Jump to content

Menace II Society invloeden


SpacyColours

Recommended Posts

Laatst heb ik weer eens de film "Menace II Society" uit 1993 gekeken, en voor de zoveelste keer verbaasde het me weer hoeveel herkenbare dingen me direct aan GTA: SA deden denken. Het is duidelijk dat de Los Santos-verhaallijn hier zijn inspiratie uit heet geput en hoewel dit natuurlijk al bekend is, denk ik dat niet iedereen hier weet wat de overeenkomsten dan precies zijn. Daarom leek het me leuk ze even op een rijtje te zetten.

**In dit artikel komen zowel spoilers uit het spel als uit de film voor**

Even Menace II Society in het kort: Het film volgt het leven van Caine Lawson, een van de vele zwarten die moet opgroeien in het gevaarlijke Watts, South Central LA. Zijn vader was een drugs dealer, die tijdens zo'n deal werd doodgeschoten toen Caine 10 jaar oud was. Zijn moeder, een heroïne-verslaafde, overleed later aan een overdosis waardoor Caine bij zijn grootouders moet wonen. Caine wil graag als een goed en onschuldig persoon opgroeien, maar met zijn trigger-happy vrienden en vijanden wordt dat hem niet makkelijk gemaakt. Hij raakt verwikkeld in allerlei aanvaringen met de politie, met vijanden en zelfs met vrienden. Op de onveilige straten van de ghetto wordt hij zowel slachtoffer als dader van auto-diefstallen, drug deals, shoot-outs en moorden. Afijn, precies als in Los Santos zeg maar.

1. Overeenkomsten in de Setting

  • Het speelt zich nagenoeg in dezelfde periode af. Menace in 1993, GTA in 1992, vermoedelijk omdat Rockstar de L.A. Riots erin wilde verwerken.
  • Hoewel Ganton gebaseerd is op Compton, is er ook een deel gebaseerd op de volkshuisvesting Imperial Courts in Watts, waar ook Caine en zijn grootouders verblijven. Je weet wel, die lichtblauwe gebouwen waar onder andere B Dup woont:

2061725.jpg?312

Die huisvestingen staan overigens naast Grape Street (in Watts dus, komt ook in de film voor), waar de naam Grove Street vandaan komt. Daarnaast is de Grove Street Gang gebaseerd op de Grape Street Gang, op de kleuren na:

Grapestreetshotbu8-1-.png

"Oké, ze hebben dezelfde setting, en wat dan nog? Lekker makkelijk om dan maar meteen te roepen dat het hetzelfde is!" Klopt, maar dit is pas het begin.

2. Overeenkomsten in Personages

  • CJ: Vergelijk de namen van beide hoofdpersonen; Carl Johnson en Caine Lawson. Uit
    blijkt dat CJ aanvankelijk zijn geld verdiende door auto's te jatten voor Joey's Garage, een "insurance repair shop" waarvan ik even de vertaling niet weet. In de film moet Caine op precies dezelfde manier aan geld komen. Verder zou je kunnen speculeren dat Carl's vader er ook nooit voor hem was of vroeg is komen te overlijden bij een drug deal, net als de vader van Caine. Maar dat laatste is natuurlijk niet zeker.
  • Ryder: Ingesproken door MC Eiht, die de rol van A-Wax vervult in Menace, wat eigenlijk een beetje eenzelfde soort karakter is als Ryder. Zowel Ryder als A-Wax zijn een goeie en lichtelijk gestoorde homie van de hoofdpersoon. Alleen het feit dat Ryder met een rivaliserende Gang in zee gaat is iets dat A-Wax niet op zijn kerfstok heeft staan. Verder is dit wel het meest herkenbare personage, maar dat heeft vooral met de stemacteur te maken. MC Eiht heeft van zichzelf een erg karakteristieke manier van spreken, met woorden als "G'yeah", "fool" en "yo punk ass" in elke andere zin. Het uiterlijk van Ryder is natuurlijk meer gebaseerd op rapper Eazy-E.
  • Big Smoke: Ingesproken door Clifton Powell, die in Menace II Society de rol vervult van Chauncey, een homie van Caine die ook betrokken is bij de auto-diefstallen. Echter, wanneer Chauncey tijdens een feest iets te handtastelijk omgaat met Ronnie, een goede vriendin van Caine, wordt Caine kwaad en valt Chauncey aan. Uit wraak stuurt Chauncey een videotape van het gebeuren naar de politie toe, die vervolgens naar Caine op zoek gaan. De rol is dus wel een beetje vergelijkbaar met die van Big Smoke, alleen moet je je dan even voorstellen dat ie Denise gebatst heeft of zo waarna hij met C.R.A.S.H. in zee gaat.
    Verder zijn de overeenkomsten niet zo heel groot, maar er is wel een korte conversatie tussen Chauncey (/Big Smoke) en A-Wax (/Ryder) in een bepaalde scene, die hilarisch klinkt als je je enkele soortgelijke conversaties herinnert uit San Andreas (Big Smoke die Ryder koeioneert: "Gimme 15, motherfucker!", en Big Smoke die zeurt dat Ryder zijn eten moet aanreiken in de missie Drive-Thru). Hier is de komische scène die ik bedoel (na ongeveer 20 seconden of zo is die conversatie tussen "Big Smoke" en "Ryder"):

  • Officer Tenpenny: Ingesproken door Samuel L. Jackson, die in Menace II Society de vader van de hoofdpersoon speelt, in een flashback althans. De rollen hebben op zich weinig gemeen (behalve dat ze allebei een vrouw hebben die van drugs houdt "My wife loves this stuff man!"), maar hoewel er in Menace II Society wel bad cops à la Tenpenny aanwezig zijn (daar kom ik later nog op terug), heeft Tenpenny meer overeenkomsten met Officer Coffey uit de film Boyz N The Hood. Dat personage is net als Tenpenny een zogenaamde token, in dit geval een Afro-Amerikaanse politie-agent die graag zijn rasgenoten die in arme wijken leven zwartmaakt (no pun intended). Kijk deze scene waarin de agenten zonder reden wat black guys aanhoudt en bedreigt, zoals ze begin jaren 90 wel vaker deden daar. Officer Tenpenny, anyone?

** NOTE: Tenpenny kan ook zijn gebaseerd op het personage Alonzo Harris uit de film Training Day **

  • Kendl: Ingesproken door rapper Yo-Yo, die in Menace II Society slechts de rol heeft van een figurant. Het personage van Kendl lijkt echter wel sterk op die van Ronnie, die goede vriendin van Caine. Zij wordt gespeeld door de aantrekkelijke Jada Pinkett, en is net als Kendl de vrouw die de hoofdpersoon steeds vertelt dat hij moet kappen met vechten en met verkeerde vrienden omgaan. Ook gelooft zij niet in de gedachte dat de politie alleen maar zwarten oppakt uit discriminatie, en denkt ze dat ook zij een kans maken in de maatschappij, als ze er hard voor werken. Ze heeft een baan gevonden in Atlanta en vraagt Caine of hij mee gaat om daar een beter bestaan op te bouwen. Wegens het tragische einde van de film gaat dit voor hem echter niet door.
  • Cesar Vialpando: Ingesproken door Clifton Craig Collins, Jr., die in Menace II Society de rol speelt van "Clifton Gonzalez Gonzalez", een zogenaamde 'vato' (Mexicaanse gozer). Wanneer Caine hem en wat andere Mexicaanse gasten tegen het lijf loopt, is Caine eerst bang dat de Mexicanen vijandig zijn. Maar niets blijkt minder waar, het zijn coole gozers en ze brengen de hoofdpersoon zelfs naar het ziekenhuis wanneer deze gewond is. Meer dan dit krijg je van die Mexicaanse crew niet te zien, maar dit zijn toch al vrij duidelijke overeenkomsten met Cesar Vialpando (en later in het spel ook zijn Gang).
  • Grove Street Members: Kijk zelf maar:

16_OGF_walkin.jpg

Menace_II_Society.JPG

"Oké, dus Rockstar heeft sommige personages erop gebaseerd, dat is duidelijk. Maar dat zijn gewoon verwijzingen joh, ze hebben in ieder geval een volledig nieuw verhaal en originele missies gemaakt, toch?"

Um...

Overeenkomsten in de Verhaallijn en Missies

  • The Introduction: Ahh, deze
    blijft een mooie toevoeging voor alle San Andreas-spelers die meer over het verhaal willen weten. De meest kenmerkende scènes zijn toch wel die van de motherfucking Green Sabre, die je gedurende de video regelmatig heel eventjes door de stille straten van een nachtelijk Los Santos ziet rijden, met onheilspellende muziek op de achtergrond. Toch wel weer een mooi staaltje cinematografie van Rockstar, niet?
    Ja! Althans... het feit dat de wagen groen is. Waarschijnlijk bekte "the motherfucking Tuscan Red Sabre" niet zo lekker, maar als dat wel het geval was geweest (hoewel de auto later in de scène wel groen lijkt te zijn) zouden die scènes een regelrechte kopie van het einde van Menace II Society zijn geweest. Wanneer namelijk een meisje met wie Caine ooit seks heeft gehad hem opbelt om te zeggen dat ze zwanger is, maar Caine weigert er verantwoordelijk voor te willen zijn, komt de neef van het meisje bij Caine langs om verhaal te halen. Caine reageert nogal agressief en slaat die neef in elkaar, waarna die besluit om wraak te nemen. Niet alleen de scènes maar ook de uiteindelijke drive-by is hetzelfde. De inzittenden hebben zelfs wel wat weg van de Ballas.

28ix7hg.jpg

Als je wilt, kun je de (bloederige) scène hier bekijken:

http://www.youtube.com/watch?v=4-DJfwQn9Gs

"Goed, dus de aanleiding van het verhaal is gebaseerd op het einde van die film. Nou en? Het is maar de introductie. Zodra je het spel opstart en de verhaallijn echt start, houden die invloeden wel op. Toch?"

Tja...

  • In The Beginning: Zodra CJ arriveert in Los Santos arriveert wordt hij opgewacht door Officer Tenpenny en zijn maatjes, die hem erg hebben "gemist". Ze pakken hem op voor iets wat hij niet gedaan kan hebben, en duwen hem op hardhandige wijze de auto in. Wanneer ze hem genoeg vernederd hebben gooien ze hem eruit, en natuurlijk niet bij hem thuis, maar in een steegje waar een rivaliserende Gang de dienst uitmaakt.
    Het is de scène die iedereen zich zal herinneren en waar vaak over gesproken wordt als men het weer eens over San Andreas heeft... tenzij ze het over Menace II Society hebben natuurlijk, want daarin gebeurt precies hetzelfde.
    Caine en zijn vriend Sharif worden op een nacht opgepakt en in elkaar geslagen door racistische politie-agenten. Ze worden meegenomen in een politie-auto, en voor dood achter gelaten in een steegje in een buurt waar veel Mexicanen wonen. Toen er een groepje vato's (waaronder die 'Cesar Vialpando') naar hen toeliep, was Caine bang dat die Mexicanen ze nog verder zouden toetakelen. Maar gelukkig blijken de gasten mee te vallen en brengen ze Caine en Sharif naar het ziekenhuis.

"Ja, dus die scène heeft ook zijn inspiratie uit de film gehaald, oké. Maar dat hoort toch nog een beetje bij de introductie - hierna krijg je de speelvrijheid en houden de verwijzingen op. De eerste echte missie bijvoorbeeld, de missie "Ryder"... Dat is gewoon een soort tutorial joh, dat staat compleet los van die film... toch?"

Niet helemaal.

  • Iedereen kent nog wel de scène dat CJ voor het eerst pizza bestelt. Ryder komt binnen en overvalt de pizzeria omdat ze constant zijn tags weghalen of zoiets. De pizza-guy is echter niet erg onder de indruk en zegt tegen Ryder "I feel sorry for your dad". Waarna die gast een shotgun pakt en Ryder en CJ compleet geownd worden.
    Oké, deze scène verloopt niet helemaal hetzelfde als in Menace II Society, maar het is er wel duidelijk op geïnspireerd. Dit is de meest iconische scène van de film, tevens de allereerste scène. Caine en O-Dog willen wat bier halen in een liquor store. De Koreaanse winkeliers zijn echter bang dat ze wat komen jatten. Eentje zegt tegen O-Dog "I feel sorry for your mom", wat hij beter niet kon doen want O-Dog vat het als een zware belediging op en schiet de winkelier en zijn vrouw neer. Caine roept tegen O-Dog dat hij gek is dat en dat ze moeten wegwezen, dezelfde reactie die CJ geeft wanneer Ryder zijn pistool trekt ("Shit Ryder, you crazy, let's get up outta here!"). Dit is de scène in kwestie:


Tot zover eigenlijk de meest duidelijke overeenkomsten. Er zullen vast nog wat kleine dingen uit de film terugkomen in het spel, zoals quotes, maar dit zijn de overeenkomsten die mij zijn opgevallen. Natuurlijk is San Andreas veel meer dan alleen dat, het is vooral het begin van het verhaal wat duidelijk op de film gebaseerd is. Niets nieuws onder de zon, maar het leek me wel leuk om het met jullie te delen aangezien de film een aanzienlijke rol heeft gespeeld bij de totstandkoming van de San Andreas-verhaallijn.

Menace II Society is een goeie hood film. Mocht de Los Santos-verhaallijn en het ghetto gangster-thema je wel aanspreken is het zeker het bekijken waard. Wat je dan zeker ook moet checken is de film Boyz N The Hood uit 1991, wat overigens weer een inspiratiebron was voor Menace II Society. Het zijn allebei goeie films, maar Menace II Society is een stuk donkerder en met veel meer geweld. Boyz N The Hood vind ik zelf een heel erg mooie film, en misschien ook iets toegankelijker voor iemand die normaal niet zo in dat genre thuis is.

Bewerkt: door SpacyColours
Link to comment
Delen op andere websites

Heel mooi topic, Spacy! Om eerlijk te zijn had ik nog nooit gehoord van deze film en was ik wel even verbaasd om alle verwijzingen en overeenkomsten die er lijken te zijn. Ik ben zeker van plan om Menace II Society eens te kijken, ben benieuwd of ik meer van dit soort overeenkomsten weet te ontdekken. Bedankt voor dit topic, erg leuk om door te nemen. :Y

Link to comment
Delen op andere websites

Wat een fantastisch topic, Spacy! Met genot gelezen. :)

Maar goed, het lijkt er inderdaad wel op te zijn gebaseerd (dat is al langer bekend bijvoorbeeld in dit of dit topic), of dat zo is...is nog maar de vraag. Denk het wel. Heb het nog nooit zo uitgebreid gelezen als in dit topic, dus thanks.

Maar ja, elke GTA lijkt wel ergens op te zijn gebaseerd: Vice City op Scarface en III op The Godfather :Y

Link to comment
Delen op andere websites

Maar goed, het lijkt er inderdaad wel op te zijn gebaseerd (dat is al langer bekend bijvoorbeeld in dit of dit topic), of dat zo is...is nog maar de vraag. Denk het wel. Heb het nog nooit zo uitgebreid gelezen als in dit topic, dus thanks.

Het ding is dat de meest opvallende overeenkomsten alleen in de aanloop van het verhaal en de eerste missies merkbaar zijn. Het lijkt wel alsof Rockstar de game begon als parodie op de film en toen ze daarmee eenmaal een opzet hadden, daar de rest van de game op hebben voortgeborduurd. Maar als je kijkt naar de voice acting cast is het duidelijk dat ze wilden inspelen op de sfeer van Menace II Society - inderdaad op eenzelfde manier als Vice City je het gevoel gaf in een Scarface-film te zitten, en GTA III je in de wereld van The Godfather neergooide.

Uiteraard waren de easter eggs en voice actors bij de meesten wel bekend, maar ik kon nergens op het forum iets vinden over wat er van het verhaal precies op de film gebaseerd was. En aangezien weinig San Andreas-fans de film Menace II Society gezien hebben, vond ik het wel tijd worden om eens een lijstje te maken. :puh: Ik wil er ook best een Wiki-pagina over schrijven, als daar vraag naar is.

Was trouwens nog vergeten erbij te zetten dat er ook nog een pedestrian gebaseerd is op de hoofdpersoon uit Boyz N The Hood maar dat wisten de meesten al:

200px-Tre.png

Link to comment
Delen op andere websites

Een reactie plaatsen

Je kan nu een reactie plaatsen en pas achteraf registreren. Als je al lid bent, log eerst in om met je eigen account een reactie te plaatsen.

Gast
Op dit onderwerp reageren...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recent actief   0 leden

    • Er zijn hier geen geregistreerde gebruikers aanwezig.
×
×
  • Create New...