Jump to content

Phoenomena

  • artikelen
    80
  • reacties
    396
  • bezichtigingen
    79220

Phoeny's Phantastic Phorum Phenomenon - Socio


Phoenyxar

1606 bezichtigingen

Socio

Zoals elk semi-intelligent ontwikkeld wezen (wat wij gemakkelijkheidshalve "mens" zullen noemen) heb ik al eens graag een gesprek. Uiteraard. Dat mag geen verrassing zijn, zoiets doen mensen nu al eens. Maar dat komt zo met zijn probleempje.

Ik start niet graag een gesprek en vind me er zelf ook echt niet zo sterk in. Zeker, ik kan zoals iedereen wel al eens zeggen, maar doelbewust een gesprek starten is een van mijn zwakke punten. Ik ben op dat vlak nogal passief. Als iemand een gesprek begint ga ik er gewoon in mee, maar er zelf eentje starten gebeurt zelden.

En dat is meer een automatisme dan dat het een keuze is. Het is niet dat ik er voor kies om een gesprek niet te beginnen, hoewel dat op zich wel gebeurt aangezien ik die actie niet onderneem, maar het is meer een constant iets. Een karaktertrekje als je het zo wilt noemen en het is een irritant eentje. Eentje dat we sowieso al veel heeft gekost en waar ik ongetwijfeld al genoeg nadelen van heb ondervonden en toch... identificeer ik me er mee. Vreemd, is het niet?

Maar dan vraag ik mij af of ik hier zo alleen in ben. Ik kan met grote zekerheid stellen dat dit gedrag in de minderheid is, met vrij grote zekerheid zelfs, aangezien ik tot dezer dag nog niemand ben tegengekomen die op dat vlak passiever is. Hoewel toegegeven het praktisch gezien lastig moet zijn voor iemand om op dit criteria op te vallen dus misschien is mijn eigen passiviteit hier een factor op zichzelf. Niet dat ik over enige houding op dit vlak een uitspraak wil doen, laat staan oordelen, maar meer initiatief tonen zorgt er alleszins wel voor dat je opvalt en bijgevolg leidt passief gedrag naar minder interactie wat op zich weer leidt naar... meer passief gedrag. Een mooie vicieuze cirkel, maar zelf heb ik er ondanks mijn eigen passieve gedrag nooit de slechte kant van moeten ervaren.

Dus, wat is het eigenlijk, die stilte die ik voortbreng? Het is geen keuze en het is ook niet echt gelimiteerd tot echte sociale interactie aangezien ik diezelfde automatismen ook online onderga (zo vreemd als dat op zichzelf dan weer moge lijken) Het is iets dat me oprecht doet verwonderen en bijgevolg durf (hoewel dat hier niet het goede werkwoord is) er ook nauwelijks iets over zeggen. Een beetje complex en repetitief, ik zie het zelf ook in...

En toch zie ik het als deel van me, zouden er zo nog zijn?

9 reacties


Recommended Comments

Ik ondervind af en toe ook wel eens hetzelfde probleem, vooral tegen één persoon vind ik het moeilijk. Het is niet echt de intentie om niet te willen praten, maar vooral niet echt weten waarover te praten. Eenmaal een gesprek op gang is, lukt het dan wel weer beter.

Link to comment

Ik ondervind af en toe ook wel eens hetzelfde probleem, vooral tegen één persoon vind ik het moeilijk. Het is niet echt de intentie om niet te willen praten, maar vooral niet echt weten waarover te praten. Eenmaal een gesprek op gang is, lukt het dan wel weer beter.

Laat me raden, het gaat om het vrouwelijk schoon? :P

Link to comment

Nee, ik bedoel gewoon gesprekken één tegen één in het algemeen. Misschien komt dat door het gevoel dat, wanneer je in groep bent, iemand anders wel het gesprek kan starten, maar als je met twee bent, moet jij het doen als de ander het niet doet.

Op zich heb ik geen probleem met een stilte, wat veel mensen wel zien te hebben, maar als je een paar uur met iemand rondloopt, kan je toch moeilijk voortdurend stil zijn. Het is iets waar ik in groei, maar het helemaal onder de knie hebben zal ik denk ik nooit.

Link to comment

Klinkt raar maar ik ga bijna dagelijks met een vriend van me om en we hebben na 3 jaar nog steeds heel wat gespreksstof. Misschien komt het omdat we allebei wel gemakkelijk een gesprek beginnen en opgang houden, geen idee.

Hetzelfde als ik bij iemand voor het eerst thuis kom. Dat vind ik echt geweldig want dan kan het gesprek alle kanten op en dan ben ik ook de initiatiefnemer voor een gesprek.

Ik kan niet zo goed tegen die awkward stiltes, dan praat ik nog liever over het weer :7

Link to comment

Een stilte hoeft niet awkard te zijn, als je ze maar niet awkward maakt. Veel mensen voelen de nood om altijd maar te praten, terwijl een stilte, mits die niet te lang aanhoudt, ook moet kunnen. Ik kan niet zo goed tegen mensen die na letterlijk 5 seconden 'AWKWARD SILENCE' schreeuwen. Start dan een nieuw gesprek, maar dat helpt echt niemand vooruit.

Link to comment

Interessant, misschien hangt het vast aan de naam? :o

Ik ben wel meer iemand die meer 1vs1 praat dan in groep, maar inderdaad, je weet niet altijd waarover praten.

Link to comment

Ik vind het altijd wel prettig als de TV erbij aan staat want mocht er dan een stilte komen, dan kun je altijd nog over het programma op de TV beginnen.

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...