Jump to content

Eliology

  • artikelen
    2
  • reacties
    23
  • bezichtigingen
    5032

Eliology / 2 / Film / Interstellar


3L1077

2338 bezichtigingen

Y3lUK4f.png


WqgKxrf.png

lB6ZqqU.png

rvrmrf2.png

Ik zal beginnen met de volgende waarheid: "Wat een topfilm!" Jullie weten het of niet, maar ik ben wel bezig met

IMDB, de Internet Movie Database. Daar hebben ze namelijk een erg interessante lijst: de 250 beste films in de hele geschiedenis. Meer zal ik daar nu niet over vertellen, maar het boeit me. Als je er meer over wilt weten of discussiëren, verwijs ik je met plezier door naar het eerder door mij geopende topic hierover. Ik was dus al een eeuwigheid aan het uitkijken naar deze film, aangezien ik eerder al ontdekt dat Nolans films helemaal mijn ding waren (Inception, The Dark Knight, ...). Een nieuwe film van je favoriete regisseur, over een boeiend onderwerp... Kan niet mis zijn. Vorige week vrijdag was het dan zo ver. Mijn vriend belde hier aan, om eventjes mee te eten en daarna – hopelijk – te gaan genieten van een topfilm. Voor we vertrokken keken we nog eens naar de IMDB-pagina over de film en wat bleek: hij was de top 250 al binnengekomen op #28! Fenomenaal gewoon. Dus, vier uur later zijn we terug thuis, kijken we nog eens... #22. Niet dat het daar stopt hoor, op de dag van vandaag staat hij op... #11 Dat zegt al iets over de film, of toch de hype errond, niet waar?

PfElg5t.png

Het verhaal was zo goed dat ik op sommige momenten in de bioscoop op het puntje van mijn (niet zo comfortabele) stoel zat. Daarom zou het dus zonde zijn om het te verpesten, maar ik wil jullie toch een idee geven, om te weten of het nu over zombies of over eenhoorns of over gemuteerde kwallen gaat. Eigenlijk geen van die drie... Het speelt zich af in een alternate earth, een versie van de aarde die door één of andere historische gebeurtenis helemaal niet meer gelijk is aan de onze. Ik heb niet zo goed begrepen wanneer het zich nu afspeelt, maar dat is ook niet zo belangrijk. Ik schat ergens in de komende 50 à 100 jaar. Een heel groot deel van de wereldbevolking is uitgeroeid, en men leeft weer, toch op een hedendaagse wijze, van het boerenleven. Maïs, maïs, graan, nog eens maïs en alle andere gewassen, zo ver het oog reikt. Maar men kampt wel met een probleem: regelmatig wordt men geteisterd door gigantische stofwolken die vele verstikkingsdoden opeisen. Het is duidelijk: de aarde is niet meer geschikt om op te leven. Wanneer Cooper (ex-ruimtepiloot), het hoofdpersonage, op toevallige wijze in contact komt met de NASA, die hier nog geheimer is dan de CSI, blijkt dat ze bezig waren met geheime plannen... Ze willen dat Cooper op zoek gaat naar een nieuwe planeet om op te leven...

1KFGhdW.png

c1WMKIO.png

Prachtige film! Toen ik buitenkwam dacht ik echt van "Yep, beste film die ik ooit heb gezien."Die gedachte is nu al wel weer over, maar toch, een kunstwerk. Ik kon tijdens de film niet ophouden met terugdenken aan Inception: het lijkt zo hard op elkaar, en tegelijk ook niet. De climax van Inception, toen de auto viel (geen spoiler), doet me wel denken aan die van Interstellar. Het constant en snel afwisselen van standpunt (zelfs van wereld/universum, in beide films eigenlijk), werkt goed in op de spanning. Op vele punten zijn ze dan ook wel erg gewaagd aan elkaar, denk maar aan muziek (de bombastische geluiden in Inception, de lichte, doch donkere muziek van Interstellar), het beeld (kantelende straten in Inception, gekantelde planeten (!) in Interstellar) en ga zo maar door... Een van de dingen waarin Interstellar voor mij onderdeed voor Inception, waren de personages. In Inception had je een crew, die eigenlijk was gebaseerd op een filmcrew. Regisseur, acteur, componist, en zo voort. Allen waren ze goed ontwikkeld en zaten de relaties goed ineen. Ook waren de namen erg goed gevonden. Ariadne was een verwijzing naar de Griekse mythologie, en de naam Mal komt van het Franse woord voor slecht. Dat miste ik toch bij Interstellar.

d4oWR4p.png

Dit is dan weer het punt waarop Interstellar torenhoog boven zijn antagonist (voor mij toch), Inception, uitsteekt. Matthew McConaughney is een geweldige acteur met een totaal eigen stijl (denk aan True Detective, Mud, Dallas Buyers Club). Anne Hathaway was oké, maar kom, dat betekent niet dat ze slecht is hé. Ook van Mackenzie Foy, een dertienjarig meisje verschoot ik wel. Ik vond dat ze de rol van de kleine Murph (Coopers dochter) erg goed vertolkte. Maar ze bleef niet klein, en Murph veranderde toen plots in Jessica Chastain. Wat een geweldige actrice. Vond haar erg leuk, en ze is wel een streling voor het oog... Ook Micael Caine mogen we niet vergeten. Een vaste waarde in Nolan films, altijd een gelijkende rol, maar altijd geweldig.

92yVKoU.png

Hans Zimmer componeerde ook de muziek van Inception. De muziek was erg goed, en vooral herkenbaar. Ook de geluidseffecten waren fantastisch. In de ruimte is er namelijk geen geluid, en dat werd met ontploffingen wel fantastisch gedaan. Plots zo'n muisstille, volle bioscoopzaal... Indrukwekkend.

om een voorproefje te krijgen van de muziek.

c8iMdnh.png

Fantastisch hé... Zo'n beelden van zwarte gaten, nieuwe planeten, en zelfs de beelden op aarde waren adembenemend. Ze hebben trouwens samengewerkt met een gespecialiseerde wetenschapper om de beelden zo correct mogelijk te verbeelden.

"To creating the wormhole and black hole, Dr.

Kip Thorne collaborated with VFX supervisor Paul J. Franklin and his team at Double Negative. Thorne provided pages of deeply sourced theoretical equations to the team, who then created new CGI software programs based on these equations to create accurate computer simulations of these phenomena. Some individual frames took up to 100 hours to render, and ultimately the whole CGI program reached to 800 terabytes of data. The resulting VFX provided Thorne with new insight into the effects of gravitational lensing and accretion disks surrounding black holes, and led to him writing two scientific papers: one for the astrophysics community and one for the computer graphics community."

Bron: IDMB.com

6AsE7ih.png

Die waren op zich wel goed. Op een gegeven moment is er in het ruimteschip een dialoog waarbij men voor een dilemma wordt gezet, en daar vloeit dan ook de volgende quote uit "Love is the one thing that transcends time and space."Prima op zich, en ook goed in de context van de film, maar het gebruik van zo'n melige romantiek was misschien een klein beetje te aanwezig in Interstellar.

Cmq5v2v.png

7 reacties


Recommended Comments

Helemaal mee eens, en waarschijnlijk de beste film die ik dit jaar gezien heb. Fenomenaal. Standbeeld van Matthew McConaughey staat inmiddels in de tuin.

Haha, heb je True Detective gezien?

Ik ga er deze week heen! Ben heel benieuwd of het mijn verwachtingen waar zal maken.

Als je verwachtingen gelijk lopen met deze review zal dat geen probleem zijn! :tu:

Link to comment

Haha, heb je True Detective gezien?

Ja dat zou je wel denken. Gek genoeg heb ik alleen een keer (een deel van) de eerste aflevering gezien. Tijdgebrek op dat moment heeft me er denk ik van weerhouden de rest van de serie te volgen, maar ik ga de serie zeker nog eens bekijken!
Link to comment

Het is nooit te laat om je mening te delen, misschien wel een beetje vroeg, maar goed. Keurige review, ik ben het met alle punten wel eens.

Deze film was zo fascinerend, je word er binnen enkele minuten al meteen ingezogen en het verhaal blijft maar climaxen met als absolute hoogtepunt de scene in de Tesseract. Het geweldige aan deze film is hoe deze climax als geheel blijft ontwikkelen gedurende de film, het verhaal blijft maar spannender en boeiender worden, maar word ook continu ondersteund met steeds indrukwekkender geluid en beeld. Zelfs het emotionele aspect was zeer sterk dit keer, ik keek deze film voor de derde keer met mijn zus, en die moest bijna een traantje laten toen Murph zo'n boodschap richting haar vader stuurde met het feit dat ze dezelfde leeftijd hebben bereikt.

Ik kan het niet laten om Nolans werk altijd met zijn eerdere films te ranken, maar ik denk toch dat The Prestige mijn favoriet blijft, gevolgd door Memento en wie de top-3 completeert, TDK of deze film, ik weet het niet? :puh: Ik zie dit wel als de beste film van het huidige decennia tot dusver met een kleine voorsprong op The Hunt, Rush en Tinker Tailor Soldier Spy.

Ben benieuwd wat Nolans volgende film gaat worden, vooralsnog is er niks over bekend. Binnenkort komt wel The Martian met twee bekenden uit deze film, ook deze gaat over ruimtereizen en is van een goede regisseur.

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...