Jump to content
 • Sign Up
GTAGames.nl

Opinieblad

 • entries
  106
 • comments
  243
 • views
  64,242

Editie 9 - Opinie

Visser23

1,082 views

opinie9ie00.png

Geschreven door KaiSkillzz

Olie lijdt tot schijnende rijkdom

De laatste jaren maken veel professionele voetbalclubs een financiële opmars. Dit komt vaak niet door goede prestaties, maar door het feit dat clubs een geldschieter hebben, waardoor het lijkt alsof ze alles kunnen kopen wat ze willen. Uitstekende voorbeelden zijn het Engelse Manchester City en Chelsea en het Franse Paris Saint-Germain. Deze clubs behoren pas enkele jaren tot de Europese (sub)top en dit is uiteraard niet zonder hulp gegaan. Dankzij de hulp van rijke suikeroompjes die een enorm kapitaal geïnvesteerd hebben is het deze clubs gelukt relatief groot te worden. In dit artikel zal ik mijn visie op de 'kapitaalclubs' vertellen.

In het verleden, pakweg dertig jaar geleden, werden clubs kampioen vanwege hun beleid. Natuurlijk waren er toen ook al meer clubs die een aardige clubkas hadden door naamsbekendheid. Dit gebeurde echter niet door rijke Russen, Arabieren et cetera. Tegenwoordig ligt het anders. Commercie staat boven het spel. Natuurlijk klinkt dat logisch, want ja, welk bedrijf is er nou niet op uit om winst te maken. Helaas begint een voetbalclub steeds meer in een bedrijf te veranderen. De rijke investeerders hebben in mijn ogen geen enkele waardering voor de prachtige sport die voetbal heet. Zij zien bepaalde clubs als investeringen waar (blijkbaar) veel uit te halen is. Het is jammer dat dit ten koste gaat van de competities waar de andere teams relatief weinig geld hebben. Hierdoor zal de spanning in een competitie verdwijnen. Abdullah kan immers alles kopen wat hij wil.

Bij clubs als Real Madrid zit het anders in elkaar. Zij hebben een fantastisch verleden waarin enorm veel prijzen zijn gepakt. Hier zit geen enkele oliesjeik achter. Prachtig toch, zou je denken? Niets is minder waar. Real Madrid heeft momenteel een schuld van een half miljard euro. Met een megaomzet als zij hebben zou je denken dat het makkelijk terug te betalen is. Dit zou in theorie ook kunnen, maar zij kiezen ervoor om spelers te kopen voor een belachelijk hoog bedrag. Zie hieronder de top 3 duurste transfers van Real Madrid.

Gareth Bale: Tottenham Hotspur FC ---> Real Marid ongeveer 100 miljoen euro

Cristiano Ronaldo: Manchester United FC ---> Real Madrid 91 miljoen euro

James Rodríguez: AS Monaco --> 80 miljoen euro

Belachelijk als je weet dat de club een uitstekend jeugdcomplex heeft en een van de beste opleidingen ter wereld. Desnoods zouden er goedkopere alternatieven gehaald kunnen worden. Blijkbaar vindt de club veel te dure spelers aantrekken interessanter dan schulden afbouwen en de jeugd een kans geven. Overigens is Real Madrid niet de enige club hier. Het was meer een indicatie die ik gebruik.

Nu hoor ik jullie denken; Bayern München geeft ook erg veel geld uit, wat vind je daar dan van? Ik geef dan altijd als antwoord dat ik Bayern München een club vind waar de meeste andere clubs een voorbeeld aan moeten nemen. Zij hebben altijd een uitstekend beleid gevoerd waarin de jeugd een flinke kans kreeg en kwalitatieve spelers werden gehaald met een relatief lage prijs. Voor zulke clubs heb ik waardering. Zij zijn vanaf de grond af aan opgebouwd en zijn daardoor groot geworden. Voetbalclubs zijn inderdaad te koop, maar niet als je een liefhebber van voetbal bent.2 Comments


Recommended Comments

Op zoiets moet gewoon internationaal beleid komen. FIFA, UEFA, de niet-westerse landen en de professionele clubs trek je niet mee. Dus dat moet dan van de Europese politiek komen. Zie die hier maar voor over te halen naast een flinke geldvoetballobby.

Share this comment


Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...