Jump to content

Tutorial: Hoe installeer en gebruik ik SA-MP?


Donwell

Recommended Posts

headersamptutwp8.gif

Dus jij wilt SA-MP gaan spelen? En je snapt de installatie niet, of misschien de opties van het spel niet? Dan ben je hier aan het juiste adres, want ik ga jullie vertellen over het gebruik hiervan.

Benodigdheden



  • Cliënt Installatie [Gaan we het nog over hebben]
  • GTA: San Andreas
  • Internet

Installatie

Voordat je SA-MP kunt gaan spelen, zul je hem eerst moeten installeren. Allereerst ga je naar de officiële site van San Andreas MultiPlayer, hier. Je zult dan het plaatje hieronder zien.

sitenp1.th.png

Ga naar de Download Pagina, de staat omcirkeld op het plaatje. Eenmaal daar krijg je een pagina met allemaal downloads, je klikt er ééntje aan en slaat hem op op het bureaublad. Je krijgt dan een icoontje te zien voor de installatie, zie links. <div class="alignleft">2002876295633070855_rs.jpg</div>Klik de installatie aan, en je krijgt een scherm. Zeg dat je akkoord gaat, en klik op Volgende. Eenmaal hier moet je je GTA San Andreas aanwijzen, standaard is het C:\Program Files\Rockstar Games\GTA San Andreas, ik heb hem ergens anders staan. Zodra je het mapje hebt gevonden ga je weer verder, en wacht je een paar seconden. SA-MP installeert nu.

Verschillende versies

GTA San Andreas heeft 3 verschillende versies, waarvan ééntje werkt voor SA-MP. Versie 1.0 is benodigd om SA-MP te kunnen spelen, als jij V1.1 of V2.0 hebt zul je je spel moeten patchen. Allereerst gaan we kijken welke versie jij hebt.

Start GTA San Andreas op, en kijk in het hoofdmenu naar de hoek rechtsonder. Zie jij daar iets staan, in vaag grijs, dan zul je deze patch moeten gebruiken. Zie jij daar helemaal niets staan, kun je gelijk door met de tutorial en hoef je het volgende niet te lezen.

Als je eenmaal de patch hebt gedownload, start je hem op. Druk een aantal keer op 'Next', totdat je bij een invul veld komt. Als het goed is, zal deze al ingevuld zijn. Deze klopt echter niet altijd. Als je bij de installatie van GTA San Andreas het installatiepad hebt gewijzigd, moet je hetzelfde pad opgeven; het pad waar de gta_sa.exe zich bevindt. Heb je het pad niet gewijzigd, kun je gelijk door naar 'Next'.

Wacht even, en klaar. Je kunt nu verder met de tutorial!

De eerste blik

<div class="alignleft">2001495404908618864_rs.jpg</div>

Als alles goed is gegaan, zul je nu een icoontje aantreffen op het bureaublad. Het gaat om het volgende icoontje links.

Klik deze aan, en je krijgt weer een scherm voor je, zie het plaatje.

sampxb7.th.png

Als het goed is, zie jij niets staan. Dat kan kloppen, want je doet dit voor het eerst en hebt nog niets in je Favorieten staan. Aan de onderkant zul je het volgende balkje zien staan:

2001444817177033565_rs.jpg

Van links naar rechts: Favorieten, Internet, Officiëel.

Favorieten staat lichtgekleurd dus op dat tabblad sta je nu ook. Jij zult eerst naar Internet moeten. Klik hem aan, en je ziet een lijst met servers. Klik één aan, en speel wat je wilt. Als je op Official klikt, kom je uit bij de Officiële servers. Dat zijn er niet zo veel. ;)

Favorieten toevoegen

Als je een server vind waar je vaker op wilt spelen, moet je weer bij je Favorieten zijn. <div class="alignleft">2006213045986005967_rs.jpg</div>Éénmaal daar zie je bovenin een oranje vinkje staan, deze klik je aan. Je krijgt dan een schermpje voor je, waar je het server ip en de poort van de server moet invoeren. Als je wilt weten wat de Server IP is, ga je naar de server en klikt hem aan. Let op dat je niet de server joint! Onderin staat ergens Server Info, zoals dit hier:

2000937941893277879_rs.jpg

Bij Adress staan de IP en de Poort, je kopieert deze en plakt hem in het balkje bij Favorieten. Klik op O.K. en de server staat erin. Als je vanaf nu SA-MP opent, krijg je altijd die server in beeld.

Ingame look

Eenmaal in-game zul je kennis maken met de wereld van San Andreas, maar ditmaal online. Je kiest een speler of team dat je leuk lijkt en drukt op [shift]. Je spawnt vervolgens in de wereld. Je zult dan een scherm voor je krijgen, klik maar op het plaatje.

ingameve1.th.png

  1. Dit is het chatbalkje. Hier kun je tekst typen, op deze manier praat je met de rest. Dit schermpje open je met T.
  2. Hier zie je wat er wordt gezegd. Je ziet tekst van jezelf en van anderen. Ook zie je eventuele informatie hier, of Personal Mail (PM).
  3. De Radar. Hier zie je, indien ingeschakeld, waar iedereen zich bevindt. Ze worden aangegeven met vierkantjes en driehoekjes, in verschillende kleuren.
  4. De Deathlist. Hier zie je wie er zijn vermoord, op welke manier en door wie. Een doodshoofd is vaak een explosie of zelfmoord. Andere icoontjes spreken voor zich.
  5. De HUD. Hier zie je hoeveel leven je nog hebt, welk wapen je op dat moment draagt en hoeveel geld je bij je hebt.
  6. Dit is de 'scroller'. Met Page Up en Page Down scroll je het chatvenster op en neer. Dit kan tot maximaal 50 woorden, 5 regels.

Commands

De commands voor de basics zijn niet zo geheel moeilijk. Er moet wel altijd een '/' voor.

  • /kill - Pleeg zelfmoord
  • /help - Voor de help, op de meeste servers zit deze optie
  • /pm [iD] - Stuur een bericht naar iemand, je dient wel het ID in te voeren. Hoe je hier achter kunt komen laat ik je zo zien.
  • /tpm - Een TeamPM, je typt het command en vervolgens typ je het bericht erachteraan.

Dit waren de belangrijksten volgens mij. Natuurlijk zijn er in elke server anderen, vaak kun je er achter komen door /commands in te tikken, dit is natuurlijk niet altijd zo.

Het ID

Het ID: Hier komt je achter door op [TAB] te drukken. Je ziet een scherm, met cijfers en letters. Zoek een naam op, en kijk naar het cijfer voor de naam. Dat is het ID.

Nog vragen?

Mochten er verder nog vragen zijn, kun je nog altijd naar de F.A.Q. gaan. Hier staat nog meer in omtrent SA-MP. Ook kun je hier reageren of mijzelf een PB sturen. ;)

Link to comment
Delen op andere websites

Gast
Dit onderwerp is gesloten.
  • Recent actief   0 leden

    • Er zijn hier geen geregistreerde gebruikers aanwezig.
×
×
  • Create New...