Jump to content

[FR] Ligue 1 (2015-2016)


DeJarnoxD

Recommended Posts

2rh1s0m.png

1tncqe.png

Het was het voorbije seizoen alweer Paris Saint-Germain dat de Ligue 1 beker omhoog mocht houden. De club uit Parijs pakte al haar derde titel op rij van de in totaal vijf titels. Het team kon wel pas op speeldag 30 voor het eerst van de eerste plaats genieten en liet deze op speeldag 33 voor 1 speeldag los, maar kon op de laatste 5 speeldagen toch nog 8 punten uitlopen van Lyon. De club uit de Franse hoofdstad heeft veel financiële steun uit Qatar en zal ook komend seizoen meer dan waarschijnlijk de titel in de bekerkast mogen zetten. Zeker nu de FIFA de Financial Fair Play regels heeft versoepeld. Ook in de UEFA Champions League deed deze club het goed. Door tweede in een groep met FC Barcelona, Ajax en APOEL te eindigen plaatste het zich voor de laatste 16 waarin het Chelsea versloeg. In de kwartfinale was Barcelona, de latere winnaar, te sterk voor de Parijzenaars.

2hdr1uw.png

De club uit Zuid-Frankrijk kende afgelopen seizoen een sterk seizoen. Met onder meer topschutter Alexandre Lacazette en toptalent Nabil Fekir wist het de weg te vinden naar de titel vicekampioen en een ticket voor de UEFA Champions League. Ondanks een slappe start kon het team op speeldag 20 toch de leiding overnemen van Marseille maar moest deze na 10 speeldagen toch overdragen aan PSG. Door op de slotspeeldagen te verliezen van Nice en Caen en gelijk te spelen tegen Saint-Etienne en Bordeaux mocht het de titeldroom al voor minstens 1 seizoen opbergen. In de Europa League haalde het team zelfs de groepsfase niet.

28u7e6h.png

Het team uit het prinsendom Monaco werd voor het seizoen gezien als de enige club die PSG het vuur aan de schenen kon leggen voor de titel. De uittredende vicekampioen kende echter een zeer moeizame start. Monaco behaalde nog wel een Champions League ticket voor de 3e voorronde dankzij de slappe prestaties van Marseille op de laatste speeldagen en door zelf een sterk seizoenseinde neer te poten. In de Champions League ging het dan weer wel goed en kon de club de kwartfinale's halen waar het uiteindelijk verloor van latere finalist Juventus. Voor de club uit Monaco wordt verwacht dat het komende seizoen veel sterker zal zijn.

24vp2ep.png

Marseille kende dan weer een goede start in de Franse competitie. Het team stond van speeldag 6 tot en met 19 aan de leiding en speelde ook het sterkste voetbal van de Ligue 1. Door die prestaties kwamen er al titeldromen bovendrijven. Iets wat hen misschien wel wat teveel druk gaf waardoor het team helemaal ineen zakte. L'OM zakte helemaal weg en had een jammerlijke verliesreeks waardoor het op speeldag 34 wel even op de vijfde plaats stond. Ze eindigde uiteindelijk toch nog vierde waardoor ook het Champions League ticket weg was. Al zal Marseille nog wat inkopen wil het dit seizoen een Champions League ticket bemachtigen, want Payet en Gignac hebben de ploeg al vaarwel gezegd

2iiealg.png

Saint-Etienne kende een goed seizoen. Ze kwamen goed uit de startblokken en het kampte lang rond de vierde stek. Waardoor automatisch Champions League dromen ontstonden. Maar door de sterkere concurrentie vanuit Monaco en Marseille moest het team tevreden zijn met een Europa League ticket. Ook dit Frans team kon niet in de Europa League overtuigen, het haalde dan wel de groepsfase maar eindigde laatste in een groep met Inter, finalist Dnipro en Qarabag. Met wat versterkingen kan dit team wel meestrijden voor een vierde en wie weet wel een derde stek dit seizoen.

vxynlu.png

Girondins de Bordeaux of kortweg Bordeaux had dit seizoen maar 1 doel voor ogen: Europa League. Dit was het wel verplicht om de kassa extra te spekken voor het gloednieuwe EK-stadion waar ze mogen in spelen. Het team uit de wijnstreek bleef stabiel in de stand en had de zesde stek al van speeldag 28. Deze loste ze nietmeer.

2d5imc.png

Op zeven vinden we Montpellier terug. De club die in 2012 nog kampioen speelde kende een moeilijk seizoen in 2013-2014 met een 15e plaats maar wist afgelopen seizoen wel aanzienlijk beter te gaan spelen. Dit seizoen zal de ploeg vooral moeten zien dat het geen terugval kent en kan misschien ook strijden voor een Europa League ticket.

25gchhh.png

Lille heeft afgelopen seizoen voorgehad waar Montpellier moet voor waken: een terugval. Het ex-team van Eden Hazard eindigde in 2013-2014 dan wel derde maar kon dit seizoen opboksen tegen de sterkere concurrentie. De Noord-Franse ploeg stond zelfs geruime tijd in de middenmoot met plaatsen zoals twaalfde en vijftiende. Europa League kan dan ook het doel zijn voor dit seizoen mits enkele versterkingen en beter voetbal.

2rfgbj4.png

Rennes kende een seizoen zoals de meeste andere: de veilige middenmoot. Met spelers als ex-Gent Habibou en ex-PSV Ola Toivonen stond de club op een veilige negende plaats. Dit seizoen moet de stabiliteit van deze club bevestigd worden.

2pyayhv.png

Guingamp won de beker en mocht Europa League spelen. t.o.v. Saint-Etienne en Lyon zette deze ploeg zich wel vol in voor de Europese competitie en werd tweede in een groep met Fiorentina, PAOK en Dinamo Minsk. In de laatste 32 ging het 3-4 (TOT) onderuit tegen Dinamo Minsk. De Franse middenmoter wist dan ook nog eens een mooie tiende plaats te bemachtigen. Een mooi voorbeeld voor teams die denken dat de Europa League invloed heeft op prestaties.

308v8dx.jpg

Nice kon in 2013-2014 net ontsnappen aan degradatie en moest zich dringend herpakken. De ploeg uit West-Frankrijk deed dit uitstekend en eindigde uiteindelijk elfde. Ook deze ploeg wil dit seizoen een gewoon rustig seizoen in de middenmoot.

dg2gk7.png

Dan komen we in Corsica aan. Bastia moest dit seizoen de eer van het eiland redden en deed dit prima met een twaalfde plaats. Al stond het tot speeldag 20 nog wel op plaats 19. De eilandclub herpakte zich echter goed en wist hun seizoen veilig te stellen. Wat de ex-club van Gillet dit seizoen gaat doen is nog niet geweten. De club wordt waarschijnlijk uit de Ligue 1 gezet door een schuld van 1.3 miljoen niet te kunnen betalen om in de Ligue 1 te blijven. Een jammerlijk iets voor Bastia, zeker omdat de club het verdiend om in de eerste klasse te blijven. De club ging wel in beroep tegen de veroordeling en behoudt dus nog een klein kansje om erin te blijven.

3313dhl.png

Een sensatie, dat was promovendus Caen afgelopen seizoen. De club wou zich vooral behoeden van degradatie maar sloot het seizoen met een knappe dertiende stek af. Ook opmerkelijk is dat de club 54 goals maakte dit seizoen. Dat is vierdebeste en beter dan teams als Monaco en Saint-Etienne. Dit seizoen zit er ook voor de club uit de filmstad een rustig seizoen in als het zo blijft doorgaan.

jhpser.png

Op veertien vinden we FC Nantes terug. De club uit West-Frankrijk moest slechts 1 plaats slechter dan het seizoen ervoor en bleef dus stabiel. Deze ploeg maakte met 29 dan weer de minste goals uit de Ligue 1 maar kende wel een reeks van 9 wedstrijden op rij zonder nederlaag, wat dan ook weer een sterke prestatie is. Dit seizoen wil Nantes het iets beter doen, een twaalfde plaats zou ideaal zijn.

2rwp5wi.png

Op vijftien staat Stade de Reims of kortweg Reims. De Noord-Fransen kende een zeer moeilijke start maar bokste zich dan weer terug tot een negende plaats. Maar door de verslapping naar het einde toe zakte het terug weer wat weg, wel op een veilige afstand van de degradatiestreep. Reims zal dit seizoen zich niet mogen laten verrassen op het hoogste niveau.

12334tk.png

De voorlaatste veilige plaats wordt bezet door FC Lorient. De West-Franse club zakte maar liefst 8 plaatsen dan het seizoen ervoor. Vooral het moeilijker scoren was hier de oorzaak van. Lorient zal deze transfermercato wat inkopen moeten doen wil het niet zakken naar de Ligue 2 dit seizoen.

29crslh.png

Voor Toulouse zag het er lang slecht uit. Ondanks een betere start zakte het team weer terug naar plaats 18, wel met geruime afstand boven Lens en Metz. Toulouse stond het seizoen ervoor negende en liet zich duidelijk verrassen. Maar toch kon het zich op speeldag 37 al verzekeren van het behoud, Evian dat vorig seizoen nog Sochaux de afgrond induwde door 0-3 te winnen en zich zo nog net te redden, is nu de pineut, of met moet gered worden door Bastia.

2nl8fwi.png

De eerste promovendus komt uit Troyes. De club keer na 2 seizoenen terug naar de hoogste afdeling van het Franse voetbal. Troyes werd ruim kampioen met 18 punten voorsprong op de nummer 2 Gazélec Ajaccio en lijkt dus zo klaar voor de eerste klasse.

t82lp1.png

De tweede promovendus was enigzins verrassend: Gazélec Ajaccio. Het team deed dan wel mee voor promotie vanaf het begin, tarwijl stadsgenoot AC Ajaccio met 1 punt degradatie naar derde klasse nog net kon vermijden. De club heeft amper een stadion voor 6000 man en moet dit seizoen de Corsicaanse eer verdedigen na het waarschijnlijk uitvallen van SC Bastia. Voor wie het nog niet wist, in 2013-2014 promoveerde Ajaccio pas naar tweede en dus ging de club meteen naar eerste.

15zhwrt.png

De derde en laatste promovendus is Angers. De club kon met 3 punten meer dan de vierde Dijon de promotie veiligstellen en beloond zo enkele betere seizoenen in de Ligue 2.

De voorspelling:

1.Paris Saint-Germain

2. AS Monaco

3. Lyon

4. Marseille

5. Saint-Etienne

6. Lille

7. Bordeaux

8. Guingamp

9. Montpellier

10. Rennes

11. Nantes

12. Toulouse

13. Nice

14. Bastia (?)

15. Reims

16. Caen

17. Troyes

18. Lorient

19. Angers

20. Gazélec Ajaccio

Link to comment
Delen op andere websites

PSG zal vast wel weer kampioen worden, de concurrentie was het laatste seizoen wel steviger, maar niemand was in staat het hele seizoen consistent te presteren. Monaco zie ik niet meer tweede worden, Lyon lijkt mij de enige club die het PSG weer lastig kan maken en misschien weer een gooi kan doen naar de titel. Althans, dan moet Lacazette wel in Lyon blijven, want voor je het weer knalt hij er weer een stuk of 25 in.

Link to comment
Delen op andere websites

Een reactie plaatsen

Je kan nu een reactie plaatsen en pas achteraf registreren. Als je al lid bent, log eerst in om met je eigen account een reactie te plaatsen.

Gast
Op dit onderwerp reageren...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recent actief   0 leden

    • Er zijn hier geen geregistreerde gebruikers aanwezig.
×
×
  • Create New...