel oorspronkelijk hier begonnen) idee dat iedereen zich moet/kan onderscheiden ten opzichte van de rest.

Ik heb het niet enkel over het psychologische proces, maar ook over het economische idee erachter. Op een manier is het idee dat je jezelf "speciaal" kunt maken via bepaalde voorwerpen/accessoires ons aangepraat via reclame en zeer doordachte marketingprogramma's van de vroege jaren 70.

Het was op zich niets nieuws natuurlijk, de adel en burgerij hebben dit principe eeuwenlang gehanteerd via het aanschaffen van schilderijen, speciale kleding, vervoer etc. om zich te onderscheiden van het plebs. Op zich ook wel een menselijk iets om je te proberen onderscheiden, opgaan in de anonimiteit is nu eenmaal een onbewuste angst, zeker voor hen die denken dat ze uniek moeten zijn omwille van hun vermogen. Maar het was in de jaren 70 wel iets nieuw voor het gewone publiek.

Maar nu, mede dankzij die marketingbeweging is het concept erachter een beetje... leeg geworden. Want oorspronkelijk waren het gewoon enkelen die zich wilden onderscheiden ten opzichte van de massa, dus nu dat de massa net datgene probeert te doen, op welke manier doe je dit dan? Of wat houdt het dan in? Uiteindelijk strand je dan op een paradox. Als elk individu zich probeert te onderscheiden van de rest, dan is net het niet nastreven van uniek zijn de enige manier om als individu uniek te zijn en vice versa.

Het is geen absolute wetenschap, uiteindelijk zijn er genoeg manieren om jezelf uniek te noemen, mits je het nodig vindt om dit te doen. Maar ik vond het op zich best wel een amusant idee dat dit concept van iets "uniek" uiteindelijk zeer generiek maakt. Niet enkel bij mensen natuurlijk, het is breder dan dat, maar het is bij mensen wel net dat tikje leuker.

Uiteindelijk sluit dit stukje pseudo-filosofie mooi aan bij een bestaand idioom. "Iedereen is speciaal." Lekker paradoxaal. Of niet?

Een zeer uniek artikeltje, nee? Ow, wacht...

2 reacties


Recommended Comments

Een blogartikel zonder reacties, da's bijna uniek!

Leuke gedachte, hoe dan ook. Door ons te onderscheiden wil iedereen zich onderscheiden waardoor niemand zich meer onderscheidt. Dus nu kun je je in theorie onderscheiden door je niet te onderscheiden. Hoe paradoxaal, inderdaad.

Link to comment

Een blogartikel zonder reacties, da's bijna uniek!

Dat zegt u volledig juist, mijne heer Cabyon!

En ook een mooie samenvatting van mijn artikel. Waar u twee zinnen nodig heeft kost het mij twee alinea's :v

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...