Jump to content
  • Sign Up
GTAGames.nl
Die Hard

Voorpret - De allerlaatste


gallery_7284_229_48603.jpg

Dit artikel is geschreven door @Jesperkaj en @Die Hard

Een paar weken geleden werden wij, Jesperkaj en Die Hard, geconfronteerd met de onvermijdelijke vraag: hoe gaan we vier maanden Voorpret afsluiten? Een week geleden brachten we de laatste editie voor de release van Grand Theft Auto V uit, waarin Die Hard beschreef hoe de twee jaar lange aanloop naar de duurste game ooit is verlopen. Uiteindelijk brak 17 september 2013 aan en werd de game wereldwijd verzonden naar alle gamers met een pre-order, winkels werden klokslag 12 uur 's nachts geopend voor één van de grootste nachtopeningen ooit en duizenden gamers werden overdag naar huis gestuurd met het bericht dat de game was uitverkocht. In deze allerlaatste editie besloten we te beschrijven hoe wij, de schrijvers van Voorpret, de dagen naar de game aftelden.

AFTELLEN NAAR GTA V

Die Hard

Een paar weken voor de release van Grand Theft Auto V besefte ik opeens dat ik nog steeds geen pre-order had geplaatst. Waarom niet? Geen idee. Wie weet was ik zo druk bezig met Voorpret dat overige game-gerelateerde bezigheden naar de achtergrond verschoven werden. Het maakte in ieder geval ruimte voor ideeën, want iets wat ik altijd al had willen doen was een midnight launch meemaken. Aangezien ik een hekel heb aan Call of Duty en nachtopeningen voor andere games schaars zijn, was een nachtopening van Grand Theft Auto V bijwonen de perfecte gelegenheid om zoiets te doen. In eerste instantie sprak ik af met @$NeoSyp$, maar nadat dat mis was gelopen besloot ik twee goede vrienden mee te vragen, en de plannen waren gemaakt.

JesperkajHet was maandag 16 september, de dag voor de release. Ik zat 's avonds met nog een paar leden af te tellen naar twaalf uur. Joriz speelt via Twitch wat trailers af om ons in de stemming te laten komen. Niet veel later begon de Gamekings-aflevering rondom GTA V. Ik besloot een stukje te kijken, echter gebeurde hetgeen wat ik liever niet had willen zien: opeens liet Gamekings footage zien van Michael en z'n huis. Ik wist niet hoe snel ik de afstandsbediening in mijn hand had, want ik wilde totaal geen gameplay-beelden van GTA V zien totdat ik het spel zelf kon spelen. Een grote vergissing om te schakelen op MTV dus.

gallery_7284_229_215730.jpg

Grand Theft Auto V staat volop in het nieuws

Die Hard

De dagen richting 17 september 2013 gingen zo ontzettend langzaam voorbij, het leek alsof ik opnieuw twee jaar zat te wachten totdat die dag eindelijk aanbrak, bovenop de twee jaar die we al met zijn allen hebben gewacht. Gelukkig was het dan toch eindelijk 16 september, een maandag. 's Ochtends vroeg, in de metro op weg naar de universiteit, werd me al snel duidelijk dat de woorden "GTA V" die dag waarschijnlijk wel meer dan duizend keer voorbij zouden komen. Terwijl ik op mijn mobiel op Facebook zat te scrollen zag ik afbeeldingen voorbij komen waarop het hoofd van koning Willem-Alexander op artwork van Michael was gefotoshopt. Een paar studenten die in het gangpad stonden, discussieerden over wanneer ze hun pre-order zouden ontvangen. Overal waar je keek of luisterde was iets wat te maken had met GTA V aanwezig, je kon er niet omheen. Niet dat ik er omheen wilde.

JesperkajEen dag later, 17 september dus, had ik 's ochtends enkele colleges en een vergadering van mijn projectgroep. Van Bart Smit kreeg ik een Track & Trace-code, die ik die ochtend wel meerdere keren heb gerefreshed. Steeds bleef de bezorgtijd op 12:00 - 17:00. Ik hoopte dat ze na verloop van tijd wat specifieker met de bezorgtijd waren, maar dat deden ze bij PostNL dus niet. Ik was om half 1 's middags klaar en haastte me naar het metrostation om m'n metro te halen. Dat lukte en in de metro bekeek ik de T&T-code, maar tevergeefs.

Die Hard

Diezelfde maandag 16 september besloot ik om maar een balletje te gaan trappen met een paar andere vrienden, om de tijd te doden voordat het donker werd en ik op mijn fiets kon stappen om in de ellenlange wachtrijen van de midnight launch te gaan staan. Kwart over tien 's avonds was het dan eindelijk zover. Ik stapte op mijn fiets voor een fietstocht van een kwartier naar de Mediamarkt Alexandrium (Rotterdam), en toen ik daar eenmaal rond een uur of half 11 aan kwam was het toch even schrikken om de rij die zich gevormd had. Eenmaal in de rij kwam ik toevallig nog wat andere vrienden tegen en samen begon het aftellen naar twaalf uur. Het was net oud & nieuw. Eén persoon van ons groepje ging voor ons allen voedsel bij de Burger Shot.. ehm, Burger King, halen, en met een goede burger en friet was het wachten toch echt begonnen.

gallery_7284_229_118067.jpg

In de rij voor de midnight launch bij Mediamarkt Alexandrium in Rotterdam

JesperkajDe bus naar huis kwam precies op tijd (lucky me, normaal moet ik tien minuten wachten tot dat de bus arriveert). Aangekomen op het busstation van bestemming haastte ik me naar huis, wat op loopafstand is van het station. En toen stond ik voor m'n voordeur met de hoop dat het pakketje op m'n deurmat zou liggen. Ik deed de deur open en wat lag er: een folder van de C1000. Teleurgesteld bekeek ik de T&T-code nog maar eens een keer en de bezorgtijd bleef op 12:00 - 17:00, terwijl het op dat moment al half twee 's middags was. Dan maar tv kijken en een beetje de tijd doden. Prinsjesdag was op tv. Een beetje kijken hoe mensen, jong en oud, onze koning toejuichten. Het kon me eerlijk gezegd weinig bekoren op dat moment, want het enige waar ik aan dacht was GTA V.

Die Hard

Ongeveer om kwart voor twaalf kwam een man met een megafoon langslopen, met naast hem twee brede beveiligers in pak. Hij maande ons kalm te blijven, er was genoeg voor iedereen, ID moest getoond worden bij twijfel over de leeftijd, en we moesten in groepen van dertig personen per keer naar binnen. Twaalf uur brak aan, iedereen bleef netjes in de rij, en toen ik om me keek bleek dat die rij nog drie keer zo lang was geworden sinds wij aan waren gekomen. Na iets van vier keer trappelend vijf meter opgeschoven te zijn stonden we dan eindelijk voor de ingang. Er verscheen wel even een glimlach op mijn gezicht toen ik een paar jongens naar buiten zag lopen en voor de grap overdreven tegen elkaar begonnen te schreeuwen "WE HEBBEN 'M! GTA VIJF!" Toen we eenmaal naar binnen mochten werden we netjes begeleid naar twee medewerkers die met een groot aantal dozen voor zich klaarstonden. "Xbox360 of PlayStation 3?" "PlayStation 3." Ik kon mijn weg naar de kassa vervolgen. Buiten aangekomen stopte ik de game in mijn tas, zei ik gedag tegen de twee vrienden die met de auto waren gekomen en stapte ik op mijn fiets om richting huis te gaan.

gallery_7284_229_72534.jpggallery_7284_229_64437.jpg

Links: De game van Die Hard bij de midnight launch | Rechts: De Xbox360-versie van Jesperkaj na aankomst via post

JesperkajRond kwart voor drie stopte er een bestelbusje voor m'n huis. Een oranje busje met, jawel, het logo van PostNL erop. En ja hoor, daar lag die na enkele seconden: GTA V! Na bijna twee jaar lang wachten, met periodes van weinig en veel informatie en het nieuws dat GTA V een half jaar werd uitgesteld, lag hij daar op m'n deurmat. Echt waar, je had m'n big smile moeten zien op dat moment.

Die Hard

En oh, wat wilde ik de game graag spelen toen ik thuis kwam, maar inmiddels was het een uur of één en ik moest de volgende dag alweer om kwart voor zeven uit m'n bed. Ik nam het besluit om de game in zijn folie te laten zitten, zodat hij morgenmiddag gloednieuw op me zou wachten wanneer ik thuiskwam. De werkgroep die ik die middag had kon de pot op. Nadat het onderwerp "GTA V" tijdens de colleges zowel voor, achter, links en rechts van me werd opgebracht werd ik langzaam gek. Gelukkig kon ik om kwart voor één dan eindelijk naar huis toe. Thuis aangekomen haalde ik de folie van het doosje, startte ik de PlayStation 3 op en stopte ik de disc erin. Het moment waar wij de afgelopen twee jaar allemaal op hebben gewacht was aangebroken. Vier maanden lang schreef ik om de week een artikel om informatie over de game uit te lichten en nu was het eindelijk tijd om hem te spelen. De PlayStation 3 begon de disc te draaien, het menu werd afgesloten en een zwart scherm verscheen. De logo's van Rockstar Games kwamen voorbij, en een gevoel van vreugde ging door me heen toen ik op mijn beeldscherm de volgende woorden zag staan: "Grand Theft Auto V, Installing."

JesperkajIk rende naar m'n kamer, waar m'n Xbox 360 wachtte op het spel. Allereerst moest het spel geïnstalleerd worden, wat vrijwel nooit moest gebeuren bij de spellen die ik heb gekocht. Ik heb geloof ik tien minuutjes moeten wachten voordat de installatie gereed was. In die tijd heb ik de map grondig bekeken. Ietsjes anders wat ik er van had verwacht, maar nog steeds een erg mooi eiland en vooral een groot eiland. Na de installatie heb ik gelijk de andere disc in m'n Xbox gedaan. Het laden duurde best nog wel lang (is dit normaal?), maar eindelijk kon ik GTA V spelen. In de sneeuw maar liefst!

gallery_7284_229_16637.jpggallery_7284_229_63883.jpg

Grand Theft Auto V, Installing.

Share this post


Link to post
Share on other sites
GTAGames.nl

Recommended Posts

Die Hard

gallery_7284_229_48603.jpg

Dat was hem dan. De aller-, allerlaatste Voorpret. Normaal zijn wij allebei niet zo van de clichés, maar we wilden niet zomaar afscheid van de rubriek nemen met een laatste editie en een 'doei!', dus daar heb je meteen de reden om voor de cliché te gaan en deze post te schrijven.

Om te beginnen gaat onze meeste dank natuurlijk uit naar @NandroDavids. Hij was degene die aan het begin van mei dit jaar met het idee kwam om Voorpret op te richten als rubriek voor de forumkrant MAF, wat wij tot de dag van vandaag zijn gebleven. Het was voor ons allebei natuurlijk een hele eer om door hem te worden geselecteerd als redacteuren van deze rubriek en we hoefden dan ook niet lang na te denken voordat we op zijn aanbod antwoordden met een volle 'yes'. Dat het een geniaal idee was geweest om deze rubriek te starten bleek ook maar uit het aantal views en reacties dat we behaalden met onze eerste editie.

Ten tweede gaat onze dank uit naar de forumcrew, vanwege de kans die zij ons hebben geboden om Voorpret vanaf editie 08 voort te zetten op de frontpage. Wij hadden nooit voor ogen gehouden dat dit zou gebeuren en het heeft ons de mogelijkheid gegeven om een groter publiek aan te trekken. We moeten toegeven dat elke week op de frontpage publiceren ervoor zorgt dat er een behoorlijke druk op je komt te staan. Je moet presteren en elke week je stinkende best doen, je kan je niet veroorloven om de mist te gaan. We hopen dan ook dat het ons is gelukt om elke week een rubriek neer te zetten van goede kwaliteit.

Ten slotte: jullie. De lezers. Het is zo mooi om te zien dat wij een groep lezers hebben aangetrokken die ons trouw is gebleven en (bijna) elke week zijn dank en waardering voor de rubriek hebben uitgesproken door middel van een reactie. Het deed ons goed om ze te lezen en het zorgt ervoor dat we gemotiveerd bleven. Ook al reageerde je niet, maar beleefde je veel plezier aan het lezen van de rubrieken: ook jij bedankt! Mede dankzij jullie bijdrage is de rubriek succesvol gebleven.

Vanaf 11 mei 2013 tot op de dag van vandaag hebben wij 21 edities van Voorpret uitgebracht. In totaal zijn die edities meer dan 44.000 keer bekeken en hebben we (op het moment van schrijven) precies 300 reacties mogen ontvangen. We kunnen het niet blijven zeggen: hier hadden we nooit van durven dromen. Onze dank naar jullie - iedereen die de rubriek de afgelopen vier maanden heeft gevolgd - is enorm. Nu de laatste editie online staat, en de rubriek toch echt aan zijn einde is gekomen, willen we graag afsluiten door te zeggen dat het een mooie tijd is geweest die we, samen met jullie, wachtend hebben doorgebracht op Grand Theft Auto V.

Veel gameplezier, en nogmaals: ontzettend bedankt. :)

@Jesperkaj en @Die Hard

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cabyon

Waardige afsluiting van een enorm vette rubriek. Medeverantwoordelijken voor de enorme GTA V hype hiero, dat zijn jullie. :sigaar: Bedankt! :D

Edited by Cabyon

Share this post


Link to post
Share on other sites
AOSY86

Nogmaals bedankt voorpret crew, en veel spelplezier ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
NandroDavids

Die Hard en Jesperkaj, dank voor alles. Het begon inderdaad maar als een 'simpele' MAF-rubriek in de blog, maar is uitgegroeid tot een begrip. En dat is volledig jullie verdienste, dus mijn complimenten daarvoor! :tu:

En verder uiteraard dank voor de schitterende MAF-reclame, en voor het leveren van een mooi wekelijks nieuwsitem voor GTAGames :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
GrandTheftHaye

Mooi einde! En ach, je kan altijd nog overgaan op Napret. :tu:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Joriz

Dank voor dit aller laatste mooie bericht om ons warm te maken voor GTAV. Ik heb de afgelopen maanden echt genoten naar de opbouw naar de lancering. De duiding van voorpret heeft daar zeker bij geholpen :)

Napret lijkt mij inderdaad ook wel wat. Al hebben we daar natuurlijk ook het forum en WikiGTA voor.

Share this post


Link to post
Share on other sites
PatrickW

Waardige afsluiting van een prachtige serie artikelen, die ons meer en meer deed verlangen naar GTA V.

Die-Hard en Jesperkaj, diep respect voor jullie prestatie. En heel veel dank voor jullie bijdrage.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Foreigner97

Wederom een erg leuk en boeiend stukje om te lezen, Die Hard en Jesperkaj!

Daarnaast: geweldig dat jullie het hebben gepresteerd om iedere week weer een Voorpret van uitstekende kwaliteit te kunnen leveren. Bedankt voor jullie inzet, ik heb er iedere keer weer van genoten! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Basssss

Prachtige rubriek! Jammer dat het nu eindelijk ophoud, ik heb elke week met genot gelezen. Ik ben benieuwd wat jullie in de toekomst gaan brengen. :bier:

Edit: Ben ik trouwens de enige of staat onderaan dit topic bij "Ook getagd met een of meerdere van deze sleutelwoorden" een topic uit het MAF-subforum? :puh:

Edited by Basssss

Share this post


Link to post
Share on other sites
MegaPilot

Die Hard en Jesperkaj, heel erg bedankt voor deze geweldige rubriek. Jullie werk is meer dan geapprecieerd geweest, respect! _O_

Share this post


Link to post
Share on other sites
sanderth

Ik ben dan wel niet actief op het forum, maar ik heb het ook gelezen met veel plezier! Bedankt!

Share this post


Link to post
Share on other sites
End Of The Riot

Mooie afsluiter van de serie!

Share this post


Link to post
Share on other sites
TerrorMau5

dank jullie wel voor alle informatie en leuke berichten van jullie afgelopen weken :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...