Jump to content

BBB - Bassieboy's Blog

  • artikelen
    19
  • reacties
    91
  • bezichtigingen
    5982

2014 - Mijn jaar - II


Bassieboy35

992 bezichtigingen

PYfIAbz.png

Nou, ik hoop dat jullie een beetje genoten hebben van Deel I van mijn jaar. En schijnbaar heeft mijn tease gewerkt. Wat al ik bij het radio vak heb geleerd? Benieuwd hoe en wat, lees gerust deel II.


Op 1 juli kon ik mijn Diploma komen ophalen. Nadat ik school voor voorlopig achter de rug gelaten, had ik weer wat tijd om te gamen, maar ook meer werken zat erbij. En natuurlijk de vraag, hoe liep het met het mailtje af. Eenmaal nadat ik die verzonden had kreeg ik al gauw antwoord. Er werd erg positief gereageerd en voorgesteld dat ik bij een van de jongeren programma's die iedere woensdag en donderdagavond zijn tussen 21:00 en 23:00 kon komen kijken. Die van de donderdagavond had ik wat vaker naar geluisterd. Ja dat doe je dan. Je moet een beetje inlezen om het zomaar te noemen, zodat je daar niet helemaal zonder informatie zit. De jongen was iets meer van mijn leeftijd en klonk wat professioneler. Dus mijn keus was gemaakt, ik moest een kleine week wachten. Die donderdagavond kwam ik rond kwart voor negen in de studio. Er werd open gedaan via een telefoon. Ik liep de trap op en zag een sticker van het logo op de deur. Daar moest het wel zijn. Ik liep naar binnen, niet wetend wat me te wachten stond. Een blije, goede gehumeurde man liep naar me toe. Hij is de baas, maar eigenlijk is dat niet de beste benaming gezien het om een vrijwilligersorganisatie gaat. Nog geen minuut later had ik kennis gemaakt met de 16 jarige DJ.

Ik werd rond geleid door het pand. Het is niet zo dat je er kon verdwalen, maar een rondleiding is sowieso niet verkeerd. Er was onder andere een ECK en een redactie ruimte. ECK werd mij meteen uitgelegd. De DJ was het al vergeten, maar mij is het tot nu toe altijd bijgebleven: Eind Controle Kamer. :clown: Het vreemde was alleen dat er een vrij verouderde draaitafel lag in de ECK en een compleet nieuwe op de redactie. Die laatste lag op een hout bouwwerk. Maar dit bleek te zijn omdat er later in de zomer een verbouwing ging plaats vinden waar de draaitafel uit ECK zou worden gehaald. Maar goed, de uitzending, daar kwam ik tenslotte voor. Er werd een beetje uitgelegd hoe het werkte. Alles kreeg ik nog niet helemaal mee, je moet er eenmaal een keer op gedraaid hebben om te weten wat ze precies bedoelen. Het grootste gedeelte kreeg ik in ieder geval. Een doorstart die ik zelf mocht doen was het hoogtepunt van de avond. Ik had wat vragen in mijn achterhoofd voorbereid zodat ik een beetje kwam te weten hoe het in elkaar zat. Om 23:00 zat de uitzending erop. De 'baas' zei al tegen mij: 'Ik weet niet als je het opgevallen is, maar je hebt zeker niet echt wat van de muziek meegekregen.' Daar had hij gelijk, dat was toch wel opvallend. Niet bij gebrek aan attentie maar omdat je tijdens een nummer met andere dingen bezig bent. Goed, het was tijd om naar huis te gaan. Vlak daarvoor vroegen ze als ik een keer een demo wou opnemen. Dat wou ik uiteraard wel.

De volgende week kwam ik terug op hetzelfde tijdstip. Niet helemaal wetend hoe het ging verlopen. Ik kon dus in de ECK aan de slag terwijl de officiële uitzending bezig was in de redactieruimte. Dat is het voordeel van twee draaitafels. Deze zat toch wel een stuk anders in elkaar. Het was meer voor spek en bonen om het zo maar te zeggen. Er werd mij uitgelegd hoe het precies werkte. In tegenstelling tot de andere draaitafel moest je hier nog bij iedere handeling aanwezig zijn. Ik had één beeldscherm waar de database op stond en het andere beeldscherm kon ik alles mee doen wat ik wou. Het was wel komisch, want je faalt gewoon als de neten. Je hebt er wel veel plezier aan, daar ging het mij om. Ik las soms een nieuwsbericht voor en koos mijn eigen muziek uit. Uiteraard met een hoge frequentie aan het fenomeen jingles - geluidsfragmenten met herkenbaarheid van je station en dergelijke - ertussen. Met de digitale wereld van tegenwoordig had ik mijn uitzending binnen no time naar mijn mail kunnen sturen om thuis terug te luisteren. De volgende week mocht ik terugkomen, maar dan echt met een voorbereid programma. De structuur van het draaiboek had ik van de andere DJ opgenomen.

De volgende week was weer hetzelfde verhaal, alleen met iets meer ervaring van hoe de tafel werkt en wat bijvoorbeeld de week ervoor compleet verkeerd ging. Dit ging nog een week of twee door. Toen begon de zomerprogrammering, een aantal programma's gaan dan met vakantie en er komt zendtijd vrij. Eigenlijk het ideale moment om te beginnen. Dat dachten zij ook, 'de baas' vroeg aan mij als ik een programma in de zomer wou overnemen van 21:00 tot 23:00 op de vrijdagavond. Ik kon dan gewoon iedere week op de donderdag terugkomen op hetzelfde tijdstip omdat het voor hen makkelijker was. Mijn enthousiasme voor radiogebied was zodanig dat ik wel DJ wou worden. Dus zonder enige twijfel zei ik ja. Ik moest dus aan een naam komen, een logo voor op de site en een beetje een concept krijgen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Sowieso in een goed concept zit voorbereiding, maarja ik moest de volgende week eigenlijk al beginnen. Niet de beste combinatie maar de muziekkeuze was snel gemaakt. 80's en 90's muziek zou de dienst in mijn programma gaan uitmaken. De naam van de show kostte toch wel wat moeite. Een goede naam verzinnen is moeilijk, ik heb het al meermaals ervaren hier op GTAForum. Mijn favoriete programma heet Somertijd en bedacht een soortgelijke naam. Ik werd soms nog wel eens voor de lol baas genoemd. Ik kwam zo op de combinatie Basentijd met een S.

Niet veel later had ik dus mijn eigen radio-uitzending bij de lokale omroep. Het was een mooi moment om ervaring op te doen. Het radio vak wordt je eenmaal niet aangeleerd. Je krijgt dus een uitleg van de werking van de apparatuur, maar on-air zal je allemaal zelf moeten doen. Lekker op je bek gaan hoort er gewoon bij. Over de precieze werking van alle radiotechnieken etc. ga ik het nu niet hebben, daar kom ik wellicht in een later item op terug. De eerste uitzending waren dus een feit, niet veel later was er daar de verbouwing van de studio. De draaitafel waar ik dus begonnen ben ging eruit. Opnemen kon niet meer, ik moest voortaan live draaien. Weer een stapje dichterbij het radiogevoel. Ik had er weinig problemen mee, zeker nadat ik door had dat de nieuwe draaitafel een complete verbetering was. Je kon lekker even twee nummers met een jingle aan elkaar vastplakken waar je maar één knopje hoeft in te drukken om het af te spelen. Een paar weken had ik iedere week de uitzending op de vrijdagavond van 21:00 tot 23:00, maar de zomerprogrammering duurde niet lang meer.

Tijdens de rest van de vakantie heb ik vooral gewerkt. Op vakantie gaan had ik wel mogelijkheid voor, maar ik ben niet gegaan. Ik kon kiezen om weg te gaan met vrienden, maar naar een zuipcamping als Appelhof is niets voor mij. Mijn ouders besloten ook maar niet te gaan dit jaar. Ik had er weinig problemen mee, ik leefde die weken toch naar de radio toe. Hier een daar wat werken en afspreken. Een gezellige vakantie in eigen land. Het einde van de vakantie naderde en ik stond om het punt naar vwo te gaan. Afscheid had ik al genomen van mijn havo-vrienden. Wel was mijn beste vriend van het havo blijven zitten en samen met drie personen van het havo ging ik naar het vwo. Bekende mensen waren er wel genoeg. Eenmaal in de klas merkte ik dat er echt een verbetering was ten opzichte van het havo. Het niveau was niet alleen hoger, maar er was veel meer verbondenheid onder elkaar. Het was een beetje wachten op de toetsen om te kijken als ik werkelijk vwo-waardig was.

Dat duurde nog even, maar wat wel gauw voorbij was, was de zomerprogrammering. Zou mijn radiocarrière daar al zijn gestopt? Gelukkig niet. Ik kreeg het aanbod om op de zondagmiddag van 12:00 tot een 13:00 te draaien, wat zo meteen ook weer is. Het zit tussen twee goed beluisterde programma's, van AAFM, zoals het station heet. Ervoor zit een programma van de kerk en erna zit het weekendmagazine van Almelo. Een programma waarbij sportverslag is en reportages over de gebeurtenissen van de week. Daarnaast was het makkelijk omdat ze dan niet een extra persoon hoefden te sturen om te deur te openen. Beide partijen waren tevreden. Ik had eigenlijk al een jingle nodig, maar deze had de DJ voor mij gemaakt waar ik ben wezen kijken. Die heeft er aardig wat ervaring mee. Met wat kleine aanpassingen was mijn programma klaar. Hoewel het nu een uur korter was had ik er niet zo heel veel problemen mee, met een uur radio maken ben je toch wel een uur of drie bezig om het echt goed voor te bereiden.

Sindsdien heb ik dan altijd mijn uitzending. Op school ging het goed, mijn resultaten waren erg positief. Bepaalde vakken scoorde ik zelfs wat hoger dan op het havo. Tevreden keek ik terug op mijn besluit om naar het vwo te gaan. Bij de radio kreeg ik een extra taak aangeboden nadat ik wat ervaring had op gedaan: De techniek van het weekendmagazine om de zoveel weken te doen. Dat kon ook makkelijk, ik deed er meer ervaring mee op en hoefde er niet extra voor vrij te vragen. Een klein struikelblok was wel het bellen met de verslaggevers, ik had namelijk nog geen ervaring met telefoonverbindingen op de radio. Dat was zo onder de knie. Niet veel later kwam hier de presentatie bij, niet veel bijzonders. Beide taken heb ik ook bij mijn eigen uitzending.

Ik was een gelukkig mens, ik beleefde plezier aan de dingen die ik deed. Dat kan niet iedereen zeggen. Wel kreeg ik een beetje de gevoelens dat ik uiteindelijk graag op de landelijke radio terecht zou willen komen. Wat ik overigens nog steeds heb. Zeker nadat ik een nieuw aanbod had gekregen. Op 17 oktober kreeg ik een mail van iemand van AAFM. Daarin stond dat er voor de derde keer de 3FM DJ TalentSchool in Twente gehouden werd. Best uniek, want 3FM kent een DJ School die voor het gehele land is georganiseerd en dus nog één extra deze in Twente. In vier en een half uur moest ik dat nog even beslissen. Mijn ouders hadden zo zijn vraagtekens over bepaalde dingen. Maar net als ik vonden ze het een mooi aanbod. Na gauw aangemeld te hebben kreeg ik de volgende dag antwoord dat ik even drie fragmenten moest opsturen. Een lange, een korte en een interview. Dat had ik gelukkig weten te regelen. Een week later wist ik wat eruit kwam, ik was uitgekozen om mee te mogen doen. Van de twintig waren er tien die mee mochten doen, toch wel een mooi prestatie vond ik zelf.

De Talentschool zou uit vier delen bestaan, om het kwartaal één. De eerste had ik op 1 november. Op deze eerste dag leerde ik de basis van de radio, nee dat was zeker niet overbodig. Er werd veel uitgelegd. Een information overload en daarnaast werden er wat interviewtechnieken uitgelegd. Ik was tevreden. En ja, wat denk je? Mijn enthousiasme voor radio neemt dan nog meer toe. Daarna gingen de weken een beetje snel om. School ging uiteraard door en de wekelijkse radio-uitzending ook. Het voelde een beetje als met OWN, alleen dan in de vorm van wat zeggen en overdragen met muziek.

In de tussentijd kwam ik echter tegen verwachting in weer eens op GTAForum terecht. Ik had nog wel eens wat tijd over en echt zin om te gamen had ik niet. GTAForum biedt dan altijd wel een goede oplossing. Het begon bij een keer per dag een blik werpen, naarmate tijd vorderde werd het meermaals per dag en inmiddels is het weer een beetje de gehele dag door.

School gaat gewoon prima, maar in mijn achterhoofd wil ik toch stiekem die baan als DJ. Voor dat laatste is de concurrentie moordend. Voor nu blijft dat nog een droom, maar een TalentSchool voor nog geen half jaar radio is al een aardig begin. Ik blijf gewoon luisteren naar andere DJ's en hier en daar wat oppikken om voor mezelf te gebruiken. Inmiddels ben ik een beetje bij het heden aangekomen. Kerst is achter de rug, de laatste dagen van het jaar breken aan. Morgen ga ik nog naar Youp van 't Hek, dinsdag heb ik nog een extra radio klusje en woensdag begint het weer waar ik de blog begon. Wat gaat het nieuwe jaar mij brengen?


Tot zover eigenlijk mijn jaar. Het is een beetje uitgelopen zo te zien, maar ik hoop dat dat voor jullie geen probleem is. Ik kijk terug met een goed gevoel, wellicht het beste jaar wat me ooit is overkomen. Ik ben van plan om de komende tijd wat meer te gaan schrijven, met een focus op radio ervaringen maar ook met een knipoog naar andere onderdelen. Het is inmiddels al bijna tijd om naar de studio te gaan, waar ik weer een uurtje los mag gaan. Ik wens jullie in ieder geval het allerbeste toe voor 2015! :)

3 reacties


Recommended Comments

Leuk om te lezen. Bijzonder toch dat je van aandachtig luisteren in een fastfoodketen zelf bezig bent op een TalentSchool, en dat alles binnen een paar maanden. Heel veel succes daar en hou ons op de hoogte.

Link to comment
Gast
Reactie toevoegen...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...