Jump to content

Inactief

  • artikelen
    143
  • reacties
    841
  • bezichtigingen
    148121

Bijdragers aan deze blog

  • Cabyon 97
  • Bierbuikje 15
  • MegaPilot 15
  • Phoenyxar 9
  • Foreigner97 5
  • thebig 1
  • Michael 1

Het vermogen van Sinterklaas


Bierbuikje

1859 bezichtigingen

singt_zps72fc6f2c.png

Het aankomende weekend komt hij weer langs de huizen om de Nederlanders en Vlamingen te overladen met cadeautjes. Met de hulp van zijn trouwe collega's investeert de goedheiligman al sinds jaar en dag een vermogen in de economie, maar hoe kan de Sint dit buitensporige koopgedrag volhouden? Vaststaat dat hij ontzettend rijk moet zijn en dat hij niet leeft van donaties. Met zijn oude leeftijd werkt hij ook niet meer op de 3 weken voor 5/6 december na. Zijn pieten werken ook niet, die zijn juist bij hem in dienst. Allemaal kosten, maar weinig inkomsten. Hoe groot moet het vermogen van Sinterklaas dan wel niet zijn? Laten we eerst eens kijken naar de kosten.

Cadeau kosten

Nederland en Vlaanderen tellen respectievelijk 16 en 6 miljoen inwoners die jaarlijks een cadeau krijgen van gemiddeld €25,-. Qua uitgaven komt dit uit op een kostenpost van €550.000.000,- per jaar.

Pietenhuis

Sinterklaas heeft 2 huizen in zijn bezit voor hem en het gezelschap. Een pietenhuis in Nederland voor de wintermaanden en een pietenhuis in Spanje voor de rest van het jaar. In Nederland woont de Sint in een herenhuis in Zeist. Exacte bedragen over dit huis zijn niet bekend, maar vergelijkbare herenhuizen kosten rond de €1.500.000,-. Er vanuit gaande dat de Sint in Spanje ook zo'n huis heeft kunnen we dit gemakkelijk verdubbelen. Het gemiddelde onderhoud per (groot) huis in Nederland is per jaar €7.500,-, maal 2 wordt €15.000,- onderhoudskosten per jaar.

Stoomboot

Hoeveel stoomboten Sinterklaas heeft is niet bekend, maar het moeten er minimaal 12 zijn. Sinterklaas komt immers bij de nationale intocht jaarlijks binnen met stoomboot 12. Een gemiddelde grote boot, of eigenlijk een klein cruiseschip (rekening houdende met vrachtruimte en ruimte voor alle pieten) kost tegenwoordig rond de €5.000.000,-. Onderhoudskosten zijn niet precies bekend, maar als we aannemen dat de verhouding gelijk staat als die van de onderhoudskosten bij een huis mogen we aannemen dat deze voor een boot €25.000,- zijn. Maal minimaal 12 boten komt dit neer op €300.000,- per jaar.

Personeelskosten

GTAGames.nl afbeelding
Dit is een tricky kostenpost aangezien de Sint de pieten onderdak verschaft in zijn pietenhuis. Voor een deel voorziet de Sint in het levensonderhoud van de pieten en betaalt ze deels in natura. Deze kosten zijn niet precies uit te rekenen, maar waarschijnlijk zal het op hetzelfde uitkomen als de Sint ze volledig in geld zou betalen en niets in natura. Dan verdient een piet waarschijnlijk een modaal inkomen van €34.500,- per jaar (bruto). Nu rijst nog de vraag hoeveel pieten de Sint heeft en hier zijn de meningen flink over verdeeld. Wie het Sinterklaas journaal of de intocht heeft gekeken zal denken aan ongeveer 200 pieten. Wie denkt aan alle intochten in het land zal uitkomen op ongeveer 10.000 pieten, maar voor dit onderzoek zijn we logisch gaan redeneren.

Nederland en Vlaanderen tellen 22 miljoen inwoners met een gezinssamenstelling van gemiddeld 4 gezinsleden. Voor de Sint zijn er dus ongeveer 5,5 miljoen huizen om langs te gaan. Voor het gemak vergelijken we een piet die de schoorstenen langs gaat met een postbode die post bezorgt. Op de redactie is berekend dat een postbode per dag ongeveer 2 wijken kan voorzien van post met een gemiddelde van 50 huizen per wijk, dit is inclusief voorwerk. Ongeveer 100 huizen voor een piet in een nacht verdeeld over 5,5 miljoen huizen komen we uit op 55.000 pieten. Als we dit vermenigvuldigen met 1x modaal inkomen zien we personeelskosten van €1.897.500.000,-. Daarbij moet de goedheiligman zichzelf niet natuurlijk niet vergeten. In de huidige cultuur is het aannemelijk dat een CEO minimaal 10x modaal verdient en dat komt uit op een totale personeelskosten van €1.897.845.000,-.

Totale jaarlijkse uitgaven

[table=border]

Cadeaukosten|€550.000.000,-

Pietenhuis|€15.000,-

Stoomboten|€300.000,-

Personeelskosten|€1.897.845.000,-

Totale uitgaven|€2.448.160.000,-[/table]

2,5 miljard uitgeven per jaar gaat de Sint niet in de koude kleren zitten en daar moet ook een flinke inkomstenbron tegenover staan om dit te compenseren. Zoals al aangegeven werkt de Sint niet meer en creëren zijn Pieten ook geen inkomen voor hem. De Sint heeft geen handel naast zijn huidige werk dus moet het geld ergens anders vandaan komen. Waarschijnlijk heeft hij al zijn geld op een bank in Zwitserland en zijn de enige inkomsten de rente inkomsten van de bank. Het vermogen van de Sint zal dusdanig groot zijn dat hij zijn eigen bank kan beginnen dus mogen we geen grote rente verwachten. We houden daarom de euribor rente aan zoals deze is geschat door de Europese Unie, deze bedraagt 0,33%. Als de uitgaven gelijk zijn aan de inkomsten moet de rente ontvangst dus ook €2.448.160.000,- bedragen. Dat maakt het vermogen van de Sinterklaas €741.866.666.666,67,-. Ter vergelijking: het vermogen van Dagobert Duck wordt geschat op 23,2 miljard en het vermogen van Bill Gates op 66,5 miljard euro.

Het vermogen van Sinterklaas:

741,8 miljard euro

Houdt het verhaal hier op?

Nee, we zijn namelijk 1 kostenpost vergeten. Vermogensbelasting. Iedere inwoner van Nederland en voor het gemak ook Sinterklaas betaalt 30% belasting over 4% van het vermogen. Dat komt uit op 1,2% belasting oftewel €8.902.400.000,- (3 maal het begrotingstekort van Nederland). Deze belasting is hoger dan het vaste inkomen van 0,33% rente en daarmee is het vermogen van de Sint dalende. Zou de sint doorgaan met dit uitgavenpatroon is hij binnen 148 jaar failliet in het jaar 2162. Echter houdt de goedheiligman dit al jaren vol en moet er dus nog een potje inkomsten zijn waaruit de Sint kan putten. Dat kunnen wellicht de merchandise inkomsten zijn. De Sint is als het ware een merk voor vele winkeliers en televisiezenders. Plak het logo van de Sint op een product en het gaat als warme broodjes over de toonbank. De inkomsten hieruit zouden gelijk moeten zijn aan de vermogensbelasting zodat het vermogen van de Sint gelijk blijft.

sint-slaaptcopy_zps1a8c2773.png

0 reacties


Recommended Comments

Er zijn geen reacties om weer te geven.

Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...