Jump to content
Cabyon

Microtransacties en meer: onze Rockstar verwachtingen voor 2018


2018 is al dik een maand onderweg en het is redelijk stil geweest rond Rockstar Games. Dat geeft natuurlijk niet. De verwachtingen voor dit jaar zijn niet erg hooggespannen, althans, dat denken wijzelf.

 

A very (?) good year

Eerst terugblikken: hoe was 2017? @PrioX vond het in eerste instantie niet zo bijzonder: 'We hebben voornamelijk GTA Online updates gezien die mij persoonlijk niet aanspraken. De updates waren in mijn ogen iets te veel grinden.' Volgens @Cabyon was 2017 'een "tussenpoos-jaar"' maar tegelijkertijd ook een afsluiting: 'Het concern lijkt nu koers te zetten naar een opvolger van GTA.' @Asphyxiated vond 2017 een matig jaar voor de uitgever van GTA. 'Mijn interesse in Rockstar Games is dit nogal gedaald.' Wel is de release van de geremasterde versie van L.A. Noire niet onopgemerkt voorbijgegaan. 'Ik ben benieuwd wat voor een impact het zal hebben,' aldus PrioX. 

 

Na 2017 komt 2018, wat een nieuw jaar betekent. Logisch, natuurlijk, maar hoe zit dat met die vervloekte en geprezen GTA:Online? Asphyxiated merkt op dat 'Rockstar Games  best wel verrassend kan zijn. Ik had de laatste grote update ook niet verwacht, dus misschien krijgen we in 2018 nog een grote update. Maar van GTA Online heb ik geen hoge verwachtingen.' Cabyon en PrioX zijn het er over eens dat de Doomsday Update een afsluiter was en verwachten geen grote updates meer voor GTA: Online volgen. 'Ik persoonlijk ben wel een beetje klaar met GTA Online. Deze koe hebben ze lang genoeg uitgemolken. Het is tijd voor iets nieuws,' zegt PrioX. Cabyon beaamt dat. Hij verwacht niks opvallends. 'Meer zakkenklopperij, haha!'

 

In april zal het tien jaar geleden zijn dat GTA IV uitkwam. De verhalen van Niko Bellic brachten naast een nieuwe GTA ook een nieuwe engine in GTA. Je zou dus denken, met allerlei andere redenen daarbij, dat Rockstar Games een verjaardagseditie zal uitbrengen. Wat zit daar in? 'Een speciale uitgave ter ere van die tien jaar die boven de EU 100 kost. Inclusief een audiobestand waar de gehele redactie van de game je uitlacht omdat je zo dom bent om deze te kopen,' noteert Cabyon. Asphyxiated verwacht niks opvallends: 'Misschien een nieuwsartikel waarin de tiende verjaardag van GTA IV wordt besproken met een actie om iets te winnen.' Wel hoopt hij en PrioX op een geremasterde versie voor de PS4 en XBOX One. PrioX: 'GTA IV blijft mijn favoriet en om iets speciaals te zien vanwege de tiende verjaardag is bij mij meer dan welkom. Misschien krijgen we wel een map uitbreiding voor GTA Online waarmee je naar Liberty City kunt reizen. Ik zie het ze zo doen!'

 

small.DUXSVfjWsAAECLP.jpg.6973056c73336b

(Nep, trouwens.)

 

The future, beyond & back

De Virtual Reality (VR)-versie van L.A. Noire kan natuurlijk de weg plaveien voor meer en coolere versies van edities van Rockstar Games. Cabyon en PrioX denken dat het afhankelijk is van het succes van L.A. Noire. 'Maar ze hebben met L.A. Noire natuurlijk wel al aan de VR-techniek geproefd,' aldus PrioX. 'Als er geld aan valt te verdienen, doet Rockstar het wel,' zegt Cabyon, waarmee hij de mogelijkheid van GTA in VR inziet. Asphyxiated hoopt 'op nieuwe spellen dan oude spellen met verbeteringen.'

 

Een nieuwe titel in 2018 zal Red Dead Redemption 2 (RDR2) zijn. PrioX kijkt uit naar de avonturen van Dutch & co.: 'Het eerste deel was voor mij een meesterwerk, en van deel twee verwacht ik hetzelfde. Het is een Rockstar-spel, dus de story en wereld zullen weer van hoog kwaliteit zijn. Ik denk dat iedereen op dit forum gek is van open-wereld spellen. En voor mij zal RDR2 het eerste nieuwe open-wereld spel zijn dat ik intensief ga spelen sinds GTA V. Dus ik kan niet wachten!' Toch was hij teleurgesteld dat de game werd uitgesteld. Asphyxiated verwacht een interessant spel, maar 'ben niet zeker of ik het ga spelen.'

 

Pijnigingen

Dan de olifant in de kamer: microtransacties. Asphyxiated: 'Het feit dat microtransacties in Rockstar-spellen is gekomen vind ik erg jammer. Ik vind het té commercieel. Je betaalt al vaak best wel veel geld voor een nieuw spel, met name spellen van Rockstar Games en om dan daar nog meer geld voor te betalen vind ik zelf niet zo heel tof. Zoals je in GTA Online hebt zie je dat het heel duur wordt om bijvoorbeeld voertuigen te kopen. Op die manier forceren hun spelers om het spel lang te spelen of extra geld te betalen.' Priox: 'Ik persoonlijk kan leven met microtransacties, mits deze je niet worden opgedrongen. Dit gevoel kreeg ik namelijk wel bij GTA Online, zeker met de recentere updates. Ik geloof dat Take 2 zelf al heeft aangegeven door te gaan met de microtransacties. Ook wel logisch als je nagaat hoeveel zij ermee verdienen. Ik hoop alleen dat ze het op een klantvriendelijke manier doen.' Toch ziet hij ze liever verdwijnen. Cabyon bevestigt dat: 'Het juk van onze tijd. Het is jammer dat de algemene opinie zich zo negatief heeft ontwikkeld omdat ze in wezen een beetje de redding van de gameindustrie zijn. Toegegeven, ja, ze kunnen natuurlijk uitgroeien tot een enorme melkkoe. Maar voor bedrijven zoals Rockstar zijn microtransacties extreem lucratief. Echt waar. Een super artikel die je hier  vindt, vermeldt dat wanneer er maar 5 à 10% van de gamers van een flinke game (bijv. Rockstar met hun GTA V) Shark Cards kopen, niet zozeer consistent, ze al echt wat geld in het laatje brengen. Andere ontwikkelaars hebben het kunstje afgekeken van Rockstar.' 'Ik had liever de optie gehad om een DLC te kopen zoals in GTA IV (bijv. de The Ballad of Gay Tony) dan dit,' sluit Asphyxiated af. PrioX verwacht overigens voor RDR2 ook microtransacties: 'Buffalo Cards? Nee, ik denk dat we ook van die mogelijkheden krijgen voor kleine aankopen. Een speciale cowboyhoed bijvoorbeeld.'

 

Laten we dan afsluiten met iets dat kan uitlopen op een wilde gok: wordt een nieuwe GTA in 2018 dan ál aangekondigd? 'We hebben het hier over Rockstar,' merkt PrioX droogjes op. 'Óf ze gaan mee in het succes van RDR2 (als dat er is), óf ze ontwikkelen een ander spel. Er zijn geruchten dat ze werken aan een nieuwe game in de Bully-reeks.' Asphyxiated denkt van niet: 'Ik probeer lage verwachtingen te houden. Dan kan je nooit teleurgesteld worden.' Cabyon is (heel) wat zekerder van zijn zaak: 'De opvolger van GTA V gaat in 2018 sowieso aangekondigd worden. Zo niet koop ik een EU 50 Shark Card en verloot ik die. No bamboozle.' We zullen zien het of een duur grapje wordt!

 

 

 

 

Dit bericht delen


Link naar bericht
Delen op andere websites


Recommended Posts

Op 26-1-2018 om 14:57, Bassieboy35 zei:

Ik ga er wel vanuit dat RDR dit jaar nog komt, maar dan wel de tweede helft. 

Daar ben ik eerlijk gezegd ook wel bang voor. Anders hadden we toch wel al een releasedatum gekregen... Als ik me niet vergis werd GTA V ook eind januari 2013 uitgesteld tot september van dat jaar. 

 

4 uur geleden, Ezra24rct3 zei:

RDR2 is 1 van de weinige redenen dat ik mijn PS4 nog heb staan :puh:

Zo zit ik eigenlijk ook een beetje. Ik heb tal van games maar ben met allemaal ontzettend snel klaar. Daarom hoop ik ook niet op een uitstel. Nog een half jaartje (of langer) wachten. :-(

Dit bericht delen


Link naar bericht
Delen op andere websites

Mja. Het is vooral afwachten wat de toekomst gaat brengen. Zeker nu de ontwikkeling van nieuwe games alleen maar langer en langer duurt bij R* zorgt dit voor stillere jaren. Blijkbaar wil in deze stillere jaren R* vooral de portemonee vullen door microtransacties.

 

Ik hoop dat R* kritisch nadenkt, zeker na het recente EA debacle, wat ze precies met microtransacties en DLC gaan doen.  Meer waarde halen uit een game is zeker niet verkeerd. Maar het moet natuurlijk nooit ten kosten gaan van de gemiddelde speler/consument.

 

Hopelijk laat R* met RDR2 zien hoe je nu toch een goede game op de markt zet. :) 

Dit bericht delen


Link naar bericht
Delen op andere websites

8 uur geleden, Joriz zei:

Ik hoop dat R* kritisch nadenkt, zeker na het recente EA debacle, wat ze precies met microtransacties en DLC gaan doen.  Meer waarde halen uit een game is zeker niet verkeerd. Maar het moet natuurlijk nooit ten kosten gaan van de gemiddelde speler/consument.

Ik neem aan dat je doelt op de spelervaring van de consument. Dat recht hebben we natuurlijk niet en sowieso, wie bepaalt wanneer daar sprake van is?

Het wordt pas interessant met casinoachtige fenomenen zoals die van EA/Activision of in andere spellen van Take2 zoals NBA2K waar de grens tussen microtransacties en gokken aan de hand van lootboxes compleet vervaagd is naar mijn mening. Een kwestie waar zelfs de politiek zich over mag buigen wat mij betreft.

 

Dit bericht delen


Link naar bericht
Delen op andere websites

Een reactie plaatsen

Je kan nu een reactie plaatsen en pas achteraf registreren. Als je al lid bent, log eerst in om met je eigen account een reactie te plaatsen.

Gast
Op dit onderwerp reageren...

×   Je hebt text geplaatst met opmaak.   Opmaak verwijderen

  Only 75 emoji are allowed.

×   Je link is automatisch ingevoegd.   In plaats daarvan weergeven als link

×   Je vorige bewerkingen zijn hersteld.   Alles verwijderen

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...