Jump to content
  • Sign Up
GTAGames.nl
Cabyon

Van Big Smoke tot BAWSAQ - Grand Theft Auto 20 jaar!


large.16-topic.png.07893e49955c91cc32c6d

 

large.gta20jaar.jpg.30c636f4c4d5f3f89b33

 

 

 

Het is deze maand twintig jaar geleden dat Grand Theft Auto voor het eerst werd uitgebracht. In dit artikel zetten we de historie van GTA uiteen en doen we, aan de hand van leden, een beroep op jullie ervaringen met GTA. Wat vond je geweldig? Wat vond je minder? Ook kijken we naar de toekomst. Wat gaat het ons brengen? Niet te vergeten bevat dit artikel ook achtergronden over de game – want de franchise is er een die zijn sporen ruimschoots heeft verdiend en heel wat invloed heeft gehad op de game-industrie in zijn geheel. Zet een oude soundtrack op uit je favoriete GTA en lees mee!

 

Race’n’Chase

Voor GTA uitkwam waren de games vaak vrij simpel; doe dit binnen een bepaald tijdsbestek of met een aantal levens en je hebt het spel uitgespeeld. GTA heeft dat veranderd. Zonder GTA zouden de hedendaagse games niet bestaan zoals deze nu waren.

In 1998 werd de studio DMA Design opgericht. Na andere titels zoals Lemmings en Space Station Silicon Valley richtte men zich op Grand Theft Auto. Maar in de titels voor GTA werd wel de basis gelegd voor GTA zelf. Of ja, Grand Theft Auto. Men koos eerst voor de werktitel Race’n’Chase. Denk dan aan het schietsysteem en een (redelijk) open gameplay.

Toen men de eerste game liet utkomen kon DMA Design (nu Rockstar North) natuurlijk niet weten wat voor een effect ze hadden op de game-industrie in het algemeen. Maar de eerste GTA is niet te vergelijken met de huidige GTA’s. Het idee was om een zo hoog mogelijke highscore te halen. De camera was top-down. Het was niet wezenlijk verschillend dan de meeste games, maar had wel een aantal elementen die het toch anders maakten. Een voorbeeld is dat jezelf de beste route koos naar missie. Verder bevatte het een multiplayer – met een grote fanbase die veel modificaties maakte. Twee DLC’s werden uitgebracht om de verkoop van GTA 2 te bespoedigen: GTA London 1969 en GTA London 1961.

De recensies waren gemixt. Gamespot schreef bijvoorbeeld dat ‘bijna-sociopaten die tekortkomingen over het hoofd kunnen zien veel plezier beleven’ maar er waren ook critici die het niets vonden. Ze hadden het niet op burgers uit hun auto sleuren en in elkaar slaan. In hun ogen was het ‘monotoon en alarmerend’ (Entertainment Weekly).

Maar uiteindelijk verkocht de eerste Grand Theft Auto genoeg voor een vervolg. De publicist probeerde van tevoren in de media voor rumoer te zorgen rond het spel om zo de verkoop op te stuwen. Of daardoor de verkoop goed was, is te betwijfelen.

De grote nalatenschap van de eerste GTA was de basis die het legde voor de rest van de series. De missies en de sandbox-beleving van nu zou nooit hebben bestaan als GTA niet was uitgebracht in die setting.

 

large_gta2.jpeg.748692b24f3d18e00a7db6dd

 

Na de eerste GTA kozen de ontwikkelaars om een vervolg te maken. Deze moest dus beter zijn dan de eerste. Ze kozen om allerlei elementen van GTA 1 te verbeteren. De game zag in het najaar van 1999 het levenslicht en was een duidelijke verbetering. Niet alleen was het technisch goed uitgevoerd en beschikbaar op meer consoles, maar het liet meer de kern van GTA zien wat we nu kennen. De stad was levendiger, de radiozenders zoals die we nu kennen maakten zijn intreden en je kon actief zijn in gangs. Dit laatste had dan ook daadwerkelijk consequenties in-game. Als je een gang aanviel namens je eigen gang, gingen de andere gangmembers dan ook actief naar je op zoek. En, natuurlijk, moest je met de politie niet sollen.

Gamespot was lovender over dit deel en het spel verkocht geweldig goed. Het zorgde voor de lange levensduur van de series. Het tweede deel was ook goed voor ‘respect’ van andere ontwikkelaars en fans voor de series als een geheel.

 

Rockstar heeft de twee games online beschikbaar gemaakt: www.rockstargames.com/GTA

 

Een nieuwe stap

Na GTA 2 vond een belangrijke schifting plaats. De technologie in de game-industrie ontwikkelde zich razendsnel, met als gevolg dat Rockstar North van 2D naar 3D technologie ging. Een belangrijke ontwikkeling vond ook NicolaB: ‘Van 2D naar 3D ging GTA ook van indiegame met een donker 'underground' gevoel, naar een opener spel dat massa's mensen aantrekt met eigenzinnige humor.’ Volgens de ontwikkelaar, in een interview destijds, kwamen de ideeën voor GTA III heel geleidelijk.

Maar GTA III was in een ander opzicht nog revolutionair: spelers hadden voor het eerst de mogelijkheid om veel tijd te besteden aan freeroamen (indien ze dat wilden), de storyline in één keer uit te spelen of met hiaten daartussen. De keuze was aan hen. Ook waren er voor het eerst volledige geacteerde cutscenes waarmee de standaard werd gezet voor alle GTA’s nadien.

De missies van GTA III sloegen aan en de strakke opbouw heeft als voorbeeld gediend voor vele andere actiegames. In ieder geval had R*North (toen nog steeds DMA Design) niet kunnen voorzien dat het spel meer dan twintig miljoen stuks zou verkopen (op allerhande platforms) – en wat voor een invloed zij zouden hebben op het gamegenre in zijn geheel. Critici waren lovend. Ze noemden het ‘een van de beste games ooit’. Een critici schreef: ‘Als ik hier één jaar op gewacht heb om op mijn PS2 te spelen, dan is dat het waard … zelfs al moest ik tien jaar wachten om dit om mijn PS2 te spelen, dan was dat het wachten ook waard.’

 

large.59f48fb08b25d_WhatsAppImage2017-10

 

Na een serie van overnames belandde DMA Design onder de rook van Rockstar Games en werd het hernoemd naar de huidige naam, Rockstar North.


GTA Vice City was het vervolg op GTA III. Uitgebracht in 2002 bouwde Vice City vooral op GTA III. De blauwdruk was hetzelfde gebleven, maar het team maakte er een extensie van. Neem bijvoorbeeld de setting in een stad die gebaseerd was op Miami (en minder specifiek op Miami Vice). Maar waar het niet veel verbeterde qua technische innovatie maakte R* een grote stap qua worldbuilding. Denk dan aan de setting, muziek en storyline.

 

large.gtavc.jpeg.d95eba0ed131cbe61cc9a7e

 

Toch was er een belangrijke verandering. Voor het eerst konden gamers hun eigen imperium opbouwen met Tommy Vercetti. Investeren en het beheren van vastgoed werd een nieuwe mogelijkheid. Ondanks de korte ontwikkelingscyclus was de game weer een enorme hit. Voor de oudere generatie is GTA III en zeker GTA Vice City dé game die veel leden op dit forum in de series bracht.

Het succes had ook een gevolg voor het gevolg: spinoffs zoals GTA Vice City Stories (najaar 2006) was een game met de setting in Vice City, maar andere karakters. Het spel kwam uit op de PS2 en op PSP en werd een groot succes; het is de enige GTA die nog niet is verschenen voor mobiel. Een andere game die tevens vermeldenswaardig voor mobiele gamers is, is GTA Chinatown Wars. Uitgebracht voor verschillende mobielen platforms werd hij verrassend goed ontvangen, maar bleef het voor velen toch een ondergeschoven of ondergeschikt kindje aan de 'volwaardige', console-GTA's. Best jammer.

 

GTA San Andreas was de derde 3D game die Rockstar uitbracht. Het spel was specifiek ontwikkeld om de speler zoveel mogelijk vrijheid te geven. Dit zag je op de map; de wereld was veel groter dan voorheen, met Los Santos, San Fierro, Las Venturas en de gebieden daar om heen. Maar ook CJ kon je verder personaliseren, bijvoorbeeld door hem andere kapsels te geven en kleren te kopen.

De game heeft voor veel leden de introductie betekend in de GTA series. Zo ook voor mij. De eeuwige wereld die uitgestrekt voor je lag, waar je kon doen wat je wilde; de meeslepende gameplay en de verscheidenheid en wisselende moeilijkheidsgraad aan missies maakte het tot een heel aantrekkelijk iets. Het is ook de favoriete GTA van Dr.Oppai. Naar eigen zeggen ‘vanwege de enorme mod- en multiplayer community die het spel nog heeft. Voor elke onvolkomenheid in het spel is wel een fix of mod te vinden.’ Sir_Ballas deelt Dr.Oppai’s mening en zegt vooral te houden van de ‘waslijst aan features. Ook de kleine dingen zoals de arcade games waren super.’

GTA San Andreas was speciaal in het opzicht dat, ondanks dat de gameplay zo complex was, het ook gewoon leuk was om de game om de zoveel tijd weer eens op te pakken en de spelen. Het maakte niet uit of je dan op een enorme killing spree ging of enkel ging cruisen op het platteland; alles was gaaf en alles had zijn charme.

Bekend bij deze game is de rumoer rond de Hot Coffee Mod, gemaakt door onze aller eigen PatrickW. Of ja, gemaakt, het was in wezen een bestand dat in de eerst uitgekomen versies van GTA in de game verstopt zat. Het werd niet gebruikt, maar was er wel uit te halen. Toen uitgever Take Two zijn mod onder ogen kreeg, stopte het de productie van GTA San Andreas, wat een dip in de kwartaalomzetcijfers opleverde. Tevens werd de leeftijdsstempel voor GTA SA verhoogd door de Amerikaanse toezichthouder ESRB.

 

large.59f49040d6940_WhatsAppImage2017-10

 

Het succes van GTA SA was natuurlijk enorm – het verkocht meer dan twintig miljoen stuks voor de PS2 alleen en is in het algemeen één van de best verkochte games allertijden.

De modificaties waren niet van de lucht voor de PC-versie. Verschillende modding communities waren erg actief in het bedenken en uitvoeren van modificaties. De bekendste zijn de multiplayers, zoals SA:MP en Multi Theft Auto (MTA). Deze hebben an sich weer een grote community opgebouwd, met verscheidene servers die tig leden hadden die dagelijks races en andere gamemodes speelden. Natuurlijk moet ik hier ook nog even het project van Dutchy3010 en PatrickW vermelden: Design Your Own Mission (DYOM), een modificatie die ervoor zorgde dat jij je eigen missie kon ontwerpen ingame. Een voorbeeld kun je hier vinden.

 

 

HD-era

GTA San Andreas was meteen een sluitstuk van de periode waarin R* van hun ontwikkelde game-engine gebruikt maakte. Met GTA IV kwam er een nieuwe engine voor in de plaats: RAGE. GTA IV werd realistischer in uiterlijk. Maar ook de setting werd anders. Na GTA III keerde de spelers weer terug in het hedendaagse Liberty City, gebaseerd op New York.

Er waren wel elementen anders. Zo waren enkele vrijheden van GTA San Andreas ingeperkt (denk aan duiken) en was er wel een enorme map, maar dan enkel van een stad. Dunbevolkte landschappen waren niet te vinden in GTA IV, tot groot verdriet van enkele fans.

De game was een succes – tot op een zekere hoogte. Onder vele spelers is GTA IV een ‘dipje’ geweest. Toegegeven, ja, sommigen vinden het een prachtige game en daar valt ook wel wat voor te zeggen. De storyline is weer sterk, de invalshoek is nieuw – immigrant Niko Bellic – en met RAGE-engine kon R* elementtechnische verbeteringen doorvoeren (AI en vooral het schietsysteem). Phoenyxar, bijvoorbeeld, looft de missie Late Checkout.

Maar voor velen ontbrak het GTA-gevoel, het voelde plat, soms ietwat bekrompen. De sfeer was minder. Dat valt toe te schrijven aan een verscheidenheid aan dingen – discussiëren mag gerust in de reacties – maar feit is dat het wel een heersende opinie was.

De multiplayer van GTA IV werd ook nieuw geïntroduceerd. Op de PS3 en XBOX 360 konden spelers voor het eerst online met elkaar spelen in verschillende modi. Games for Windows voor de PC verscheen ook, al ging dat nog met wat horten en stoten. De modding community voor GTA liet ook weer van zich horen, maar is niet zo prominent geweest als bij GTA San Andreas.

 

large.gtaiv.jpeg.f1ccef3072a93291489dcdd

 

In 2011 waren de eerste levenstekens zichtbaar van GTA V. De game, gebaseerd in ons aller geliefde Los Santos, kan het beste omschreven worden als héél veel in één. De marketingcampagne voor de game was gigantisch. Het was duidelijk dat R* zijn uiterste best deed om de game zo goed mogelijk in de markt te zetten – en zo mooi mogelijk te maken, natuurlijk.

GTA V verbrak talloze records. Om er een paar op te noemen: het was het entertainmentproduct dat het snelst 1 miljard dollar opbrengt, de hoogste omzet van een entertainmentproduct in 24 uur tijd behaalde en de game die het snelst 1 miljard dollar opbracht.

Ten opzichte van GTA IV waren er grote veranderingen en kleinere. Grote veranderingen omvatte de introductie van drie karakters in de storyline tussen welke je kon switchen en de enorme omvang van de map. Los Santos was terug van weggeweest, maar dan in een andere vorm. De stad kende een achterland, Blaine County and Paleto Bay. Ook waren er uitgestrekte landschappen en bergketens die verkend kunden worden. Maargoed, alsof je daar tijd voor had. De stad zelf zoog je in met al zijn facetten en leverde optimale gameplay. De storyline was ontzettend strak geregisseerd en snel opeenvolgend, maar kende geen enkele tekortkoming. Het script van GTA V, wat naar verluidt meer dan tienduizend pagina’s omvatte, stond bol van de sterke dialogen.

 

large.gtavquote1.jpg.7a33acc5e33a34fd5bf

 

Kleine veranderingen waren ook aanwezig. De politie was niet ‘dom’ meer en kwam geloofwaardiger over dan in, zeg, GTA San Andreas, waar je simpelweg met een respray van je wanted level afkwam. Toch bleef de moeilijkheidsgraad redelijk laag. Verder was GTA V de eerste GTA sinds GTA 2 waar je je wapens ‘stapelde’ in plaats van constant verving.

Het is moeilijk om toch iets negatiefs over de game te schrijven. Het was in alle facetten een verbetering ten opzichte van GTA IV. Iconische missies waren aanwezig, de introductie van elementen zoals willekeurige missies die opduiken voelt na een tijdje vloeiend, je kan duiken, zwemmen, racen en moorden als dat allemaal je lieve lust is: de perfecte game. Toch?

 

Misschien. We kunnen ook de olifant in de kamer noemen als we spreken over GTA V: GTA Online. De multiplayer werd vrijwel tegelijkertijd met GTA V geïntroduceerd en kende een ruwe start. Gaandeweg bleek platform te zijn waarop je verschillende modi kon spelen online en je kon verenigen in crews. Niet slecht, toch? R* ontwierp GTA Online echter als platform waarop spelers ‘moesten’ spelen als ze nog iets met GTA wilden doen. Als je de singleplayer 100% uitspeelt heb je er erg veel tijd aan verspilt, wat lang niet iedereen doet. Maar GTA Online is laagdrempelig. Dat vinden sommigen ook een groot nadeel; online spelen betekent dat je elke sessie doodwillekeurig kan worden gedood, is het niet door een tienjarige die zijn mic te luid heeft aanstaan. Lekker dan.

 

Met de constante stroom van updates heeft R* GTA in leven weten te houden. Ze hebben geluisterd naar fanbase. Een groot kritiekpunt is echter dat je vrijwel gedwongen bent om aankopen te doen om echt iets leuks te kunnen doen. Een Shark Card is ongeveer een dikke miljoen waard. Iets wat je wel nodig hebt om de enorme hoeveelheid aan voertuigen te kopen. Moeten we dat nou echt willen? Vind iedereen dat nou echt ideaal?

 

De toekomst

GTA:Online zal vermoedelijk in de toekomst blijven bestaan en worden uitgebreid. Dat zou logisch zijn; het platform is succesvol en brengt geld in het laatje. De geruchten voor de opvolger van GTA V zijn niet van de lucht; volgens een onbevestigde berichten, afkomstig van een gebruiker op de fora 4chan genaamd ‘ROCKSTARFAGGOT’ zal de nieuwe GTA VI(ce City) uitkomen in het vierde kwartaal van 2019 of 2020. Ginds daarvoor zouden we de trailer eind 2018 kunnen verwachten.

Het spel zou zich afspelen in het gebied tussen Orlando en Miami. Daartussen ligt Lake Ocheekobee, wat bekend staat om zijn krokodillen. Dikke kans dus dat je naast je kogels op je vijanden ook wat alligators moet gaan omleggen.

Er zijn drie personages; een clubeigenaar, een hillbilly met een manipulatief karakter à la Trevor Philips en een vrouw die in het leger heeft gezeten. Dit en meer zijn geruchten, maar de credibiliteit van ‘ROCKSTARFAGGOT’ lijkt redelijk groot; zo voorspelde hij bijvoorbeeld correct de releasedatum van de DLC Biker Gangs voor GTA Online welke op 4 oktober 2016 verscheen.

Indien de volgende GTA zich zal afspelen zal het voor velen een throwback zijn in het warme bad dat GTA Vice City heet. Ook voor mensen die de game (nog) niet hebben gespeeld is er veel om naar uit te kijken; niets voor niets wordt de vibe van de game omschreven als één, zo niet dé beste uit de serie. Hopelijk worden er ook nieuwe speelementen geïntroduceerd die we nog niet kennen.

 

large.GTANEXT.jpg.5ae8c32a6f03c8e6b1c11b

 

Het wordt interessant om te zien wat R* de komende jaren uit GTA weet te halen. Elke keer weer nemen ze de moeilijke taak op zich om GTA te verbeteren en iets nieuws te introduceren en ze blijken elke keer weer in die taak te slagen, zij het soms met ietwat wisselend succes. Wensenlijstjes zijn er volop. ‘Ik wil graag dat heists terugkomen in de volgende GTA,’ zegt Ezra24ct3, ‘en dat je in GTA:Online villa’s kan kopen. Oh, en een betere character designer!’ Sir_Ballas hoopt op een terugkeer naar de ‘ouderwetse’ satirische GTA ‘zonder futuristische rommel’.

Het ligt in de lijn der verwachting dat GTA:Online ook zal worden geïntroduceerd voor de komende GTA(‘s). De komende keren zal R* het wel beter moeten aanpakken; toen GTA Online voor het eerst werd geopend voor publiek waren er grote problemen door een te grote animo. Je zou verwachten dat een megafranchise als GTA toch wel de (server)capaciteiten heeft om de fans hun spelplezier optimaal te laten verlopen.

Naast spelplezier en geld verdienen heeft GTA in de toekomst misschien nog een licht wetenschappelijke functie. Zo werd afgelopen april bekend dat een start-up GTA V gebruikt voor het testen van zelfrijdende auto’s. Volgens de medewerkers van de start-up Nio was de game uitermate geschikt om robots voor te bereiden op talloze verkeersituaties. Hoe vaak heb jij wel niet moeten uitwijken voor een hert of een voorbijganger? Laat staan dat GTA V duizenden wegen, kruispunten en uitritten kent. Maar, zo zegt de baas van Nio, het enige minpunt van de simulator zijn de doden die vallen door het roekeloosheid van mogelijk wild rijgedrag. Wat dat betreft blijft GTA V en GTA in het algeheel een game. Maar wel een mooie game.

 

 

Dank aan, in willekeurige volgorde, Sandertju, Sir_Ballas, Dr.Oppai, Phoenyxar, Ezra24ct3, PrioX en NicolaB voor het meewerken aan dit artikel.

Share this post


Link to post
Share on other sites
GTAGames.nl

Recommended Posts

NandroDavids

Mooie longread :tu: 

 

Heel veel herkenbaar natuurlijk, inderdaad even een VC-playlist aangezet tijdens het lezen, en het lezen hiervan bevestigt voor mij wel weer: GTA is voor mij echt de beste game-serie ooit, en waarschijnlijk het enige wat ik altijd zal blijven spelen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
PrioX

Super artikel @Cabyon! :)

 

Ik heb ontzettend veel herinneringen aan GTA, en stiekem heeft het een grote rol tijdens mijn jeugd gespeeld. Hopelijk mogen we nog lang van deze serie genieten. :dans:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dutchy3010
Op 28-10-2017 om 16:51, NandroDavids zei:

Mooie longread :tu: 

 

Heel veel herkenbaar natuurlijk, inderdaad even een VC-playlist aangezet tijdens het lezen, en het lezen hiervan bevestigt voor mij wel weer: GTA is voor mij echt de beste game-serie ooit, en waarschijnlijk het enige wat ik altijd zal blijven spelen.

Hier nog 1. Het blijft voor mij het spel waar ik altijd naar terug grijp. Fifa speel ik nog heel af en toe, maar verder altijd GTA. Begonnen met Vice City op dag van z'n release, op t forum gekomen door San Andreas. Toch wel moeilijk hoor, die missies. Wrong Side of the tracks als eerste, vermoed ik :puh: 

 

@Cabyon dank voor het artikel, het was een genot om te lezen :tu: 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jacky-2007

@Cabyon zojuist met veel plezier een dood halfuurtje oudejaarsavond besteed aan dit pareltje, heerlijk geschreven!

Share this post


Link to post
Share on other sites
.Sharingan

Leest erg lekker weg. En natuurlijk kon ik na het zien van de afbeelding het niet weerstaan om de cutscene even volledig te bekijken. Moet nog altijd gniffelen om Big 'phat' Smoke. :7

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
FilipSaey_Loonwerken

Die vliegende auto's etc zijn inderdaad de pest van de moderne GTA's, haalt ook het spelplezier er volledig uit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...